söndag 27 september 2015

Sängens bibliotek |

Mitt nattduksbord är av röd plast i två våningar med kromat stativ och små hjul. Inköpt på 1970-talet, långt innan jag flyttade hemifrån. On the top floor står min läslampa i mässing med en justerbar arm och en avlång, ställbar kåpa för att styra ljusflödet. Den har tidigare använts för att belysa noterna vid ett spelbord till en piporgel på en institution där organister utbildades. Vidare ligger på översta planet ett glasögonfodral till mina läsglasögon, som jag inte orkar skifta till, utan jag läser med ordinarie glasögon. Väckarklocka. Laddare till den fasta men bärbara telefonen. Nedre plan - outnyttjat. Skälen är flera.

Ena halvan av dubbelsängen har transformerats till nattens bibliotek; närförrådet av böcker under läsning. Arm ut - hämta. Arm tillbaka - läsa. Arm ut - lämna. Neat.

Just nu sju böcker i olika stadier av läsning.

På sluttampen av Marie-Louise Ekmans två liv. Absolut läsvärd. Se tidigare blogginlägg.

Orgeladjunkten och andra berättelser av Sven Christer Swahn, 1961. Ett gott exemplar från antikvariat, inte helt lätt att hitta. Fint tecknat omslag av Per Åhlin. Boken väntar på att läsas om. Orgeladjunkten läste jag under högstadieåren på biblioteket på Hornsgatan, ner mot Hornstull. Mitt barndoms bibliotek som jag besökte från och med när det var så gott som nybyggt. Nu nerlagt. Detta var även Jonas Hassen Khemiris barndomsbibliotek. Jan Troell gjorde en mycket bra film baserad på Orgeladjunkten - hette då Bang! Tyvärr finns inte filmen från 1977 att få tag i.

Satantango av László Krasznahorkai. Hans debutroman från 1985, på svenska 2014. Läsning pågår. Han skrev också manus till den uppmärksammade filmen Turinhästen (premiär 2011). Även Satantango har filmatiserats av Béla Tarr, en film som är åtta timmar lång. Finns i mitt filmbibliotek liksom Turinhästen.

Den nya svenska filmen. Kultur, kriminalitet & kakafoni. Erik Hedling & Ann-Kristin Wallengren (red), 2014. Här finns bland många läsvärda artiklar en av Lars Gustaf Andersson, Befintligt ljus. Carl Henrik Svenstedts filmer 2007-12. Några artiklar återstår att läsa.

Hellre fri än filmare. Filmverkstan och den fria filmen. Lars Gustaf Andersson & John Sundholm, 2014. Har bara orienterat mig i boken än så länge. Jag återkommer till denna och mina kontakter med Filmverkstan på 1980-talet.

En nyinköpt bok av Karin Johannisson, Den sårade divan. Om psykets estetik (och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S). Väntar på läsning. Hennes förra bok, från 2013, Melankoliska rum,  är en favorit.

De senaste dagarna har den sena kvällen avslutats med några kapitel ur Tiga är silver, Stieg Trenter, 1955.  Jag föredrar att läsa Trenter i den häftade originalupplagan.

Arm ut - boken tillbaka till närförrådet. Lampan släcks.

Inga kommentarer: