tisdag 27 maj 2008

Andreas Feininger - en Stockholmsfavorit

1936 gav arkitekten och fotografen Andreas Feininger ut boken ''Stockholm''. Efter att Bauhausskolan stängdes 1933 efter nazisternas övertagande flyttade han till Stockholm. I boken möter vi det då nya Stockholm - Fredhäll, Gärdet, Slussen, Västerbron. Han plåtade gärna med infraröd film vilket gav skarpa konturer och hårda kontraster.

Stockholms Stadsmuseum gav ut en bok med ett urval bilder i samband med en utställning 1991 - Andreas Feininger Stockholm 1933-1939. Nu är det åter dags att visa dem på stadsmuseet. I höstas visades utställningen på American-Scandinavian House, 58 Park Avenue i New York. Se bilderna! Staden känns. Bilderna från Kungsgatan är superba. Bilderna på Västerbron och Tranebergsbron likaså. Se Kungsklippan byggas. Se bilderna från Prästgatan och njut av kompositionen. Kanske finns även boken från 1991 i nytryck i samband med utställningen? I så fall värd ett köp. Feiningers egen bok från 1936 är svår att få tag i. En snabbkoll på antikvariat.net gav inga träffar. Däremot finns utställningsboken att köpa för 125-150 kronor.

Andreas Feininger? Inte så känd i Sverige trots sina sex år här på 1930-talet men i övrigt en av världens mest kända fotografer.

Inga kommentarer: