lördag 17 oktober 2009

Of Books And Cinema


(Foto: Lars T. Berg. Klicka för större bild.) I veckan tillbringade jag två dagar på biograf, Rigoletto på Kungsgatan. Det talades mer än visades film eftersom det var konferens. Men ändå. Dock premiärvisades smakprov ur Mattias Klums och Folke Rydéns kommande dokumentärer om olika aspekter av Östersjön, verkar mycket lovande. Dessa, tillsammans med Klums mäktiga stillbilder från olika delar av världen, betittades av mig där jag satt omsluten av väggpaneler av massiv Oregon pine och baktill loger utförda i valnöt. Efter att biografen invigdes 1939 blev den snabbt ansedd som den förnämsta i landet. Två kuriösa träskulpturer flankerade redan från början ridån. Förra året tillbringade jag två dagar på en annan biograf, Skandia på Drottninggatan. Denna SF:s premiärbiograf från 1923 i återställt skick får väl nu sägas vara den förnämsta vad gäller namnkunnighet och utsmyckningar.

Pretto films mer modesta biograf matinévisade i dag en filmklasiker som förädlats med åren - Fahrenheit 451 i regi av Francois Truffaut efter Ray Bradburys roman. Både filmen och budskapet står sig sedan premiären 1966, då med dåliga recensioner. DVD:utgåvan från 2003 har en hel del sevärt extramaterial; en bakomfilm med klipp både från inspelningen och nygjorda intervjuer med producent och klippare m.m. Budskapet om litteraturens nödvändiga vara är den röda tråden i filmen och som också har bibhållits till våra dagar med den för filmen så karakteristiska röda färgen.

I en artikel i dagens DN citeras Salman Rushdie: '...jag antar att där man har sitt bibliotek där bor man.' Låter fullt rimligt och sant. Men det hindrar inte att man kan leva i exil tillsammans med sitt bibliotek.

Eftermiddagens soundtrack är en vinyl från progghyllan - Commando M. Pigg från 1981. Sång Eva Sonesson. Yay!

Inga kommentarer: