lördag 31 oktober 2009

fredag 30 oktober 2009

tisdag 27 oktober 2009

Kobra Libre

Jag tycker om Kobra. Det gör jag verkligen.
/Roy

söndag 25 oktober 2009

Ferry Across The Styx


(Klicka för större bild.) En mycket bra animerad film av Chiara Ambrosia med originalmusik av Michael Nyman hittar ni här - rekommenderas! Filmens titel är Charon, vad annars?

lördag 24 oktober 2009

Lördagskväll med Åke Hodell

Det skjuts. Skottsalvor ekar. I gevääääääääääää-är! General Bussig dyker upp efter att ha tagit Djurgårds-färjan över Styx. Hur det kom sig och hur allt hänger ihop försöker Magnus Haglund reda ut i sin nya bok Åke Hodell. I boken presenteras Hodells konstnärskap. Läsningen har just börjat, så jag återkommer om innehållet. Här ett länktips för den som vill veta mer om Åke Hodell.

Kvällens soundtrack blir givetvis den trippel-CD som släpptes av Fylkingen Records 2000.Smaka på dessa titlar: 220 Volt Buddha, The Djurgården Ferry across the Styx och Cerberus, the Hellhound. Tyvärr är CD:n slutsåld men pryder sin plats i Pretto films samling. (Foto: Fylkingen.)

Göteborg genom två temperament

Det ena är ett som jag redan tidigare har skrivit om här; Ernst Billgren och hans tid på Valand. Nu, efter att ha läst ut Prinsen på Lindholmen, så kan jag bara bekräfta bokens läsvärde. Mycket Ernst. Mycket Billgren. Konsekvent. Redan 1982.

Göteborg, i form av dess filmfestival, möter läsaren i Filmkonsts nya i det här fallet bok och därtill med nummer 121. På titelsidan står att läsa: John Ajvide Lindqvist Ansiktsburk av Erik Petterson. Hur detta hänger ihop måste givetvis läsas och därmed upplevas. Jag säger bara: Roy Anderson, det var som fan...

söndag 18 oktober 2009

Nytt videoverk från Pretto film | Watchtower


Helgen har ägnats åt en ny kortfilm, eller videoverk, om man så vill. Titeln är Watchtower, ett sju minuter långt stycke som grundar sig på en idé som föddes på Kulturhuset förra sommaren. Pusselbit nummer två föll på plats i somras under en fotopromenad på Söder. Därefter skrevs ett synopsis som även försågs med vissa kommentarer och förslag till redigeringslösningar.

Mot en fond av två stillbilder utspelas ett krigiskt drama med hjälp av video- och ljudeffekter, egna elektroniska soundscapes och äldre porträttfotografier. Ett viktigt led är de avslutande upplysningarna om de två fondbilderna. När och hur detta videoverk kommer att visas är ännu inte klart. Information om detta kommer givetvis här på bloggen.

lördag 17 oktober 2009

Of Books And Cinema


(Foto: Lars T. Berg. Klicka för större bild.) I veckan tillbringade jag två dagar på biograf, Rigoletto på Kungsgatan. Det talades mer än visades film eftersom det var konferens. Men ändå. Dock premiärvisades smakprov ur Mattias Klums och Folke Rydéns kommande dokumentärer om olika aspekter av Östersjön, verkar mycket lovande. Dessa, tillsammans med Klums mäktiga stillbilder från olika delar av världen, betittades av mig där jag satt omsluten av väggpaneler av massiv Oregon pine och baktill loger utförda i valnöt. Efter att biografen invigdes 1939 blev den snabbt ansedd som den förnämsta i landet. Två kuriösa träskulpturer flankerade redan från början ridån. Förra året tillbringade jag två dagar på en annan biograf, Skandia på Drottninggatan. Denna SF:s premiärbiograf från 1923 i återställt skick får väl nu sägas vara den förnämsta vad gäller namnkunnighet och utsmyckningar.

Pretto films mer modesta biograf matinévisade i dag en filmklasiker som förädlats med åren - Fahrenheit 451 i regi av Francois Truffaut efter Ray Bradburys roman. Både filmen och budskapet står sig sedan premiären 1966, då med dåliga recensioner. DVD:utgåvan från 2003 har en hel del sevärt extramaterial; en bakomfilm med klipp både från inspelningen och nygjorda intervjuer med producent och klippare m.m. Budskapet om litteraturens nödvändiga vara är den röda tråden i filmen och som också har bibhållits till våra dagar med den för filmen så karakteristiska röda färgen.

I en artikel i dagens DN citeras Salman Rushdie: '...jag antar att där man har sitt bibliotek där bor man.' Låter fullt rimligt och sant. Men det hindrar inte att man kan leva i exil tillsammans med sitt bibliotek.

Eftermiddagens soundtrack är en vinyl från progghyllan - Commando M. Pigg från 1981. Sång Eva Sonesson. Yay!

torsdag 15 oktober 2009

Spår


(Klicka för större bild.) Spår. Varifrån? Varthän? Kanske är våra liv mer spårbundna än vi vill tro. Jag läser just nu om två olika konstnärsskap. I Ernst Billgrens nya bok Prinsen på Lindholmen är det 1982 och E. börjar på Valands konstskola i Göteborg.

Tiden går fortare än man hinner mäta med en normal klocka. Man föds i en stad och dör i en annan även om man aldrig har flyttat eftersom det rivs och byggs nytt hela tiden, och ingenting är sig likt efter några år.
Billgren 2009

I Lars Lerins nya bok En liten konstnär möter vi honom i en mängd scener och bilder, som ofta i scenerierna och scenografierna bär ett fotoalbums estetik. Han studerar på Valand 1980-1984.

Är det ett minne från ett tidigare liv jag bär med mig, något som jag upplevt på en annan planet? Jag kommer inte ihåg när jag drömde drömmen för första gången, men den är ständigt sig lik, denna öken med sin blomstrande källa av liv.
Lerin 2009

torsdag 8 oktober 2009

Aasa's Theme | Karelia With Love


(Klicka för större bild.) Ett klick bort, en annan värld - Karelen. Bege er till Pretto films hemsida, Screen Tests 3. Där förenas himmel och jord allt under det att Aasa's Theme likt ett mantra förflyttar kropp och ande till en plats ni inte visste fanns - men som genast känns igen när ni omsluts av den...

måndag 5 oktober 2009

John Cage | The Cage Age


(Klicka för större bild.) Jag läser just nu Torsten Ekboms nya bok, den första biografin på svenska om John Cage, En trädgård av ljud. Som vanligt en oerhört rik bok, denna gång om tonsättaren och konstfilosofen Cage. Han blev en inspiratör för nästan all sorts avantgarde inom musik, bildkonst, teater, dans och mycket mer. Som alltid i Ekboms böcker så är de proppfulla med fakta, upplysningar, inspirerande och lärda reflektioner och ger sammantaget en panoramabild i 3D av bl.a. decenniet kring 1960. Uttrycket The Cage Age, denna omvälvande epok, myntades av Anthony Burgess och gör, inser man snart, skäl för namnet.

söndag 4 oktober 2009

Ola Pehrson | Postum Retrospektiv




Höstlig söndag. Med Tvärbanan anlände jag till Färgfabriken. På promenaden från Tvärbanan tog jag några foton (se ovan), en del motiv har jag plåtat flera gånger tidigare. Cafeét var fullt, inträdet gratis och lagom mycket folk rörde sig i utställningen. Ola Pehrson föddes 1964 och gick bort 2006. Däremellan hann ett mycket intressant konstnärsskap utvecklas. Några videoalster gav mig lite nya idéer som jag ska pröva att låta utvecklas i Morpheinisten. Läs mer om Ola Pehrson här!