onsdag 30 december 2009

Peter Greenaway | Nightwatching



Så kom den då till Pretto films studio, Nightwatching. Beställd på Amazon i England av en säljare i USA och skeppad per flyg från Nya Zeeland till Sverige. I denna dubbla DVD-utgåva så finns förutom filmen från 2007 Greenaways mycket filmiska 'föreläsning' om historien bakom och mysteriet med denna den mest kända målningen av Rembrandt.

fredag 25 december 2009

Äntligen - Stockholm | London Noise visas nu!


(Klicka för större bild.) Filmen producerades för Quickflick London i november 2009. Den visades - vad jag vet - på Roxy Bar i London den 25 november. Dock lämnade den inga andra spår. För de som vill beskåda denna film, bege er till Pretto films hemsida!

torsdag 17 december 2009

Med Musiken | Mot Julen


(Klicka för större bild.) Nyligen spelade Sulo tillsammans med ett gäng medmusikanter rocklåtar på Södra Teatern med texter av Ernst Brunner. Detta evenemang missade jag. Däremot har ett antal bra plattor anlänt till Pretto film. Som en eftergift till julen dök en DVD upp - A Not So Silent Night. A truly magical christmas concert med musikklanen Kate & Anna McGarrigle och Rufus & Martha Wainwright. Här hörs även Lou Reed & Laurie Anderson m.fl. En pikant brytning till detta är Trio Trespassing med Transitory Frames - ett möte mellan slagverk, violin och electronica. På väg från England är två nya med Alan Parsons Project/Eric Woolfson - återigen inspirerad av Edgar Allan Poes berättelser - More Tales Of Mystery And Imagination och DVD:n The World Premiere Performance. Väntas in gör även en skön box med fyra CD med Pentangle, The Time Has Come 1967-1973. Mer: Jojje Wadenius med jazzpolare som spelar klassiska julvisor. Bland alla dessa toner vänats också en ny film in till värmen i Pretto films studio: Peter Greeaways Nightwatching . Som kronan på verket anlände i veckan den ultimata kulturprodukten: Hemma hos. Kulturfunk från de befriade områdena med Kjell Alinge och Janne Forssell. Box 1. 8 timmar och tjugo minuter nödvändigheter. Se där ett schysst gäng klappar!

onsdag 9 december 2009

Neon


(Klicka för större bild.) I den neonblå asfaltsdjungeln är alla skyltar grå.

tisdag 8 december 2009

On The Road | With Beckett & Jack K.


(Klicka för större bild.) Två vägar färdas jag på samtidigt. Autobahn - arbetets väg. Bakgatan - filmens väg. Skillnaden i hastighet är betydlig. Nattens bränsle är Samuel Beckett Trilogin [Molloy, Malone dör & Den onämnbare.] En volym, på svenska, utgiven av Modernista. Nyss har jag röstat på årets nominerade till en Grammis - av en händelse vid namn L. I bakgrunden visas på TV4 Film Cat people från 1982 med David Bowies låt Putting Out Fire. Snart får den ge vika för kvällens soundtrack som är Carve med Lisa Ullén & Nina de Heney på piano och preparerat piano respektive kontrabas. Sedan: Beckett.

lördag 5 december 2009

Bullseye x 2 | Roy Andersson & Björn Runge


(Klicka för större bild.) I serien Filmkonst har nyligen två läsvärda volymer utkommit. Den ena är (ännu) en nyutgåva av Roy Anderssons bok Vår tids rädsla för allvar, första gången utgiven 1995. Här konfronteras läsaren med händelser som det talas tyst om, eller inte alls. Utrotningarna under andra världskriget och medicinska experiment i dess spår, i Tyskland såväl som i Sverige. Ett inlägg i diskussionen om AIDS uppkomst är ett annat ämne som tas upp. Vi får också en inblick i den s.k. komplexa bilden och vad den står för. Här redogör han för den bildestetik som han utvecklat och gjort till sitt signum - där tittaren ges en möjlighet att själv välja vad den vill fokusera på i det ofta komplexa skeende som presenteras på duken.

Björn Runge har skrivit en tredje och avslutande del om filmklimatet i Sverige utifrån egna erfarenheter. Boken heter Prokrustes säng och tar bl.a. upp filmproducenternas totala fokus på filmmanuskriptet som det avgörande för om en film ska bli gjord eller inte. I texter som utgår från hans senaste, och tyvärr oavslutade filmprojekt Simon och ekarna, liksom i en dialog mellan en regissör och en producent, belyser han och argumenterar mot det omöjliga i att med ord beskriva och fånga en films själ. Litteratur är en konstart i sig och något som filmen tiderna igenom har lidit av; texten blir viktigare än bilden, det samlade uttrycket av bild, text och ljud. Filmspråket kan och bör vara ett eget språk. Behöver jag säga att jag håller med? Nä.

söndag 29 november 2009

1:a Advent & Antichrist


(Klicka för större bild.) Första advent har lägrat sig över Studio Monolith och Pretto films studio. Elektrisk och analog ljusstake har plockats fram. Kretskorten sänder svaga doftsignaler av kanel. Den romspetsade glöggen har förklingat, pepparkakorna har förpassats till skåpet. En handfull filmer har passerat revy under helgen. Kvällens nioföreställning var von Triers Antichrist. En fantastisk film, filmkonst på hög nivå från första till sista filmrutan. Detta räcker att konstatera. Nog sagt.

lördag 28 november 2009

Premiär | W A T C H T O W E R


(Klicka för större bild.) Nu är kortfilmen/videoverket Watch-tower ute! Den visas på Pretto films hemsida och kommer även att läggas upp på Shooting People för att tävla om Månadens film i december - dömt att misslyckas men ett måste för att balansera övervikten av andra genrer. Läs ett kort intro till filmen och se några stillbilder på hemsidan! Eller läs ett tidigare blogginlägg.

Berlin Fassbinderplatz


(Foto: TopNews.in.) Rainer Werner Fassbinder dog 37 år gammal 1982 efter att ha gjort 43 filmer. DN tipsar idag om den stora Berlin Alexanderplatz-boxen. Det var ett tag sedan den kom ut men är givetvis ett tungt tips även fysiskt. 15,5 timmar film och en bok om Fassbinder. Ett exemplar av boxen står stadigt i Pretto films studio. Detta tips inspirerade denna lördags lunchmatiné i studion - Livet, kärleken och filmen. Fassbinders filmklippare Juliane Lorenz har gjort en dokumentär utifrån bl.a. MoMAs stora Fassbinderutställning 1993. Intressant med en poetisk överton och tänkvärda reflektioner om film och filmens utveckling - eller brist på. Ett givet soundtrack efter visningen är Die 3 Groschen-Oper i en inspelning från 1930 i en 10" vinylpressning från 1950-talet.

fredag 27 november 2009

söndag 22 november 2009

Biopubliken Nobbar Smala Filmer - Igen!

Artikeln i dagens DN handlar om svenska kritikerrosade filmer som genom visningar på biograf inte har setts av en så stor publik. Förvånande? Inte alls. Nytt fenomen? Inte heller det. Det handlar här om filmerna Flickan, Videoceazy, Bananas, Apan, Man tänker sitt, Broder Daniel forever, H:r Landshövding och När jag blir stor. Många menar nog att dessa filmer är smala, vilket gör att många även skulle kalla dem för prettofilmer. Läser man kommentarerna till artikeln så förstärks detta intryck. Men det finns också röster som saknar dessa filmer på den lokala biografen. En springande punkt, som jag väljer att fokusera på här, är alltså valet av distributionssätt - fler och olika former av nätbaserade tjänster efterfrågas. Att enbart släppa smala filmer på biograf är inte vägen som leder framåt, dvs som gör att de som vill se dessa filmer kan göra det oavsett var i landet de bor och inte minst utanför Sveriges gränser.

Den välkände dokumentärfilmaren Rainer Hartlebs långflm När jag blir stor har på bio setts av 636 besökare. Det nästintill okända Pretto film producerar små, obskyra och välvilligt uttryckt smala filmer. En av dem, Embraced by Time - Remember Us, har via nätet totalt visats över 900 gånger. Utan några andra jämförelser i övrigt så vill jag tro att det finns en global publik även för smala filmer. För att nå denna publik behöver nya system utvecklas och befintliga kanaler vidareutvecklas både för produktion och distribution. Publiken för s.k. smala filmer kommer alltid att vara mindre än för de bredare filmerna - precis som inom andra konstarter. Att dessa filmer behövs liksom att dess publik har rätt att se dem är en självklarhet. Inte minst för att filmerna på sikt, precis som de alltid har gjort, utvecklar även de s.k. bredare filmerna.

lördag 21 november 2009

Roy Andersson På MoMA

Pretto film sänder ett senkommet grattis till Roy Andersson som exponerades en vecka i september i år på MoMA, The Museum Of Modern Art i New York. Läs mer här! Just nu är Tim Burton aktuell med en större utställning på MoMA.

fredag 20 november 2009

Pretto film | Telegram

Pretto films kortfilm Embraced by Time - Remember Us har nu visats 482 gånger på Shooting Peoples hemsida och 407 gånger på YouTube, dvs närmare 900 visningar. One Way Elevator har visats 421 gånger och Man ? Nature 404. Övriga filmer ligger på omkring 375 visningar. Pretto films ledning är inte onöjd med resultatet.
- - - - - - - -
Nu kan soundtracket till senaste kortfilmen Stockholm London Noise lyssnas på via Pretto films hemsida, Screen Tests 3. För er som inte hört mitt electronicastycke Steam tidigare kan denna nedredigerade version vara en surprise. Annars icke.
- - - - - - - -
Arbetet med En Morpheinists Drömmar går långsamt - men det puttrar på. Kortfilmer och snabbt uppdykande exponeringsytor, dvs tävlingar och olika fora, dyker upp och sinkar. Men nu ser jag återigen, inte ljuset i, men väl tunneln. In i mörkret...

Fredagens aktuella soundtracks

Systrarna Rachel och Becky har nu formerat The Unthanks. Nya plattan snurrar just nu i Pretto films studio - Here's The Tender Coming. Läs mer om både den nya bandkonstellationen och plattan här! Går även att provlyssna där.

Max Richter är nu mest känd för sin filmmusik till Waltz With Bashir. Richters debutalbum från 2002 Memoryhouse har nu getts ut i nymastrat skick. Hans stil har utvecklats sedan dess men albumet är väl värt många lyssningar. Enkla teman med piano och stråkar tillsammans med elektroniska ljudlandskap och textläsningar tilltalar mig mycket. En recension finns här!

torsdag 19 november 2009

Stockholm | London Noise på Roxy Bar




Pretto films bidrag till Quickflick London den 25 november på Roxy Bar & Screen är nu överförd digitalt och nerladdad av curator Gideon Moss. Får väl se om detta bidrag gör något avtryck. Efter den 25 november kommer filmen att bli tillgänglig bl.a. via Pretto films hemsida. Läs om tävlingsförutsättningarna här! Ett eget stycke electronica, Steam, ljudsätter filmen. Stycket har redigerats ned med 50% och försetts med för tävlingen lämpliga effekter.

tisdag 17 november 2009

Stockholm | London Noise

I helgen färdigställde Pretto film en ny kortfilm med titel enligt ovan. Den är gjord för tävlingen månadens film för Quickflick London. Temat är Noise och teknisk parameter eko, längden högst tre minuter. Mer info kommer snart!

lördag 14 november 2009

The Michael Nyman Competition | Revisited

Det dyker fortfarande upp nya filmer som använt hans soundtracks från The Piano. De är synliga på Nymans hemsida. The show goes on...

torsdag 12 november 2009

Stad i bild


(Klicka för större bild.)

Ännu en bok om Stockholm i mina hyllor - Stockholm, 1955-2009. Historien om en stad, en tid, ett slags äventyr... 200 foton av staden Stockholm av fotografen Micke Berg, eller snarare på dess invånare i olika miljöer och situationer. Bra bilder. Varför då? Personliga, staden sedd ur ett temperament som gifter sig med motiven. Just nu ställer han ut på Galleri Ikon på Söder. I mars 2010 är han synlig på Stadsmuséet. Boken finns bara i 50 ex, signerad. På köpet en signerad originalprint på valfri bild ur boken. Spana in hans bildblogg!

torsdag 5 november 2009

Musik Musik Potatisgris


(Klicka för större bild.)

Kvällens sound-tracks är fyra. Öronen arbetar just nu med intrikata toner från David Sylvians senaste album Manafon. För att göra detta musikaliska verk rättvisa överlämnar jag ordet till Sylvian själv och den hemsida som finns för albumet - läs här!

Soundtrack # 2 är Jeanette Lindströms nya betitlad Attitude & Orbit Control som lovordats i pressen. Kan bara instämma. Bättre än bra, mer än man kan önska sig. En mycket välljudande produktion dessutom med en läcker men sparsmakad djupbas. En röst att njuta av och återupptäcka i varje nytt spår.

Så # 3. Ännu en pressrosad historia, men inte mindre sant för det. Ta min vals - Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen. Så är det. Tolkad till svenska av Wiehe och med versioner som tillför ett eget temperament.

Slutligen # 4. En trippel-CD med två konserter från 2008 i Paris respektive London. Keith Jarrett ger återigen ut sina solokonserter - Testament. Samma improviserade konsert och därför olika. Hur hans solokonerter utvecklats genom åren kan de som köper CD:n läsa om i hans egen text som medföljer skivan. Här en recension - ord innan lyssning.

lördag 31 oktober 2009

fredag 30 oktober 2009

tisdag 27 oktober 2009

Kobra Libre

Jag tycker om Kobra. Det gör jag verkligen.
/Roy

söndag 25 oktober 2009

Ferry Across The Styx


(Klicka för större bild.) En mycket bra animerad film av Chiara Ambrosia med originalmusik av Michael Nyman hittar ni här - rekommenderas! Filmens titel är Charon, vad annars?

lördag 24 oktober 2009

Lördagskväll med Åke Hodell

Det skjuts. Skottsalvor ekar. I gevääääääääääää-är! General Bussig dyker upp efter att ha tagit Djurgårds-färjan över Styx. Hur det kom sig och hur allt hänger ihop försöker Magnus Haglund reda ut i sin nya bok Åke Hodell. I boken presenteras Hodells konstnärskap. Läsningen har just börjat, så jag återkommer om innehållet. Här ett länktips för den som vill veta mer om Åke Hodell.

Kvällens soundtrack blir givetvis den trippel-CD som släpptes av Fylkingen Records 2000.Smaka på dessa titlar: 220 Volt Buddha, The Djurgården Ferry across the Styx och Cerberus, the Hellhound. Tyvärr är CD:n slutsåld men pryder sin plats i Pretto films samling. (Foto: Fylkingen.)

Göteborg genom två temperament

Det ena är ett som jag redan tidigare har skrivit om här; Ernst Billgren och hans tid på Valand. Nu, efter att ha läst ut Prinsen på Lindholmen, så kan jag bara bekräfta bokens läsvärde. Mycket Ernst. Mycket Billgren. Konsekvent. Redan 1982.

Göteborg, i form av dess filmfestival, möter läsaren i Filmkonsts nya i det här fallet bok och därtill med nummer 121. På titelsidan står att läsa: John Ajvide Lindqvist Ansiktsburk av Erik Petterson. Hur detta hänger ihop måste givetvis läsas och därmed upplevas. Jag säger bara: Roy Anderson, det var som fan...

söndag 18 oktober 2009

Nytt videoverk från Pretto film | Watchtower


Helgen har ägnats åt en ny kortfilm, eller videoverk, om man så vill. Titeln är Watchtower, ett sju minuter långt stycke som grundar sig på en idé som föddes på Kulturhuset förra sommaren. Pusselbit nummer två föll på plats i somras under en fotopromenad på Söder. Därefter skrevs ett synopsis som även försågs med vissa kommentarer och förslag till redigeringslösningar.

Mot en fond av två stillbilder utspelas ett krigiskt drama med hjälp av video- och ljudeffekter, egna elektroniska soundscapes och äldre porträttfotografier. Ett viktigt led är de avslutande upplysningarna om de två fondbilderna. När och hur detta videoverk kommer att visas är ännu inte klart. Information om detta kommer givetvis här på bloggen.

lördag 17 oktober 2009

Of Books And Cinema


(Foto: Lars T. Berg. Klicka för större bild.) I veckan tillbringade jag två dagar på biograf, Rigoletto på Kungsgatan. Det talades mer än visades film eftersom det var konferens. Men ändå. Dock premiärvisades smakprov ur Mattias Klums och Folke Rydéns kommande dokumentärer om olika aspekter av Östersjön, verkar mycket lovande. Dessa, tillsammans med Klums mäktiga stillbilder från olika delar av världen, betittades av mig där jag satt omsluten av väggpaneler av massiv Oregon pine och baktill loger utförda i valnöt. Efter att biografen invigdes 1939 blev den snabbt ansedd som den förnämsta i landet. Två kuriösa träskulpturer flankerade redan från början ridån. Förra året tillbringade jag två dagar på en annan biograf, Skandia på Drottninggatan. Denna SF:s premiärbiograf från 1923 i återställt skick får väl nu sägas vara den förnämsta vad gäller namnkunnighet och utsmyckningar.

Pretto films mer modesta biograf matinévisade i dag en filmklasiker som förädlats med åren - Fahrenheit 451 i regi av Francois Truffaut efter Ray Bradburys roman. Både filmen och budskapet står sig sedan premiären 1966, då med dåliga recensioner. DVD:utgåvan från 2003 har en hel del sevärt extramaterial; en bakomfilm med klipp både från inspelningen och nygjorda intervjuer med producent och klippare m.m. Budskapet om litteraturens nödvändiga vara är den röda tråden i filmen och som också har bibhållits till våra dagar med den för filmen så karakteristiska röda färgen.

I en artikel i dagens DN citeras Salman Rushdie: '...jag antar att där man har sitt bibliotek där bor man.' Låter fullt rimligt och sant. Men det hindrar inte att man kan leva i exil tillsammans med sitt bibliotek.

Eftermiddagens soundtrack är en vinyl från progghyllan - Commando M. Pigg från 1981. Sång Eva Sonesson. Yay!

torsdag 15 oktober 2009

Spår


(Klicka för större bild.) Spår. Varifrån? Varthän? Kanske är våra liv mer spårbundna än vi vill tro. Jag läser just nu om två olika konstnärsskap. I Ernst Billgrens nya bok Prinsen på Lindholmen är det 1982 och E. börjar på Valands konstskola i Göteborg.

Tiden går fortare än man hinner mäta med en normal klocka. Man föds i en stad och dör i en annan även om man aldrig har flyttat eftersom det rivs och byggs nytt hela tiden, och ingenting är sig likt efter några år.
Billgren 2009

I Lars Lerins nya bok En liten konstnär möter vi honom i en mängd scener och bilder, som ofta i scenerierna och scenografierna bär ett fotoalbums estetik. Han studerar på Valand 1980-1984.

Är det ett minne från ett tidigare liv jag bär med mig, något som jag upplevt på en annan planet? Jag kommer inte ihåg när jag drömde drömmen för första gången, men den är ständigt sig lik, denna öken med sin blomstrande källa av liv.
Lerin 2009

torsdag 8 oktober 2009

Aasa's Theme | Karelia With Love


(Klicka för större bild.) Ett klick bort, en annan värld - Karelen. Bege er till Pretto films hemsida, Screen Tests 3. Där förenas himmel och jord allt under det att Aasa's Theme likt ett mantra förflyttar kropp och ande till en plats ni inte visste fanns - men som genast känns igen när ni omsluts av den...

måndag 5 oktober 2009

John Cage | The Cage Age


(Klicka för större bild.) Jag läser just nu Torsten Ekboms nya bok, den första biografin på svenska om John Cage, En trädgård av ljud. Som vanligt en oerhört rik bok, denna gång om tonsättaren och konstfilosofen Cage. Han blev en inspiratör för nästan all sorts avantgarde inom musik, bildkonst, teater, dans och mycket mer. Som alltid i Ekboms böcker så är de proppfulla med fakta, upplysningar, inspirerande och lärda reflektioner och ger sammantaget en panoramabild i 3D av bl.a. decenniet kring 1960. Uttrycket The Cage Age, denna omvälvande epok, myntades av Anthony Burgess och gör, inser man snart, skäl för namnet.

söndag 4 oktober 2009

Ola Pehrson | Postum Retrospektiv




Höstlig söndag. Med Tvärbanan anlände jag till Färgfabriken. På promenaden från Tvärbanan tog jag några foton (se ovan), en del motiv har jag plåtat flera gånger tidigare. Cafeét var fullt, inträdet gratis och lagom mycket folk rörde sig i utställningen. Ola Pehrson föddes 1964 och gick bort 2006. Däremellan hann ett mycket intressant konstnärsskap utvecklas. Några videoalster gav mig lite nya idéer som jag ska pröva att låta utvecklas i Morpheinisten. Läs mer om Ola Pehrson här!

onsdag 30 september 2009

Blogginlägg nummer 200

Style It Takes

Words and music: Lou Reed & John Cale (From 'Songs For Drella')

You've got the money, I've got the time
You want your freedom, make your freedom mine
'Cause I've got the style it takes
and money is all that it takes
You've got connections and I've got the art
You like my attention and I like your looks
and I have the style it takes and you know the people it takes
Why don't you sit right over there, we'll do a movie portrait
I'll turn the camera on and I won't even be there
A portrait that moves, you look great
I thinkI'll put the Empire State Building on your wall
For 24 hours glowing on your wall
Watch the sun rise above it in your room
Wallpaper art, a great view
I've got a Brillo box and I say it's art
It's the same one you can buy at any supermarket
'Cause I've got the style it takes
And you've got the people it takes
This is a rock group called The Velvet Underground
I show movies on them
Do you like their sound
'Cause they have a style that grates and I have art to make
Let's do a movie here next week
We don't have sound but you're so great
You don't have to speak
You've got the style it takes (kiss)
You've got the style it takes (eat)
I've got the style it takes (couch)
We've got the style it takes (kiss)

tisdag 29 september 2009

The Michael Nyman Competition

Drygt sex veckor efter utlovat datum har Michael Nyman gjort sitt val och via Shooting People meddelat att filmen A Deep White Sea, Karelia av paret Wyllie O Hagan har vunnit. Jag har under hand sett filmen och kan bara säga att det är en värdig vinnare - samt att andra pris, om det funnits, borde ha gått till Pretto films alster Embraced by Time - Remember Us. Den filmen har visats 280 gånger och fick medelbetyget 2.67. A Deep White Sea har visats 459 gånger och fick medelbetyget 3.05 - båda på Shooting People. Embraced by Time har även visats 274 gånger på YouTube. Titta på den vinnande filmen här!

Jag tackar referensgruppen för ett gott arbete och positiva omdömen under arbetets gång samt uppmuntrande och vänliga ord från Carl Henrik Svenstedt, Lena A. Linderholm och Håkan Lidbo. Nu gäller det att göra filmen visningsbar även utan Michael Nymans copyrightskyddade musik. Håkan - jag kommer att höra av mig!

måndag 28 september 2009

Horribla priser på Bergmanauktionen

De två objekt som jag la bud på såldes för 38 000 respektive 75 000 SEK. Mina bud låg på 1 500, dvs omkring dubbla utropspriset. Enough said. En nationell samling är splittrad.

måndag 21 september 2009

Söndag i Bergmans tecken


(Klicka för större bild.) Vi är båda söndagsbarn, Bergman och jag. Där slutar likheterna. Det blev mycket Bergman i går söndag, av någon anledning. Jag återknöt bekantskapen med The Great Book, dvs Regi Bergman, fick sedan lust att se om en del av Marie Nyreröds dokumentär om Bergman, Fårödelen. Bergmanboken som nu säljs på Ad Libris verkar vara förstaupplagan men texten nämner ingenting om den 35 mm:s filmremsa från Fanny och Alexander som följde med de första böckerna från det visningsexemplar som rullat i Bergmans bio på Fårö. Något att kontrollera för den fetischinriktade, läsande allmänheten.

Kompletterande bergmanbilder är bra. En sådan får man i Jörn Donners bok Bergman:[PM] som jag läser just nu. Under kvällen visades kompletterande bild nummer två, Tom Alandhs dokumentär Hushållerskan där det bergmanska vardagslivet ges ett fokus. För att runda av det hela så la jag två bud på nätet på den nästa vecka infallande Bergmanauktionen på Bukowskis. Inga överbud dock, vilket lär innebära att föremålen inte kommer att få sina nya platser i Pretto films studio. Som avslutning påminner jag om ett blogginlägg från Pretto films första blogg!

fredag 18 september 2009

måndag 14 september 2009

Porträtt av en motvillig herre



En trailer för en kortrulle helt i Pretto films smak och anda. Filmen i sin helhet är en slipad diamant.

söndag 13 september 2009

Steam | Nytt soundscape


(Klicka för större bild.) Ett soundscape mixat i dag med fyra olika ljudsekvenser som spelades in i veckan i Studio Monolith och som (för mig) för tankarna till industrin som vi möter den i film-klassikern Metropolis av Fritz Lang. Förmodligen används Steam till någon sekvens av Morpheinisten. För er som vågar - gå till Pretto films hemsida och lyssna!

lördag 12 september 2009

Strings For Max Weber


Bege er genast till Prettofilms hemsida för att lyssna på lite natt-musik! Nyss improviserat och inspelat i Studio Monolith, en musikstudio nära Pretto film.

torsdag 10 september 2009

10 september


(Klicka för större bild.) Kafkakontoret har åter öppnat. Aktiviteten är hög och ökande. Kvällens svala timmar för återhämtning ägnas därför de två dokumentärerna Time of a Journey och Tarkovsky in Nostalgia. Den första är Andrei Tarkovskys egen dokumentär om tillkomsten av Nostalgia, hans eminenta film från 1983. Den andra är en bakomfilm av Donatella Baglivo kring inspelningen av filmen.

Jag hinner även bläddra i Bukowskis nya katalog - The Ingmar Bergman Auction. Katalogen har jag beställt och fått hemskickad för 250 kronor, därmed har jag, om än som vanligt i periferin, bidragit till den kommande pengakarusellen kring Bergman. Snart är det dags, den 28 september. Här finns hans pinaler samlade och redovisade; alldagligheter parat med mer spektakulära föremål. Schackpjäserna, troligen från Det sjunde inseglet, har ett utrop på 10.000-15.000 SEK.

De senaste kvällarnas soundtrack är en superb skiva från 1990, Songs for Drella - A fiction. Här har Lou Reed tillsammans med Velvet Undergoundkollegan John Cale gjort femton sånger. Sångerna handlar om Drella, dvs Andy Warhol. Smeknamnet som användes av Warhols medarbetare är bildat av Dracula och Cinderella. Hur albumet låter kan höras bl.a. på YouTube.

lördag 5 september 2009

fredag 4 september 2009

torsdag 3 september 2009

söndag 30 augusti 2009

Gunnar Oldin | I filmens tjänst


(Klicka för större bild.) Jag läser just nu boken Fakta om film utgiven 1957 och skriven av Gunnar Oldin. Han ledde Filmkrönikan 1956-1963 innan Nils-Petter Sundgren tog över. Oldin var filmrecensent och TV-profil i TV:s barndom. Boken är fortfarande värd att läsa och ger i korthet ett samlat grepp om filmens utveckling. Han behandlar även frågor som ibland för tankarna till de som Tarkovskij ställer i sin bok Den förseglade tiden. Oldin bodde granne med bageri och konditori Eclair på Horsngatan där jag såg honom under 1970-talets första år. Ett näringsställe som försåg mig med nyttigheter under de så viktiga barndomsåren.

lördag 29 augusti 2009

Horsngatan c/o Brunner


(Klicka för större bild.) Ernst Brunners nya roman Hornsgatan är under läsning just nu. Nutid och dåtid blandas på ett, som man får säga nu, typiskt brunnerskt vis. Initierat när det gäller dåtiden, vasst vad gäller nutiden. Bilden ovan togs i går på en promenad genom valda delar av Söder, en promenad som började i Hornsgatans yttersta ände, nummer 186, och avslutades i ytterområdena vid dess andra pol, Slussen och Södermalmstorg.

Verner Herzogtävlingen avgjord


(Klicka för större bild.) Shooting Peoples egen filmpanel har utsett de sex filmer som går vidare till Herzog själv för slutlig prövning. Tyvärr är inte Man ? Nature med bland de sex. Jag hade inte förväntat mig att komma med där men det urval filmer som presenterats ger upphov till en del reflektioner. Urvalet har gjorts från drygt 150 filmer. Att en egen jury skulle utse vilka filmer som skickas till Herzog framgick inte av instruktionerna på tävlingssidan, utan presenterades senare på den allmänna sidan för den s.k. Månadens film.

Tävlingen var öppen för alla filmgenrer, men tydligen dominerade dokumentären bland bidragen. Två bidrag har kvaliteter utöver vad de medverkande bidrar med; Hunter och Peter and Ben. Här finns en struktur, en samverkan mellan ljud och bild, en rytm som känns intressant. Det jag annars uppskattar med film som medium lyser med sin frånvaro. Samtliga bidrag är mycket konventionella dokumentärer och lånar sin lyskraft i väldigt hög grad från de som medverkar i filmerna. Ett urval har gjorts med mycken liten djärvhet - vilket rimmar illa med Herzogs egna filmer.

Titta på bidragen och döm själva:
Peter and Ben
Joseph
Amasan, Women of the Sea
Aurora
A Patagonia Tale
Hunter

onsdag 26 augusti 2009

In due course, sa Bill. Sinom var ordet, sa Bull

Som den uppmärksamme har konstaterat så har fortfarande ingen dom fallit i The Michael Nyman Competition. Surt, sa rönnbäret.

lördag 22 augusti 2009

And the winner is


Håkan Lidbo. Det handlar alltså om elektronicaproducenten m.m. som jag i går, och andra som finns på mailinglistan, fick veta har vunnit en remixtävling med över 1000 bidrag genom sin remix av Depeche Mode 'Peace'. Bra remix, läs mer om H. och tävlingen här och glöm inte att lyssna också!

Erst kommt das Fressen, dann die Moral

I våntan på den konserterande Nymans utlåtande (idag i Teatro All'Aperto, Cesenatico, Italien) snurrar en 10" Langspielplatte i vinyl - kortversionen av Drei-Groschen-Opera med Lotte Lenja. En inspelning från originaluppförandet i december 1930, här i en pressning från Telefunken någon gång på 1950-talet. Känns passande.

onsdag 19 augusti 2009

Loggbok 090819


I tankarna processas de olika interiörtagningarna som borde ha gjorts för länge sedan till Morpheinisten. Samtidigt fyller jag tillvaron med musik, böcker och film - och ett och annat socialt umgänge på krog och i stad. Att producera film från ax till limpa i ett enmanskollektiv kräver en hård disciplin. Under denna semester, från villken nu två veckor har knipsats av, har blogg och hemsida hjälpligt hållits vid liv, en ny film, om än kompilerad, sett dagens ljus. Kanske är det tillräckligt - så här långt.

Jag har läst ut och om vissa partier av Tarkovskijs Den förseglade tiden. En magnefik läsupplevelse, medhåll och mothåll från min sida om vartannat som jag tidigare har skrivit här. Jag har tittat på de intervjuer som gjordes med Michael Haneke för den DVD-utgåva som jag har med fyra av hans filmer; Den sjunde kontinenten, Bennys Video, Funny Games och 71 Fragment. Inspirerande att lyssna till hans idéer om filmmediet och betydelsen av en films struktur, vilka val som styr denna för att uppnå vad och hur man vill ha något sagt.

Jag såg om Spegeln av Tarkovskij efter att ha läst hans bok och även Andrey Rublyov som Axess visar till och från. En scen från Spegeln, som från första gången jag såg den för alltid har fastnat i mig, är interiörscenen från lägenheten med kolade väggar som vatten rinner nerför och det rämnande innertaket. På den ryska utgåvan som jag har har utgivarna även lyckats göra ett mycket snyggt fotomontage som bakgrund för menyn; i sig en film, en bild som startar en filmisk assoicationsprocess, precis som det skrivna ordet.

Jag har återigen rasslat igenom The Criterion Collections by Brakhagebox. Det som särskilt fångade mig nu var filmen Window Water Baby Moving med sina bilder, kamerarörelser, klipp och struktur.

Åter till Morpheinisten. Gammal teknik ska åter fås att fungera. Två apparater har roller i filmen vilka kräver att de snurrar. Det gäller den gamla vevgrammofonen och den gamla bärbara spolbandspelaren Uher 4000 Report. Bandspelare kan uppvisa ren ondska, dvs att vägra fungera. Dramaten hade problem vid senaste uppsättningen av Krapps sista band av Beckett. Problemet var att hitta tillräckligt många fungerande bandspelare så att det fanns backuper till föreställningarna. Axess kör just nu en tvådelad dokumentär om Beckett - sevärd. Läs också ett äldre blogginlägg om Krapps sista band bl.a., om ni ännu inte har gjort det!

lördag 15 augusti 2009

Kom och se: Man ? Nature! Kom och se!

Nu ligger den ute för beskådan, både för Verners och alla andras ögon. Se filmen här! Den är Pretto films bidrag till HerzogtävlingenShooting People i samarbete med Revolver Entertainment och the Barbican. Läs mer om tävlingen här!

torsdag 13 augusti 2009

The Michael Nyman Competition

Så har deadline passerats och Shooting People har i ett nyhetsbrev meddelat att filmerna nu skickas över til Nyman för bedömning. Många har tydligen valt att delta. Det jag saknar är att få en överblick över vilka filmer som deltar i tävlingen. Finns ingen sammanställning eller sökmöjlighet för detta vad jag har kunnat lista ut. Min kortfilm Embraced by Time - Remember Us har hittills visats 150 gånger och fick ett betyg på 2.67 inom ramen för Månadens film. En röst saknades för att filmen skulle komma med på Leaderboard. Vinnare meddelas den 19 augusti.

onsdag 12 augusti 2009

Man ? Nature | Pretto films bidrag till Herzogtävlingen


Nu är version 0.9 klar. Det som återstår är korrekturläsning av mina engelska texter vilket kamrat H. återigen har tagit på sig. Jag räknar med att lägga upp filmen på Shooting Peoples hemsida och anmäla den till Herzogtävlingen inom 24 timmar. Återkom-mer med en direktlänk till filmen här från bloggen. Bilder och texter från filmen kommer även snart att finnas på Pretto films hemsida liksom möjligheten att lyssna på soundcapes i sin helhet.

söndag 9 augusti 2009

Loggbok 090809 | Man And Nature

Efter 15 timmars arbete finns nu version 0.4 av filmen. Jo, jag tror att det kan bli ett bidrag till Herzogtävlingen. Ett gott dagsverke. Två soundscapes och en modifierad text och filmen kompilerad. Putsas, ja, men i princip ligger innehåll och struktur färdiga. Water har kortats något för att klara gränsen på 12 minuter för bidraget. Nu: God Natt!

lördag 8 augusti 2009

Man And Nature | Möjligen ett nytt snabb-projekt från Pretto film


Tankarna på att snabbt sätta ihop en film för att kunna delta i Encounters with Herzog – a film competitionShooting People i samarbete med the Barbican kom upp i förra veckan. Efter att snabbt ha nämnt idén för H., som deltog i referens-gruppen i arbetet med Embraced by Time och som hade svårt att se hur mina stilla kortfilmer skulle kunna transformeras till något i Herzogs kampanda, så beslöt jag mig för att pröva.

Jag arbetar nu med ett upplägg där två längre citat från ett vetenskapligt verk av George P. Marsh från 1863 med titeln Man and nature; or, Physical geography as modified by human action inleder filmen. Under det att texterna visas hörs ett soundscape som jag tänkte arbeta fram under kvällen. Innehållet blir ljudet av regnskog, samplade trummor, någon syntslinga från mitt eget arkiv eller nyinspelat, röster av olika slag, stadsljud, krig.

Efter denna inledning följer, som exempel på citaten, två av mina kortfilmer i sin helhet men utan för- och eftertexter; Urban People och Water.

Filmen avslutas med en kort nyskriven text som jag har skrivit men ännu inte är nöjd med.

Om detta blir något som känns möjligt att visa och delta med, återstår att se.