fredag 22 november 2013

Peter Weiss | Svenstedt | Palmstierna-Weiss

Jag läser om Peter Weiss, om hans filmer och om förhållandet med keramikern och scenografen m.m. Gunilla Palmstierna-Weiss. I boken Minnets spelplats av Gunilla P-W ger hon en bild av de svårigheter Peter Weiss mötte i Sverige, både som experimentell filmare och utövande konstnär inom andra områden. När det gäller attitydfrågor till experimentell film känns de tyvärr igen även idag - om man vill ha resurser utöver det relativa oberoende som den moderna, digitala  tekniken ger idag.

Filmaren och författaren Carl Henrik Svenstedt har skrivit en artikel på nätmagasinet Walden, Den normalstörda människan, där han rapporterar från Lilla filmfestivalen 2013 i Båstad. Där presenterades bl.a. en box med filmer av Staffan Lamm, son till den legendariska 'Skå-Gustav'. Lamm hade tidigt Peter Weiss som mentor. Även Svenstedt lärde tidigt känna Weiss. Läs artikeln och få en koncentrerad inblick i Lamms filmer och kopplingarna till Weiss.

Jag påminner också om boken Avantegardefilm av Peter Weiss, utkom 1956. Snoka upp den på ett antikvariat. Fortfarande mycket läsvärd.

Inga kommentarer: