söndag 20 juli 2014

HAL's minnesmoduler |

(Click!) Filmen 2001: A Space Odyssey är fortfarande oöverträffad i sitt slag. Stanley Kubricks film från 1968 har inspirerat och satt avtryck i många olika sorters kreatörer.

En av många klassiska scener är när datorn HAL 9000 med avancerad artificiell intelligens får sina minnesmoduler avaktiverade genom att vissa av dem med en nyckel fås att skjutas ut ur sin position. När jag en gång stod framför en av mina hyllor med CD-skivor i sina askar, som i format liknar minnesmodulerna, kom jag att tänka på denna filmscen och tog fotot ovan. Här kan ni se inspirationsbilden från filmen.

Att fysiskt leta upp en CD att lyssna på och sedan placera den i CD-spelaren och lyssna via en injusterad stereoanläggning med stora högtalare är en akt att jämföra med en japansk théceremoni. Detta gäller även för att lyssna på vinyl.

Detta utesluter dock inte att lyssning även sker via streaming i dator och studiomonitorer och mobil. Snart även via en lämplig enhet att koppla till stereon för att kunna njuta av högupplösta musikfiler, FLAC24, i stort format.

Inga kommentarer: