söndag 20 april 2008

Söndagsmatiné

Biografmaskinisten laddade idag in en fransk klassiker, La Belle Captive av Alain Robbe-Grillet från 1983, i Pretto films studiobiograf. Regissören är kanske mest känd som den som förnyade romankonsten på 1960-talet. Då kom hans bok "För en ny roman" ut som blev en ledstjärna för många andra författare och även filmare. Han avled 86 år gammal i februari 2008. Han skrev även manus till den film som kom att betyda mycket för filmskaparna inom den franska nya vågen - "I fjol i Marienbad" i regi av Alain Resnais från 1961. Enligt en DN-artikel den 18 april 2008 tycks dagens filmklimat i Frankrike vara i kris som på så många andra håll.

I korthet handlar det om att försöka fånga det flöde som livet består av, vare sig det gäller i litteraturen eller filmen. Han ville locka läsaren/betraktaren in i labyrinten. En kort översikt av hans författarskap och filmskapande finns i en DN-artikel.

I filmen La Belle Captive fortsätter hans utforskande av detta flöde och icke linjära berättande, intrikat kryddat med handfasta referenser till Magrittes måleri. Läs här en fördjupande artikel om denna film med tonvikt på tavelreferenserna.

Soundtracket till detta inlägg är Van Der Graaf Generators utsökta Pawn Hearts från 1971 i en CD-utgåva från 2005 med fyra bonusspår. Hur de låter går att höra här - rulla ner till avsnittet Van Der Graaf Generator Free Download MP3 (stream).

Inga kommentarer: