torsdag 5 maj 2016

Guzzetti | Passage

(Click!) Igår damp Alfred Guzzettis senaste video ner i brevlådan. En liten försändelse från hans hem i Brookline, Massachusetts.

Har nu sett filmen två gånger. I korthet - jag tycker om den. 17'41'' lång, digtal, HD, färg, stereo. Ett skäl är likheter med de filmer jag gör - och olikheter.

På ett plan möter vi olika naturutsnitt under olika årstider tillsammans med en bildfärd (freudiansk felskrivning) nattetid. Bildsekvenserna kombineras med  i princip naturligt ljud och enkla berättelser som via korta texter placeras i vänster neder- eller överkant av bilden. Texterna har delvis koppling till bilderna vi ser, men med en förskjutning mellan text och bild.

Har de senaste dagarna sett om dokumentärfilmen om Philip Glass från 2009 inklusive det digra extramaterialet. Därefter en omtitt på Godfrey Reggios senaste film Visitors gjord i nära samarbete med  Philip Glass, musik och klipparen Jon Kane. Jag nämner detta bara för att både The Visitors och Passage kräver sitt av betraktaren, ett medskapande. Men på olika sätt. Ett av Guzzettis teman är tidens gång.

Inga kommentarer: