tisdag 30 december 2014

Gunnarsons | Inlägg 957





(Click! Foto underst: Jan H. Edvardsson) Annandag jul, mötte vännen Å. vid Björns Trädgård. Kallt. Mycket folk i rörelse vid tunnelbanenedgången; folk kom även upp från underjorden genom denna portal till tunnelriket. Rikligt med folk strömmade också nedför  trappan som leder till och från moskén på höjden på Kapellgränd ovanför Björns Trädgård.

Vi följde ljuset i form av den måttligt värmande solen; knallade Götgatan fram mot Slussen, vek av till vänster ut på Hornsgatan, flanerade Puckeln fram, kollade i gallerifönstren, jag gluttade genom den nu glasade porten i Blås & Knådahuset för att förvissa mig om att visst var det uppgång C jag hade bott på, spanade in Hornsgatan 29 C, gick över Mariatorget då frågan om fika kom upp. Blåsten hade tilltagit, fiken i närheten var bommade. Vi lät underjorden föra oss till Gunnarsons på Götgatan, detta klassiska fik från 1931 som jag frekventerat sedan barndomens tidiga 1960-tal. Dåförtiden tillsammans med mamma; en fika med en pastejmacka bedömde jag vara i paritet med ett restaurangbesök.

Bilderna ovan; två titthål mot Tiden. Gunnarsons på annandag jul, fullsatt uppe och nere, vi fick nöja oss med ett bord invid trappräcket på övre planet. Denna gång var det Å. som tag pastejmackan. Undre bilden - en blixt i nyllet när jag öppnade dörren till lyan på Puckeln; kamrat J. kom på besök från Sankt Paulsgatan beväpnad med en Canon F1 och murvelblixt. Kan ha varit 84.

Nu skriver vi det mycket sena 2014 och berättelsen rullar vidare.

söndag 28 december 2014

Julen 2014 |
















(Click!) Från Tuna kyrka i Södermanland till trakterna kring Stora Sköndal i Söderort - solens sista strålar på juldagen över fasadytor och trädstammars grenverk till Judas, avbildad på 1620-talet av Peder Målare, och legenden om Veronikas svetteduk fäst i kalk från tidigt 1300-tal.

måndag 22 december 2014

Hornsgatan 29 C |

Östergrens roman Gentlemen utspelar sig 1978. Det året rörde jag mig som vanligt i samma kvarter och omgivningar som Östergren och romanfolket. Ockupationen av kvarteret Mullvaden pågick, fotografen Micke Berg anslöt och plåtade det som året efter gavs ut som en fotobok med text av Errki Lappalainen. Sensommar, regn. Delar av det som blev Mullvadsoperan uppfördes på gatan utanför de ockuperade husen. Jag var där, spelet avbröts av polis. Några dagar senare tog jag tunnelbanan ut till Frescati och började mitt universitetsliv. Senare såg jag hela Mullvadsoperan när den visades på, var det Cirkus? Kördes även i andra städer.

Romanen kom ut 1980, köptes och lästes. Tre år senare flyttade jag in i Hornsgatan 26 C, Blås & Knådahuset.

Filmlogg 10 Pickup | Tracks

(Click!) Från Pretto films rekvisitaförråd. En konstreproduktion från Asplunds Konstförlag, Stockholm. Motivet återfinns även i Roys film En duva satt på en gren...

torsdag 18 december 2014

söndag 14 december 2014

Filmlogg 8 Pickup | Tracks










Ett fotoalbum, en ljuddosa, en rullbandspelare, ett sorts timglas, tegel, puts, en vinylspelare, portar, trapphus, rum efter rum i tre dimensioner, polaroidbilder i svart/vitt, bildskärm VGA, biomekaniska kablar, dialog om Tiden och om livet fortsätter på andra (B-)sidan...

måndag 8 december 2014

Kocmoc | Gagarin

Hyr en rysk rulle; Gagarin - First in Space. Följ Yuri Gagarin fram till att han blev den första människan i rymden 1961. Se filmen för berättelsens skull och den välgjorda retrotekniken.

Ett lämpligt soundtrack, före eller efter filmen, är givetvis E.S.T. From Gagarin's Point of View från  1999.

lördag 6 december 2014

Roy Andersson | Debatt

Det pågår en debatt om Roy Andersson och hans filmer; en del kritiska artiklar, och mothugg, har publicerats i Helsingborgs Dagblad. För den som vill finns t.ex. dessa att läsa:

Spiken i Folkhemmet

Bara så banalt!

Ömhet och förståelse

Människorna fast i sin egen bubbla

Nihilistisk 70-talsvänsterretorik

I det aktuella numret av FLM står att läsa en text om Roy Anderssons filmer av medarbetaren Charlotte Wiberg, En uppstoppad filmkonst. På hennes blogg i samma tidskrift (på nätet) kan man läsa detta inlägg:

De små under Roy

Ännu finns inte hennes text från FLM publicerad på deras hemsida. Den bör komma.

Kanske återkommer jag i ett inlägg med synpunkter på hennes text.

fredag 5 december 2014

Patrick Modiano |

Jag hade tänkt att skriva om Patrick Modianos olika typer av filmiska referenser i sina böcker; det behöver jag nu inte göra eftersom Jan Holmberg gör det i en artikel i dagens DN. Läs och begrunda.

onsdag 3 december 2014

Vad jag borde |

Antalet borde överstiger vad jag gör. Jag borde utföra en planerad provfilmning med chroma keyteknik till filmen Pickup | Tracks. Jag borde skriva ihop ett sorts manuskript till filmen av alla fragment och mer eller mindre formulerade delar, jag borde utföra ett antal scenografiprov till dialogsekvensen. Och mycket mer. Men novemberpesten har ännu inte helt släppt sitt grepp samtidigt som det dagliga arbetet är inne i en extra intensiv period. Så därför läser jag, t.ex. slutet av Nätternas gräs av Patrick Modiano, den har ett mood som passar mig. Ser äntligen den briljanta filmen Still Life. Gott så.