onsdag 11 januari 2012

Ljudfilm | Med 33 .rpm

(Click!) Berlin, 15 augusti 1929. Vi befinner oss i Lindströms studio 1, dvs hos Carl Lindström, en svensk verksam i Berlin och som 1911 köpte det tyska skivmärket Odeon . De sista tonerna från Carl Woitschachs orkester har klingat ut; kontrollrummets tekniker är nöjda, den tagningen satt. SOS, Sven -Olof Sandberg, har precis sjungit in Säg det i toner samt En natt i hamn som i december samma år ges ut på Odeon-etiketten.

Säg det i toner blev en publikframgång som titelmelodi till Sveriges första ljudfilm 1929 - Säg det i toner. I filmen förekommer inget synkront tal men däremot flera sånginslag synkroniserade med filmbilderna. Samtligt ljud spelades in av Firma Lignose-Hörfilm med ljudsystemet System Breusing i Berlin på 33-varvsskivor. Filmen gick även upp på tyska biografer under namnet Glücksmelodie alternativt Akkorde der Liebe.

Pretto films exemplar av denna 78-varvare är i perfekt kondition - och spelas därför inte med stålnål! Mitt exemplar försåld genom Audofonbolaget i Stockholm - specialfirma för grammofoner. En gåva från vännen M.

Inga kommentarer: