söndag 4 juli 2010

Bild i retur | Hus - Människa - Tid = 1


(Klicka för större bild.) I denna stillbild tagen från min film Embraced by Time - Remember Us har den krackelerade ytan från en pelare tonats in i ett gammalt porträtt av tre barn, troligen några släktingar till mig. Porträttet är väl omkring 100 år gammalt, tidens spår i den flagnande pelaren överförs till barnansiktena och förstärker känslan av åldrande, förfall, tidens framfart - i kontrast mot barnens ansikten.

Sedan människans tidigaste etablering har hon stått i ett intimt förhållande till sina redskap och boningar. Redskapen har av olika anledningar följt henne i graven, boningarna har utvecklats men fick tidigt olika funktioner och zoner som markerade sociala och religiösa regelverk.

I DN pågår en artikelserie om ''Sommartorpet'', först ut var Johan Svedjedal som tittar in i några av litteraturhistoriens berömda hus. Där hävdas bl.a. att i litteraturen är huset ofta på en gång miljö, tidssymbol och psykologi.


(Roj Friberg: Kafkas hus i Prag.) En favorit bland målare som har använt sig av byggnader med själ som motiv är Roj Friberg. Lars Lerin med sina unika akvareller är givetvis en annan.

Inga kommentarer: