torsdag 29 augusti 2019

Anders Petersen | Bollhusgränd

(Click!) Ännu en rapport från den yttersta periferin - oansenligheter samlade och återberättade.

Denna gång handlar det om det som skulle bli min första lägenhet. Vi talar 1980 eller däromkring.

Dubbeldörren på bilden leder sedan länge ner till fotografen Anders Petersens labb. För er som har sett filmen om hans senaste utställning ''Anders Petersen – Stockholm'' på Liljevalchs på SVT har sett interiören. Den finns också med i många andra filmklipp på nätet med AP.

Denna källarlokal med de två låga fönstren i gatunivå som ni ser på bild höll på att bli min första lägenhet. Frågan bollades några gånger med ägaren till fastigheten via mitt ombud - pappa. Slutligen bestämdes att ett boende i lokalen inte var möjligt/önskvärt. Vilket ju var rätt, sett till regelboken.

Vill minnas att nästa möjlighet som öppnade sig var en lya på Bastugatan 21, i samma hus som Ivar Lo-Johansson bodde i. Lägenheten var i starkt behov av renovering. Inte heller denna adress fick nöjet att se mig som hyresgäst. Jo, lägenheter hyrdes oftast på den tiden. Nå, så småningom napp: första lyan (tillfälliga lån undantagna) blev på Puckeln, Blås & Knådahuset. Inte illa. Det var inte en källarlokal, men väl en ateljé. Den lägenheten har sin egen historia.

Så, i Anders Petersens ateljé och labb, som sett så många av hans bilder födas, kunde en annan ha bott, om inte om hade varit.

För den som vill läsa fler stories av det här slaget, så finns de här.

Inga kommentarer: