fredag 18 april 2008

Beatnik kit

Några års helt oplanerat samlande (och som därigenom inte har varit något samlande) har resulterat i följande föremål:

1) PC-spelet The Dark Eye
2) Musik-CD:n Allen Ginsberg Meditation Rock
3) Romanen On the Road av Jack Keruoac
4) Filmen Naked Lunch av David Cronenberg

The Dark Eye kom jag över av en händelse. Spelet kom ut i oktober 1995 och skrevs för plattformen Windows 95. I spelet möter oss en högst kuriös värld och ett persongalleri som etsar sig fast. Handlingen förs framåt av tre olika historier av Edgar Allan Poe. I spelet hör vi William S. Burroughs röst som Edwin och även som en berättarröst. Läs mer här...

Allen Ginsberg spelade in Meditation Rock på Kulturhuset i Stockholm 1983, utgiven av Bakhåll Sound Archive. CD:n, förpackad i en speciell plåtbox, gavs ut 1999. En kortare artikel om Ginsbergs många olika insatser kan läsas här.

Kerouacs mytomspunna roman On the Road kom nyligen ut i en oförkortad, läs ocensurerad, upplaga - The Original Scroll. Här finns också ett flertal introduktioner till texten. Läs mer om romanen här.

Filmen Naked Lunch bygger på William S. Burroughs roman med samma namn. Filmen kom 1991 och rekommenderas starkt. Den blandar Burroughs roman med stoff från hans eget liv.

Det är intressant hur olika saker, som till synes slumpmässigt hamnat i ens hem vid en viss tidpunkt, plötsligt börjar interagera med varandra. Så kan det åtminstone framstå. Den här hör till den och den där har ju en koppling till... Osynliga nätverkstrådar dras och skapar nya tankebanor.

Så återstår frågan: Ska man fortfarande läsa och lyssna på dessa gamla, numera döda, beatniks? Jupp!

Inga kommentarer: