tisdag 30 december 2014

Gunnarsons | Inlägg 957





(Click! Foto underst: Jan H. Edvardsson) Annandag jul, mötte vännen Å. vid Björns Trädgård. Kallt. Mycket folk i rörelse vid tunnelbanenedgången; folk kom även upp från underjorden genom denna portal till tunnelriket. Rikligt med folk strömmade också nedför  trappan som leder till och från moskén på höjden på Kapellgränd ovanför Björns Trädgård.

Vi följde ljuset i form av den måttligt värmande solen; knallade Götgatan fram mot Slussen, vek av till vänster ut på Hornsgatan, flanerade Puckeln fram, kollade i gallerifönstren, jag gluttade genom den nu glasade porten i Blås & Knådahuset för att förvissa mig om att visst var det uppgång C jag hade bott på, spanade in Hornsgatan 29 C, gick över Mariatorget då frågan om fika kom upp. Blåsten hade tilltagit, fiken i närheten var bommade. Vi lät underjorden föra oss till Gunnarsons på Götgatan, detta klassiska fik från 1931 som jag frekventerat sedan barndomens tidiga 1960-tal. Dåförtiden tillsammans med mamma; en fika med en pastejmacka bedömde jag vara i paritet med ett restaurangbesök.

Bilderna ovan; två titthål mot Tiden. Gunnarsons på annandag jul, fullsatt uppe och nere, vi fick nöja oss med ett bord invid trappräcket på övre planet. Denna gång var det Å. som tag pastejmackan. Undre bilden - en blixt i nyllet när jag öppnade dörren till lyan på Puckeln; kamrat J. kom på besök från Sankt Paulsgatan beväpnad med en Canon F1 och murvelblixt. Kan ha varit 84.

Nu skriver vi det mycket sena 2014 och berättelsen rullar vidare.

söndag 28 december 2014

Julen 2014 |
















(Click!) Från Tuna kyrka i Södermanland till trakterna kring Stora Sköndal i Söderort - solens sista strålar på juldagen över fasadytor och trädstammars grenverk till Judas, avbildad på 1620-talet av Peder Målare, och legenden om Veronikas svetteduk fäst i kalk från tidigt 1300-tal.

måndag 22 december 2014

Hornsgatan 29 C |

Östergrens roman Gentlemen utspelar sig 1978. Det året rörde jag mig som vanligt i samma kvarter och omgivningar som Östergren och romanfolket. Ockupationen av kvarteret Mullvaden pågick, fotografen Micke Berg anslöt och plåtade det som året efter gavs ut som en fotobok med text av Errki Lappalainen. Sensommar, regn. Delar av det som blev Mullvadsoperan uppfördes på gatan utanför de ockuperade husen. Jag var där, spelet avbröts av polis. Några dagar senare tog jag tunnelbanan ut till Frescati och började mitt universitetsliv. Senare såg jag hela Mullvadsoperan när den visades på, var det Cirkus? Kördes även i andra städer.

Romanen kom ut 1980, köptes och lästes. Tre år senare flyttade jag in i Hornsgatan 26 C, Blås & Knådahuset.

Filmlogg 10 Pickup | Tracks

(Click!) Från Pretto films rekvisitaförråd. En konstreproduktion från Asplunds Konstförlag, Stockholm. Motivet återfinns även i Roys film En duva satt på en gren...

torsdag 18 december 2014

söndag 14 december 2014

Filmlogg 8 Pickup | Tracks










Ett fotoalbum, en ljuddosa, en rullbandspelare, ett sorts timglas, tegel, puts, en vinylspelare, portar, trapphus, rum efter rum i tre dimensioner, polaroidbilder i svart/vitt, bildskärm VGA, biomekaniska kablar, dialog om Tiden och om livet fortsätter på andra (B-)sidan...

måndag 8 december 2014

Kocmoc | Gagarin

Hyr en rysk rulle; Gagarin - First in Space. Följ Yuri Gagarin fram till att han blev den första människan i rymden 1961. Se filmen för berättelsens skull och den välgjorda retrotekniken.

Ett lämpligt soundtrack, före eller efter filmen, är givetvis E.S.T. From Gagarin's Point of View från  1999.

lördag 6 december 2014

Roy Andersson | Debatt

Det pågår en debatt om Roy Andersson och hans filmer; en del kritiska artiklar, och mothugg, har publicerats i Helsingborgs Dagblad. För den som vill finns t.ex. dessa att läsa:

Spiken i Folkhemmet

Bara så banalt!

Ömhet och förståelse

Människorna fast i sin egen bubbla

Nihilistisk 70-talsvänsterretorik

I det aktuella numret av FLM står att läsa en text om Roy Anderssons filmer av medarbetaren Charlotte Wiberg, En uppstoppad filmkonst. På hennes blogg i samma tidskrift (på nätet) kan man läsa detta inlägg:

De små under Roy

Ännu finns inte hennes text från FLM publicerad på deras hemsida. Den bör komma.

Kanske återkommer jag i ett inlägg med synpunkter på hennes text.

fredag 5 december 2014

Patrick Modiano |

Jag hade tänkt att skriva om Patrick Modianos olika typer av filmiska referenser i sina böcker; det behöver jag nu inte göra eftersom Jan Holmberg gör det i en artikel i dagens DN. Läs och begrunda.

onsdag 3 december 2014

Vad jag borde |

Antalet borde överstiger vad jag gör. Jag borde utföra en planerad provfilmning med chroma keyteknik till filmen Pickup | Tracks. Jag borde skriva ihop ett sorts manuskript till filmen av alla fragment och mer eller mindre formulerade delar, jag borde utföra ett antal scenografiprov till dialogsekvensen. Och mycket mer. Men novemberpesten har ännu inte helt släppt sitt grepp samtidigt som det dagliga arbetet är inne i en extra intensiv period. Så därför läser jag, t.ex. slutet av Nätternas gräs av Patrick Modiano, den har ett mood som passar mig. Ser äntligen den briljanta filmen Still Life. Gott så.

lördag 29 november 2014

Utsikt mot en barndom |

(Click!) En klassisk vy från Lundaparken, som vi från Brännis kring Zinken sa om Skinnarviksparken.

Man rörde sig mellan bakgården till 88:an och 90 och parken, stannade om pengar fanns till vid kiosken på Ringvägen innan man gick över Lundagatan och dess tvillinggata (då kallad Gamla Lundagatan) innan man nådde Lundaparkens gröna staket.

fredag 28 november 2014

Världen är grön och ljus |

(Click!) Jo, jag vet; ute råder gråkall november. Men i Studio Pretto ter sig världen grön och ljus. Uppackning pågår av diverse lådor från UK; chroma keytextil på ställning och tvenne softboxar på ställning för kontinuerligt filmljus. Nya filmen kan komma att kräva slika arrangemang.

Tyvärr har novemberpesten drabbat mig i form av förkylning; saktar ner mitt dyrbara flöde av aktiviteter i filmens tjänst. Men snart återvänder jag.

Jag har under tiden att under stark tidspress roa mig med att fylla i två formulär till skatteverket i USA eftersom jag har haft turen att sälja några printar på Saatchi Art. Man får väl kalla det ett kärt besvär.

Ett soundtrack från sjuksalen får bli Edda Magnasons nya album Woman Travels Alone.

lördag 22 november 2014

The Gathering |

(Click!) Detta nya fotografi kan ses på Saatchi Art. Och några till.

onsdag 19 november 2014

söndag 16 november 2014

Fotoboksguiden | Tommy Arvidson

Jag är inte först med att rekommendera Fotoboksguiden. Så skapar du fotobok & utställning av Tommy Arvidson (2014). Men eftersom den är bra så gör jag det nu. Fotografen Micke Berg har gjort det tidigare.

Matnyttig, i sammanfattning. Goda exempel ges, lite kort boklära, att tänka på vid kontakter med förlag och tryckerier eller hur man ger ut själv, hur rama in till en utställning m.m., m.m. Lite för många korrekturfel dock, med tanke på att boken bland annat behandlar  utgivning av böcker. Men inspirerande och läsvärd, med några förbehåll.

Tommy Arvidson är fotograf och driver bloggen Om fotoböcker.

torsdag 13 november 2014

Prettogram |

# En kritisk granskning görs av 20,000 Days on Earth - filmen om Nick Cave - i nätupplagan av Cinema Scope Magazine.

# En katt bland hermelinerna; en njugg recension av Roy Anderssons Duva står att läsa i nätupplagan av Cinema Scope Magazine. Så ock Hynek Pallas i SvD.

# Pretto film goes Plus - on Vimeo. För besökarna innebär detta att filmerna visas i full HD och inte som nu i HD av den lägre graden. Troligen måste filmerna laddas upp på nytt. Under utredning.

# Hugo Rasks förlaga - nog nu. Men båda böckerna av Lena Andersson är bra. Egenmäktigt förfarande läste jag utan en tanke på eventuell förlaga. Nu pågår läsning av Utan personligt ansvar.

måndag 10 november 2014

Nagoya Notebook | Årets fotobok

(Click! Foto: Kalle Assbring) Formgivaren Matilda Plöjel och Anna Strand på Rival den 28 oktober 2014.

Svenska Fotobokspriset 2014 delades nyligen ut till Nagoya Notebook. Anna Strands fotografier i en volym formgiven av Matilda Plöjel på Sailor Press.

Många tycker mycket - läs om priset här och bläddra bland länkarna till olika artiklar. Fotografen Micke Berg har sin syn på de senaste årens priser.

Nagoya Notebook finns sedan förra veckan i Pretto films bibliotek - say no more.

onsdag 5 november 2014

Through a mobile darkly |






















(Click!) Fem stämningar snabbt fångade med en mobilkamera under en promenad lördagen den 25 oktober 2014. Regnet hängde i luften och föll då och då ner. 

lördag 1 november 2014

Walden | Essäfilmen som mediekritik

Ännu en läsvärd artikel på magasinet Walden, en nätbaserad plattform för angelägna texter om rörlig bild.

Malin Wahlberg skriver om filmaren Harun Farocki i artikeln Essäfilmen som mediekritik: Tankar om gränssnittet och bildens otillräcklighet.

Som vanligt gör jag ingen sammanfattning av texten här på bloggen utan lyfter fram några saker som jag fastnade för - och det är inte kärnan i artikeln.

Farocki återbrukade ofta bilder, andras och egna i en mediekritisk kontext. Av andra skäl tycker jag detta är intressant; jag återanvänder en del sekvenser och bilder från mina olika filmer - i nya sammanhang och i nya betydelser. Gemensamt tror jag är intresset för minnet som kreativ process. Film kan iscensätta det förflutna i dialog med nuet och framtiden. Bildernas betydelser förändras över tid.

Filmen Schnittstelle gjordes 1995. Titeln betecknar även det fysiska märket i filmremsan, skarven, som kan kännas och registreras av fingertoppen när filmen löper i klippbordet. I videoredigering finns inga fysiska, taktila spår. Sant - men avgörande för mig är bildflödet. I tanke och dröm finns inga fysiska sömmar.

Verkligheten är något som emellanåt kan skymta i glipan mellan bilder, i avståndet mellan då och nu (Farocki).

I mitt manuskript från 2007 till den ännu ofilmade En morpheinists drömmar förekommer två citat bland flera:

Att skapa är att minnas (Akira Kurosawa)
Att minnas är att skapa (Bo G Svensson)

Se trailern för Schnittstelle.

Se en intressant intervju med Farocki.

Farocki gick bort sommaren 2014. På chrismarker.org kan man läsa mer.

20,000 Days on Earth |

Filmen 20,000 Days on Earth  om och med Nick Cave går ännu på Victoria  på Söder. Tursamt nog även på Bio Pretto; köpte den så fort den blev tillgänglig.

En film om inspelningen av senaste albumet Push the Sky Away från 2013 med ett ramverk av fiktiv dokumentär i varierande grad. Bra film, bra musik. En film av Iain Forsyth och Jane Pollard. 

Se en trailer via IMDb.

fredag 31 oktober 2014

Geoff Dunlop | et concortes

Geoff Dunlop

hp harlach

Wilfried Senoner

Mary Komarova

Anton Barnard

Fabian Forban

Ett litet urval av de som följer mig på Saatchi Art. Följ länkarna för att se ett exempel på deras verk. Varierande uttryck men med en gemensam nämnare.

onsdag 29 oktober 2014

Filmlogg 7 Pickup | Tracks







(Click! Foto: Jan H. Edvardsson) Överst några bilder från ett inspelningspass i helgen. Nederst  stillbilder från tre olika filmsekvenser - redigerade i jakten på ett lämpligt uttryck. Den jakten fortsätter.

torsdag 23 oktober 2014

Filmlogg 6 Pickup| Tracks

(Click!) Arbetshelgen för Pickup | Tracks börjar på fredag eftermiddag.

Bilden - fönster mot älven, från Bildmuseet i Umeå där jag hann med ett snabbesök i förra veckan.

fredag 17 oktober 2014

Flyga över vatten |

Helg. Arbete väntar. Kommande helgs tagningar måste planeras. En runner är beställd och anländer fredag em.

Exteriöra tagningar. Måste rådbråka manuskriptet, det ofärdiga.

Flyger över vatten.

Kvällens soundtrack, ett spår från Linnea Olssons senaste album Breaking and Shaking - I Am Younger.

måndag 13 oktober 2014

Lina Selander | Silphium

Silphium - en video från 2014, i samarbete med Oscar Mangione. Filmen presenteras på Vimeo.

Intressant tematik, ljudbehandling; det sparsamma ljudet skulpterar i tystnaden.

''The nature looks back at us, its eyes empty – a reoccurring image in Selander´s film.''

Den som vill kan se min film Man ? Nature på Shooting People. Beröringspunkter finns, men med ett annat uttryck.

fredag 10 oktober 2014

Photobookstore |

Grundad 2006. Inbjuder till avsökning - och bläddrande (se blädderfilmerna). Photobookstore.

tisdag 30 september 2014

Lina Selander |

Nyligen kunde man läsa att Lina Selander representerar Sverige på Venedigbiennalen hösten 2015. Som många andra har jag inte haft koll på hennes spännande produktion av film, installationer, texter, fotografi. Nu ser jag det som finns av henne på Vimeo och läser texter om och av henne.

Med egen hemsida, generösa pdf-filer och elva verk på Vimeo finns stora möjligheter att ta del av hennes konstnärskap - för den som vill.

Jag återkommer snart med reflektioner kring hennes verk.

lördag 27 september 2014

Om likheter |

Idag såg jag ännu en gång om Godfrey Reggios senaste film Visitors, som han gjort tillsammans med Philip Glass och Jon Kane.

Den är bra, vilket jag utgick ifrån i ett tidigare inlägg, och på flera plan intressant.

Han säger själv i en intervju att han lyfter fram det som vanligtvis finns i bakgrunden; ett skifte av fokus.

Rörliga bilder av människor i slow motion, långsamma panoreringar över stilla miljöer; byggnader, träskträd. Liv framträder i form av framilande skyar filmade med tidsförkortning, kameran fångar ljusets spel över tid i olika miljöer, över ansikten, skulptur.

Avgörande är sekvenserna med ansikten i närbild, filmade i slow motion. Det krispiga svartvita fotot, och ibland det infraröda, i den nya digitala högupplösningen 4K, transkriberat till Blu-Ray, är en vital del av filmens uttryck. Formen skapar innehållet tillsammans med bild och ljud i samverkan, där musiken syftar till att inte framkalla, men väl att understödja, de känslor filmen kan framkalla. Den kräver en aktiv och medskapande publik som processar filmen på ett känslomässigt plan, inte intellektuellt.

Om likheter? Bara några enkla konstateranden som gäller mina egna filmer; jorden, den blå planeten sedd utifrån rymden som avslutar Visitors har jag med i öppningsscenen i Time Bells. Ljusspelet över stilla miljöer (i mitt fall ett fotografi från Loch Lomond) finns med t.ex. i The Nocturnal Soundscape of the Nightingale forebodes Yet Another Dawn. Att pröva att flytta bilder och ickehändelser till filmens centrum utan att ha en traditionell berättelse. Att bara förlita sig på bild, musik, form, textur - och publikens vilja att delta. Likheter - men olika.

onsdag 24 september 2014

Twist and Shout |

Twist - Klas Östergrens senaste under läsning. Från första sidan mycket bra. Jag ser som så många andra fram emot filmpremiären i december av Gentlemen (och lite från Gangsters). Båda böckerna ges mer utrymme i den kommande TV-serien som är sex timmar lång jämfört med filmens 2,5.

Shout - studions delar kräver fortfarande arbete; hårdvara kompletteras, prövas, mjukvara testas och byts ibland ut. Tekniska frågor måste lösas. Men det klarnar. Det finns ett ljus.

Snart kommer Teaser Nr 2 för Pickup | Tracks.

söndag 14 september 2014

Mitt val |

Bruno K. Öijer.

Han signerar senaste diktsamlingen på Rönnells tisdagen den 23 september 18.00.

lördag 13 september 2014

Studionytt | Pretto film

En vecka utan nya inlägg men med hårt arbete. En EU-pall kom lastad med skärm och  videoredigeringsburk - tyngd, format och kraft. Inkörning på flera sätt pågår och tar sin tid.

Jag hoppas inom kort kunna rapportera att samtlig hård- och mjukvara är OK och att den utlovade trailern för nya filmen Pickup | Tracks kan annonseras. Jag väntar själv mycket otåligt på just detta; är trött på att välja, beställa, hantera och småbråka med ny teknik.

lördag 6 september 2014

Att somna med Gertrud |

(Click!) I helgen läste jag en artikel i DN om Jonas Malmsjö som i vår spelar i Hjalmar Söderbergs pjäs från 1906, Gertrud.

Hjalmar Söderberg är en författare som varje läsare av böcker bör återvända till på stadig basis. Under några år på 80-talet brukade kamrat L och jag uppmärksamma Hjalles födelsedag med att bjuda oss själva på en lång och trevlig middag på någon lämplig krog. Ett år råkade detta ske på fel dag. Men vi var nöjda ändå.

Gertrud är nu återigen under nattlig omläsning. Härifrån stammar de ofta citerade orden:

Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet.

Detta inlägg är en repris från den 12 februari 2014 - nu med ett fotografi från augusti 2014 av Peter Lindes skulptur som kom på plats 2010.

Guldlejonet 2014 till Roy Andersson |

Pretto film skickar sina varmaste gratulationer!

Filmlogg 5 | Pickup Tracks

Jag är nyss hemkommen från en längre eftermiddagsfika på lokala plejset M. Har suttit och skrivit på filmen; extraherat text från manuskriptet till En morpheinists drömmar, läst om texterna till en ny fotobok under arbete vilket genererade en del nya tankar.

Här en länk till ett tidigare inlägg, som en bakgrund till mina filmer: Händelser i en fettklump.

Avslutar med att citera mig själv:

Att producera film från ax till limpa i ett enmanskollektiv kräver en hård disciplin. Och ett uppror då och då.

torsdag 4 september 2014

Filmlogg 4 | Pickup Tracks

Fortfarande tar uppgraderingen av studion mycket tid. Men det drar ihop sig. En DHL där, en PostNord på ingång.

Relativt snart kommer en första teaser för filmen. Under tiden gläds Pretto film åt Roy Anderssons Duva som har fått ett bra mottagande på filmfestivalen i Venedig och i den stora världens press.




fredag 29 augusti 2014

Perfect Sense |

Glasgow 2006, montage
Stillbild från Perfect Sense, 2011














(Click!)  Nyligen släpptes på DVD genom Studio S filmen Perfect Sense. Rekommenderas. Välspelad, intressant och med musik av Max Richter.

Den utspelar sig bl.a. i en bakgårdsmiljö i Glasgow som kan vara den miljö jag själv knallade omkring i under mitt besök i Glasgow 2006 och fann värd att plåta. Se på bilderna och avgör själva. Den sista bilden visar öppningsbilden från min film The Nocturnal Soundscape Of The Nightingale Forebodes Yet Another Dawn, 2013.

söndag 24 augusti 2014

Vilgot Sjöman | Respekt!

Mandrom undrar: hur många minns honom idag, författaren, filmaren, dramatikern Vilgot S? Nyfikenfilmerna - kanske. De självbiografiska romanerna om Linus? Jo, några till.

I kassen bredvid mig från Rönnells antikvariat ligger fem nyss inköpta böcker. Lås oss se efter vilka de är.

Mitt personregister Urval 97. Det är första delen av hans memoarverk. Sedan följde Mitt personregister Urval 98. Mitt personregister Urval 2001 saknar jag fortfarande. Dock hade jag sedan tidigare den fjärde och sista delen; Facit till mina filmer och böcker från 2004 - mycket läsvärd.

I hennes rum, utgiven 1952. Fyra noveller i en volym på fri vers.

Lektorn En individualroman, debutromanen från 1948.

Slutligen, för denna gång, Sjöman om film Utrikes resor. En bok utgiven 1984. Tre decenniers filmhändelser, observerade av Vilgot Sjöman.

Så: se om hans filmer (box finns), läs hans texter.

Läs om honom via dessa länkar:
Nu är det hög tid att bli nyfiken på Vilgot Sjöman
Minnet av en svärtad ögonfrans
På Wikipedia
På Stiftelsen Ingmar Bergman

onsdag 20 augusti 2014

Studio 24 | Duva i väntan

(Click!) I fönstren råder lugnet. Innanför? Venedigs filmfestival närmar sig.

tisdag 19 augusti 2014

Egna hem | Och andra stimuli för filmarbetet

I år kom två nya böcker ut av Lars Lerin. Jag valde att köpa Egna hem och inte den mer omskrivna Naturlära: limes norrlandicus.

Egna hem presenterar ett sjuttiotal koppargrafiska blad av egna hem, bearbetade med akvarell och blyerts. Resultatet är som oftast väldigt bra; stämningsfullt, inkännande, melankoliskt. I mina ögon. Varje presentation av en exteriör bär på en historia. Kombinationstekniken fungerar utomordentligt och ger väldigt starka bilder med ett ljus jag blir avundsjuk på, men inte missunsam.

Två volymer från Beacon Press, Boston har anlänt till det svällande biblioteket. En gammal fransk filosof vid namn Gaston Bachelard skrev 1958 The Poetics of Space, Det poetiska rummet. Gammalt gods, men spännande. Läs mer på The Cultural Studies Reader.

Den andra boken har titeln The Poetics of Reverie. Childhood, Language, and the Cosmos. Bachelard tillhörde den moderna skaran av fenomenologer, bl.a.

Detta urval citat av Bachelard ger en hint om hans tankevärld.


lördag 16 augusti 2014

Plötsligt händer det | Lagt kort ligger

När jag exponerar mig på några av nätets fora för bild så gör jag givetvis ett antal val. Är denna bild över huvud taget intressant att lägga upp på Konstkvarteret eller Saatchi Art? Vad gör den i så fall intressant? Om jag ställer mig dessa frågor så har oftast jag själv gjort valet att det är en ok bild. Men vad väljer de som besöker dessa sajter att titta på - eller till och med att köpa? Publiken är dessutom olika, inhemsk och global.

Eftersom vissa bilder har fått låg tittfrekvens så har jag med tiden rensat ut vissa bilder. Men vad vet man? I veckan fick sex av mina bilder som relativt få har tittat på plötsligt respons i form av ett enkelt gillande och jag fick en ny följare på Saatchi Art - Hp Harlach i Schweiz. Av detta lär man sig det gamla vanliga -  bara exponera det man själv tycker om och låt det bli kvar där. Att ta bort en bild är en lömsk anpassning till en grumlig omgivning.

En annan följare, på Vimeo av mina filmer, är Nancy Bogen i USA. Hon grundade 1997 en performancegrupp i New York, The Lark Ascending, baserad på uppläsning av litteratur i kombination med musik. De var verksamma fram till och med 2008. Hon och hennes man kommer till Stockholm nästa sommar och troligen strålar vi samman då. Kan bli ett intressant möte.

Kvällens soundtrack blir electronika av Craig Leon - Nommos/Visiting från 1981 respektive 1982. Möjlig att lyssna på via t.ex. Spotify.

torsdag 14 augusti 2014

Stieg Trenter 100 år |



















(Click!)
Som gammal Trenterläsare uppmärksammar jag givetvis årsdagen för detta. På bilden ett urval av mina böcker i originalutgåva med omslag av Per Beckman. Just nu pågår omläsning av Roparen från 1954. Trenter signerade gärna sina böcker. Jag har några signerade samt med tillägget Harry Friberg tillsammans med dedikationer som tack för t.ex. en trevlig middag.

Filmlogg 3 Pickup | Tracks


















(Foto: Jan Edvardsson) En sväng in på KB är aldrig fel när man filmar (överst). Blå tornet är en miljö som på ett eller annat sätt kan dyka upp - eller ner.

söndag 10 augusti 2014

Send | Recieve

(Click!) Pretto films kombinationsantenn är i arbetsläge.

Pejlar, mottager, sänder.

Dechiffrerar kodade signaler, analyserar, tolkar och skapar nya sammanhang som kan misstagas för verklighet.

Allting samlas i den blå skrivboken i original från retrotiden.