lördag 14 juni 2008

Woody Hall - Allen i hallen

Regn råder, liksom juni. Det ligger en avi i hallen om ett stort brev att hämta ut. Det rör sig med största sannolikhet om Woody Allens senaste novell/essäsamling, 25 år efter att den förra kom ut. Titeln är Mere Anarchy. Som gammal Woodyist förväntar jag mig några riktigt trevliga läsupplevelser så som recensionerna har låtit, åtminstone här i Sverige. Ännu en bok således till de välfyllda reolerna. Som den danske skämttecknaren Storm P. så väl har formulerat det - Det er adskillige år siden, at jeg rørte en bog i denne reol, men det er en stor behagelighed at vide, at de står der.

Innan en bok hamnar i någon av mina bokhyllor har den givetvis lästs. Detta kan dock ske på olika sätt beroende på om det är en fackbok, ett uppslagsverk eller någon form av skön litteratur. Just nu pågår läsning av flera böcker samtidigt. En vana eller ovana, jag vet inte vilket.

Fortsatt läsning pågår av Noréns dagbok, vad annat är att vänta pga sidornas antal. Men även för att formen gör att det går bra att läsa i den lite då och då. Eller aldrig, som många av hans belackare menar. Det har skrivits ett antal läsvärda artiklar sedan den kom ut, bl.a. i DN av Carina Rydberg och Thommy Berggren.

I läshögen ligger även en ny roman av Peter Glas som också driver det eminenta bokförlaget Bakhåll i Lund. Den nya boken heter Antikvariat Kalebass och kretsar kring mycket med utgångspunkt från antikvariatet där olika människor möts i samtal och berättelser. Efter att nyligen ha sett om Scorseses dokumentärfilm om Bob Dylan, No Direction Home, så köpte jag lätt postumt, dvs långt efter utgivningen, hans Chronicles, Volume one, med oskuret främre snitt. Slutligen återfinns en bok med text och bilder om Helen Mirren, In the frame - My Life in Words and Pictures. Nyss avslutad är Ulf Lundells senaste roman Vädermannen, en på många sätt utmärkt roman och med ett ovanligt koncentrerat språk för att komma från Lundells metalltyper.

Inga kommentarer: