söndag 4 maj 2008

Missat Warholutställningen?

1968 - jag gick i tredje klass, i Paris stängdes cinemateket och Leif Nylén gjorde vad han berättar om i en aktuell DN-artikel. Men det var också året då Moderna museet i Stockholm öppnade den första retrospektiva utställningen med Andy Warhols konst.

2007/2008 - dags igen för en ännu större Warholutställning på Moderna i samarbete med Stedelijk Museum i Amsterdam. Idag söndag stänger utställningen och alla de 706 föremålen skingras delvis.

Några enkla tips för de som har missat utställningen men ändå vill uppleva den.
  1. Köp katalogen! En av de bästa i genren utställningskataloger. Den både speglar utställningens mångfald men ger också, och inte minst, relevant bakgrundsinfo till Warhols konstnärskap. Välmatad och inbunden (sydd) vilket gör att den håller för många bläddringar.
  2. På utställningen visades 31 filmer, 40 provfilmer, 6 videor, 42 tv-avsnitt och 13 ljudband rullade (nåja, bildligt talat). Ett sätt att få en uppfattning om Warhols stora film- och videoproduktion är att köpa några av dem på DVD. SubDVD i Stockholm eller Amazon i England erbjuder ett bra urval i varierande prisklasser. Själv har jag en samling med bl.a. Empire State Building och Blow Job.
  3. Sätt på en vinylklassiker (eller en CD) - The Velvet Underground & Nico från 1967 med bl.a. Lou Reed och producerad av Warhol.
  4. Köp den bästa dokumentärfilmen om Lou Reed - Lou Reed Rock and Roll Heart, vinnare på Sundance och Berlin filmfestivaler 1998. I denna, och i några andra dokumentärer, ges också en inblick i Warhols The Factory där bandet repade och flera personer från det digra följet kring Warhol kan beskådas.
  5. Se filmen Basquiat från 1996 av Julian Schnabel. Andy Warhol spelas av David Bowie och vi får följa en gatumålare som Warhol tar sig an från uppgång till fall.

Inga kommentarer: