lördag 19 april 2008

Tom Waits

Givetvis finns Tom Waits i mina mediahyllor, företrädesvis Stringhyllor, den klassiska med tre hyllpan som vann Bonniers Folkbiblioteks tävling om bästa bokhylla 1949 - eftersom de passar så bra till CD och DVD. För CD-skivor rekommenderar jag att några extra hyllplan inhandlas i någon välsorterad andrahandsbutik. Fem hyllplan i en "trea" ger maximalt innehåll men tyvärr lite för snålt utrymme för fingrarna när en CD ska plockas ut. 1996 gav Kalmar Konstmuseum ut en förträfflig liten skrift om Nisse Strinning och alla hans möbler m.m. "Nisse Strinning bakåt och framåt" är titeln och kan åtminstone köpas på antikvariat.

Waits är en musiker och sångare som bland mycket annat förenar experimentella ljudvärldar med vackra melodier. Jag såg honom på Cirkus i Stockholm 1999. Det var en perfekt kväll för alla som uppskattar hans artisteri. Samma år sattes hans föreställning The Black Rider upp på Dramaten, Elverket som jag också såg. Hans skivor från 1970-talet fram till idag är alla fullt njutbara och åldras inte. Tom Waits olika uttryck, som de har utvecklats och varierats, är unika.

Han har även medverkat i flera filmer och gör en suverän rolltolkning som Renfield i Francis Ford Coppolas Dracula från 1992, en av de bästa filmatiseringarna av en handfull som håller sig nära originalberättelsen av Bram Stoker.

Eftersom Waits är en sällsynt gäst i Sverige så får man nöja sig med att titta på DVD:er från olika konserter eller på några av de dokumentärfilmer som gjorts om honom, som omväxling till skivorna. På Amazon i England finns ett bra utbud.

Inga kommentarer: