lördag 21 april 2012

EMS | Rendel Lidbo

(Foto: Elektronmusikstudions arkiv.) Elektronmusikstudion, EMS, var länge ett Mekka för elektronmusikutövare. Studion byggdes i slutet av 1960-talet och var då en sensation. När jag besökte studion på 80-talet på den klassiska adressen Kungsgatan 8 fick jag tack vare certifierad handhavare Mats Rendel en tur bland faciliteterna, enkannerligen Buchla 200-systemet.

Redaktionen för radioprogrammet Ström med bl.a. Håkan Lidbo, vars aktiviteter via pressmeddelanden kablas ut till Pretto film, håller just nu på med en film för K Special som visas på TV förhoppningsvis den 1 juni i år. Det är en dokumentär om 60 år med svensk electronica. Där får vi bland mycket annat stifta bekantskap med EMS. Filmklippare är ingen mindre än maestron själv i sådana här sammanhang, Johan Söderberg, känd från Lucky People Center, Kobra et cetera.

EMS tillhör sedan 2011 Statens musikverk, läs mer om studion på deras hemsida. Just nu och fram till januari 2013 pågår en utställning i Karlsruhe, Sound Art. Sound as Medium of Art. Där ägnas en del utrymme åt EMS.

Titta och lyssna på en instruktiv film om Buchlan! 

1 kommentar:

H sa...

Så fanatiskt o-musiskt EMS såg ut! =Harrisburg. Looks deceive, huh?