lördag 15 oktober 2011

Rut Hillarp | Monografi och dagbok

I DN i veckan kan man läsa om två nya böcker om Rut Hillarp; lyriker, fotograf och tidig experimentell filmare. Birgitta Holm har dels skrivit en monografi om Hillarp, dels i urval gett ut Hillarps dagbok. Böckerna anlände nyss till mitt bibliotek och ska läsas. Innan läsningen ska jag dock se om den kortfilm på 8 mm som Hillarp gjorde 1950, De vita händerna; en visualisering av ett poem med symboliska bildsekvenser, där hon gör sin tolkning av legenden om Tristan och Isolde. Filmen finns med på en DVD som följer med boken Konst som rörlig bild.

A propå bibliotek så finns i dagens DN en intervju med Umberto Eco med anledning av hans nya bok Begravningsplatsen i Prag - även den sedan nyligen i mitt bibliotek. Som får sägas vara litet i jämförelse med Ecos, som uppger att han har 50 000 böcker i sitt. Najs, tycker en gammal book lover.

Tidshopp - nu har jag sett om De vita händerna. Hillarp står för manus och regin delar hon med Mihail Gandhi Livada, en rumämsk filmare som även var en av hennes två stora passioner i livet, enligt Birgitta Holm. På SFI:s filmdatabas beskrivs filmen som en 'lyrisk-surrealistisk tolkning av sagan om Tristan och Isolde med de vita händerna.'

Lördag eftermiddag kräver sitt soundtrack, det är dubbelcdutgåvan av Peter Gabriel - New Blood.

1 kommentar:

anne branch sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.