söndag 22 september 2013

Fragmenterat bibliotek |

(Click!) Enerverande - man försöker skapa ordning, men misslyckas. Överraskande? Inte alls. Allt är kaos; omfamna den insikten så utbreder sig lugnet.

Böcker köps, därpå hyllor. Flera böcker, flera hyllor. Hur man ordnar ett bibliotek har många skrivit om. Viktigast är att man  själv är nöjd - om det inte handlar om KB. Att hitta vad man för stunden vill ha, kan vara en bra grund för hur biblioteket ordnas. Med tiden blir denna enkla regel svår att upprätthålla. Successionen sker i periferin, någonstans. Därför fördriver jag nu min värdefulla tid med att defragmentera bibliotekets reoler, tretton stycken. Goda tankar föds, hyllplanen är visserligen flyttbara men har en begränsande geometri och omöjliggör tänkta lösningar; musiklitteratur, konst, foto för sig - dock inte foto från Stockholm, den hör hemma i den ständigt ökande samlingen av Stockholmiana - favoritförfattare, skönlitteratur, lågfrekvent material, fackböcker inom specificerade områden, uppslagsverk etc. Folianter av olika slag ingår i alla kategorier. Arbete pågår, böcker flyttas, prövande och ibland förnöjt. Men den här då? Felet och felen flyttar sig bara så snart ett parti, en kategori, är löst. Som i livet.

Dags för en paus med Lagavulin och en ultimat tagning av Waltz for Debby, i dessa dagar av Z. Lyssna på en inspelning på Spotify med Bill Evans Trio från 1961 och njut av basistens spel - Bill Evans Trio – Waltz for Debby (Take 2)

Inga kommentarer: