fredag 19 mars 2021

Nya projekt | Film och fotografi

Film

Man ska aldrig berätta om sin nya film innan den är gjord, säger Stefan Jarl 80 år i veckan, i en intervju i DN. Därför blir det bara en kort text här. Som så ofta utgår jag från ett tidigare "manuskript", en kombination av idéer och text, översiktliga beskrivningar, detaljbeskrivningar et cetera. Denna gång från manuset till "Pickup | Tracks". Detta innehåller i sin tur ett inlån från ett tidigare manus. Om Pickup | Tracks berättade jag för kamrat C H Svenstedt, filmare och författare, när vi i somras sågs över en coronasäker fika utomhus. Ett sätt att driva på mig själv.

Den nya filmen (i videoformat) har arbetsnamnet "FIVE", en blygsam blinkning vad gäller titeln till Abbas Kiarostamis film från 2005. Fem berättelser förmedlade via fem olika apparater av äldre datum   ibland i oväntade kombinationer. För vissa episoder spelar tekniken i sig en viss roll. Varje historia kretsar kring en fråga kopplat till allas vårt varande. 

Så är det tänkt. Hur det blir, om det blir en film i denna riktning, återstår att se. 

There's a bumpy road ahead.

Fotografi

En ny serie bilder med arbetsnamn "Swimming with Tarkovsky" är under arbete. Jag arbetar sällan i serier av många olika skäl. I detta fall utgår jag dessutom från befintliga fotografier från en resa runtom i Estland 1994. Fotografier tagna med Kodakchrome diafilm. Några bilder från den resan har jag redan publicerat, liksom även ett fotografi med samma titel som den planerade serien. 

Detta arbetssätt passar mig; att skapa något nytt med pusselbitar som redan finns. I det här fallet gäller ett nytt urval från ett större antal diabilder som sedan, tillsammans med redigeringen, ska formera sig kring titeln Swimming with Tarkovsky. Bilderna kan även ställas mot ett antal andra fotografier, tänker jag mig.
 
Inga kommentarer: