fredag 24 oktober 2008

Så mycket mer

Det är vad man som publik får när dokumentärfilmer av Göran Gunér och Eric M Nilsson visas. Här förenas angelägna och ibland överraskande val av ämnen i poetiska och filosofiska betraktelser, bild- och ljudsatta.

Eric M har redan i kortfilmen Kök från 1963 ett eget förhållningssätt till hur bild och ljud hänger ihop och inte minst samverkar. Detta betyder inte att ljudet är synkront, utan tvärtom. Dessa val förstärker berättelsen, i det här fallet ett besök i ett restaurangkök med omnejd; skalrummet, fiskrensningen, bakre regioner. Det luktar Giliap. Helt rätt. SVT har gett ut en box med Eric M Nilssons filmer, går även att hyra. Själv har jag nyss köpt den.

Prenumeranter av Film & TV begåvades nyligen med en bok av Göran Gunér - Resor i tiden. Om att frammana det förflutna på film, utgiven av Dramatiska institutet. En DVD med utdrag ur 16 filmer, både hans egna och där han står som t.ex. producent, följer med. Fokus har genom de 45 verksamma åren legat på filmer om konst och historia. TV-kanalen Axess kör ofta hans konsthistoriska filmer, passa på att se dem.

Soundtracket till denna fredagskväll och inlägg har varit DVD-utgåvan av Lou Reeds konsert Berlin som jag mycket nöjd avlyssnade live på Annexet tidigare i år. I sensomras rullades en konsertfilm av Julian Schnabel på Victoria på Söder. För mig och andra som missade den där och då finns nu en DVD som tillsammans med en bra ljudanläggning funkar utmärkt. Reed uppmanade folk i en artikel när filmen släpptes att kräma på - hör och lyd. Just nu har en annan musik tagit vid, en CD med Sara Isaksson som sjunger sånger bl.a. av pianisten och kompositören Anders Widmark som spelar på skivan Pool of happiness. Den håller för otaliga lyssningar, tro mig.

Inga kommentarer: