lördag 27 mars 2010

Boxes | From Brillo To Kubrick


(Klicka för större bild.) Brilloboxarna känner de flesta till. Både de 'äkta' och möjligen de något mindre äkta. Inför den stora utställningen på Moderna i Stockholm 1968 vek Olle Granath och gänget 500 influgna Brillokartonger. Warhol gjorde även ett stort antal Time Capsules; i dessa boxar samlade han från 1974 ett stort antal varierade föremål - ett sätt att organisera värdefullt bråte. I kapslarna finns också hans livsberättelse samlad utan den utvalda och fragmenterade mediabild han annars lät synas. Med tiden blev det över 600 boxar och andra förvaringsmoduler. Film var Warhols passion. I början med minimal handling och maximal längd. Den stora retrospektiven på Moderna 2008 var en magnifk sådan. För de som missade utställningen och även mitt blogginlägg om hur man kan kompensera missad utställning, läs inlägget med tips här!

Filmaren Stanley Kubrick fyllde även han kartonger, i tusental på sin gård. 2008 gjordes en dokumentärfilm om dessa - Kubrick's Boxes. I filmen gås många av boxarna igenom och medarbetare och familj intervjuas om Kubricks sätt att organisera sina projekt. Han lät även specialtillverka arkivlådor i kartong med lock som skulle vara perfekt avpassade så att dessa inte satt för hårt och inte för löst. Precision krävdes. Helt i linje med hans med åren allt mer tilltagande pedantiska läggning. Till hans sista film, Eyes Wide Shut, plåtades över 30 000 foton på miljöer tänkbara för filmen.

Alla ställer vi samman tidskapslar, om än i olika antal och mer eller mindre medvetet. Men de finns där; i lådor, skrin, garderober, kuvert, vindar, hem...

Även en blogg blir med tiden en tidskapsel. För nytillkomna läsare (om några?) rekommenderar jag en bakåtbläddring i bloggen.

Två soundtrack på vinyl som snurrar just nu: Björn J:son Lindh från 1974, Boogie Woogie och Blood, Sweat & Tears första platta med samma namn från 1968.

Inga kommentarer: