fredag 16 juli 2021

Flying with Peter | Ett nytt projekt

Förstudien har nu övergått till ett projekt. Sedan den 3 juli har jag dagligen arbetat med "Flying with Peter. A fragmented journey in 25 sequences" (arbetstitel). En fotobok inspirerad av Peter Greenaways filmer och förhållande till tid och ting.

"A" som i Amstelodamum (Amsterdam). PG bor numera där.

 "Jag lever bland ett ständigt växande antal bokhyllor. I bibliotekets labyrint. Mentala rum försedda med signum, präntade för hand. Gränserna har börjat suddas ut. Hyllorna tycks mer och mer sammanfalla med själva våningen. Rummen är jag. Biblioteket ett självporträtt. Resan kan börja. Var jag landar, är det ingen som vet."




 

lördag 3 juli 2021

An new project? | Flying with Peter

 I’m working with av pilot study for a new project, working title “Flying with Peter” (!). It will be a photobook, but with some links (QR-code) to short videos and maybe soundscapes interacting with the photographs and the book. 





 

lördag 17 april 2021

Ny fotobok | Swimming With Andrei

 

NY BOK - SWIMMING WITH ANDREI. Tillgänglig inom några veckor. Mer info kommer. 
 
"Omslagsbilden: Du befinner dig i vattnet, ytan krusas av en lätt vind. Du är omsluten av ljuset som silar ner genom trädens kronor. Ta ett tyst simtag, låt känslan av att långsamt flyta fram fylla dig, utsträckt i tiden. 
 
'Swimming with Andrei' består av tre grupper av bilder. Utgångspunkten är ett urval av de fotografier jag tog under en resa i Estland 1993. Dessa har kombinerats med fotografier från de senaste åren och en handfull från mitten av 1960-talet, hämtade från familjearkivet. Barndomens inprägling av erfarenheter finns där, för alltid.
 
Urval, redigering och bildföljd är gjorda utifrån motiv och stämningslägen i Andrej Tarkovskijs filmer, så som jag uppfattar dem och bildmaterialet tillåter. Sviten består av sex avdelningar med sin egen kronologi. Kanske finns något av den sjunde filmen att hitta också. Vissa fotografier är beskurna. Precis som i mina andra fotoböcker och filmer tillåter jag mig att återanvända bilder i nya sammanhang och med alternativa redigeringar. 
 
Inga fotografier är alltså fotograferade utifrån bokens tema. Bokens titel och Tarkovskijs filmer har bara funnits där som ett sätt för mig att i efterhand komponera sviten. 
 
Bilderna från Estland är fotograferade med 35mm Kodak diafilm, skannade och digitalt redigerade. Bilderna från familjearkivet är skannade från papperskopior, redigerade och bearbetade. Mina fotografier från de senaste åren är alla digitala, så när som på en polaroidbild och ett självporträtt i spegel från 1983. Det är fotograferat med analog film och en Canon F1, skannad från en vintage print som jag gjorde samma år. 
 
Kanske är det bara jag som simmar i den lilla sjön. Kanske är vi några till."
 
Fotografier och texter: Bo G Svensson
Storlek: 20 x 25 cm
Antal sidor: 134
Self published
Softcover
 
 
För mig finns flera likheter mellan hur jag arbetar med en fotobok och film. Det handlar både om enskildheter och helhet. 
 
För de som inte har sett några av Andrej Tarkovskijs filmer så finns möjligheten på Youtube. Där finns även hans examensfilm från filmskolan, Vägvälten och fiolen. 
 
Det blev sju spelfilmer innan han gick bort, endast 54 år gammal. Den cancer han drabbades av, spekuleras det om, fick han efter inspelningen av Stalker i Estland, i områden bemängda med miljögifter. Jag rörde mig under min resa i Estland 1993 inte så långt ifrån inspelningsområdena.
 
Bokförlaget Atrium har givit ut en fin serie böcker av och om Tarkovskij. Där finns bl.a. hans dagbok Martyrologion, Dagböcker 1970-1986. 
 
Exemplen på uppslag ur boken visas inte i den följd de har i boken. 
 




 

fredag 19 mars 2021

Nya projekt | Film och fotografi

Film

Man ska aldrig berätta om sin nya film innan den är gjord, säger Stefan Jarl 80 år i veckan, i en intervju i DN. Därför blir det bara en kort text här. Som så ofta utgår jag från ett tidigare "manuskript", en kombination av idéer och text, översiktliga beskrivningar, detaljbeskrivningar et cetera. Denna gång från manuset till "Pickup | Tracks". Detta innehåller i sin tur ett inlån från ett tidigare manus. Om Pickup | Tracks berättade jag för kamrat C H Svenstedt, filmare och författare, när vi i somras sågs över en coronasäker fika utomhus. Ett sätt att driva på mig själv.

Den nya filmen (i videoformat) har arbetsnamnet "FIVE", en blygsam blinkning vad gäller titeln till Abbas Kiarostamis film från 2005. Fem berättelser förmedlade via fem olika apparater av äldre datum   ibland i oväntade kombinationer. För vissa episoder spelar tekniken i sig en viss roll. Varje historia kretsar kring en fråga kopplat till allas vårt varande. 

Så är det tänkt. Hur det blir, om det blir en film i denna riktning, återstår att se. 

There's a bumpy road ahead.

Fotografi

En ny serie bilder med arbetsnamn "Swimming with Tarkovsky" är under arbete. Jag arbetar sällan i serier av många olika skäl. I detta fall utgår jag dessutom från befintliga fotografier från en resa runtom i Estland 1994. Fotografier tagna med Kodakchrome diafilm. Några bilder från den resan har jag redan publicerat, liksom även ett fotografi med samma titel som den planerade serien. 

Detta arbetssätt passar mig; att skapa något nytt med pusselbitar som redan finns. I det här fallet gäller ett nytt urval från ett större antal diabilder som sedan, tillsammans med redigeringen, ska formera sig kring titeln Swimming with Tarkovsky. Bilderna kan även ställas mot ett antal andra fotografier, tänker jag mig.
 




lördag 13 mars 2021

Burkliv |

1100 små printar i formatet 10x15 sorterade i plastburkar med namn som Skuggor, Snö, Tåg, Landskap & vatten, Minimalism och weird. Så ser mina sorteringshattar ut. Omsortering sker. Ofta. Ibland byter printar plats. Den här, och den där kanske, kan ställas mot de där. Så tänker jag. Plockar. Letar ingångar till en ny fotobok. Eller utställning. Nya teman kan bli synliga. Stillbilder som kan ingå i rörlig bild. 

En massa större printar på Hahnemühlepapper, ramat och oramat. Några hundra liter papperskopior i stora plastbackar av olika slag i fularkivet, kontaktkartor i mindre mängd, neg, några tusen dior. En gammal svartvit rulle i min Kodak Brownie från 1950-talet som någon gång ska avslutas och framkallas, en överårig polaroidfilm, färg, laddad i väntan på fortsatta tagningar, marinerade i tid. 

Så kan det se ut. Och gör.




lördag 20 februari 2021

Bloggen har vaknat | Olympus Wide

EN JAPANSK KAMERA, modell Olympus Wide II 1958 inköptes 1959 i samband med min födelse i maj, enligt legenden. Modellen var vidareutvecklad efter användarnas önskemål. Den första kom 1955, följd av S och E 1957. II:an var dyr i inköp. För familjen Svensson, Brännis 90, gatuhuset, var detta en dyrbarhet. Julen 1959 var adressen Brännis 88, gårdshuset. Något samband? 

Fast optik D.Zuiko-w F.C 35MM.F3.5. Slutare Copal MXV med M och X blixtsynk, självutlösare och slutartider mellan 1 till 1/500 sekund samt B för långa slutartider. 

Första bilden jag själv tog med kameran var ett porträtt av föräldrarna på Zinkens IP 1966. En och annan interiörbild togs under tonåren. Ett försök till en mer medveten användning av kameran blev det under gymnasieåren på Söder. Tog med kameran till RI-foto-radio på Södermanna 60. Köpte en svartvit rulle. Januari, lunchtid, snön föll. Blev några bilder med extern ljusmätare, bland annat ner mot Katarinavägen och Stadsgården. Året var 1977. Kamrat J beledsagade – och trängde in i bildfältet. RI framkallade och negativens kuvert letades fram inför denna text. Bildernas kvalitet lämnar vi därhän. 

Gunnar Smoliansky stod inte ut med kommentarer och blickar när han riktade kameran ner mot gatan eller något som andra uppfattade som icke fotograferingsvärt, efter vad jag har läst mig till. Jag förstår honom mycket väl, men har förhärdat mig. En kort text om sådana nesligheter inleder min fotobok [suhm-whair] från 2018. Gunnar S tog sina med tiden klassiska Slussenbilder 1952. Då var han 19 år med en nyinköpt dyrbarhet i ena handen, en Rolleiflex, köpt av en sjöman vid Stadsgården. I den andra handen höll Gunnar S Sjöströms klassiska, men något torra bok, Amatörfotografen. Men bra bilder blev det.