lördag 30 juli 2016

Sommarbesök |

(Click!) Har haft besök i dagarna två av A-C och I. Lite lokala aktiviteter som i går avslutades med en riktigt bra middag på Erik i Forsen. Gästerna svek men inte köket. Till den avslutande delen hörde Calvados av hög kvalitet.

Lördagen ägnades åt ett besök på Nynäs slott inklusive en lunch på Orangeriet. Utställningen Hållbart hemma var som väntat riktigt bra.

(Click!) En stunds vila i det tysta rummet. En variant på denna bild, tätare utsnitt och i färg, finns att se på YouPic.

Fotografiska | Aapo Huhta

(Click!) I juliväder som böljade av högsommarvärmen inledde kamrat J och jag med en lunch på Luzette. Bra mat, uppmärksam servering och lokalen funkade bra, dvs man slipper känslan av Stockholm C. Jonas Bohlin har gjort en bra jobb.

Vi ratade ombyggnadsarbeteshindren vid Slussen genom en taxiräd mot Fotografiska. Sex utställningar pågår.

Jag lyfter för egen del fram den minsta i yta räknat, Aapo Huhta, vars bok Block jag tidigare har köpt och som delvis nu är utställd med texter av Jenny Hollowell; A History of Everything. Including You.

Övriga var kul att se, med ett och annat bra porträtt av David Byrne och Hannah Modigh.

Sedan blev det ett nostalgibesök på Spårvägsmuseet. Barndomens bussar, spårvagnar och tunnelbana. Att återigen få passera genom de gamla spärrarna med sina biljettkurer.

(Click!) I Blecktornsparken vilades det. Upptäckte där en av de mycket få kvarvarande dricksfontänerna av äldre modell. Den modellen har släckt min törst många gånger.

En middag på vårt kinahak vid Mariatorget fick runda av dagen.

tisdag 26 juli 2016

Youth | Paul Sorrentino

Paul Sorrentinos film Youth fick blandade recensioner i början av året. Jag gillar den, liksom hans föregående Den stora skönheten.

Youth beskylls för yta och avsaknaden av skärpta frågeställningar om livets stora frågor. Jag uppskattar bildspråket, musiken av David Lang och frågorna finns där, snarare i form av svar, för den som vill lyssna och se.

fredag 22 juli 2016

Vänteläge |

Det dröjer, mitt nya verktyg. Sonykameran har ännu inte anlänt; ej i lager, ska beställas från leverantören. Fortfarande. Boring. Fick just besked om att den förväntas komma in i början av augusti. Even more boring.

I väntan på leverans så uppdaterar jag mina mjukvarusyntar och kompletterar med nya. Letar nya ljud. Kör Gitarriggen från Native Instruments, stoppar in både musik och ljud och lyssnar efter användbara resultat.

Ska försöka få ljud i Korg Legacy Collection 2006, nu med uppdaterad drivrutin för windows 10. Hoppas kunna återvända till klassiska MS-20, Polysix, Wavestation och LegacyCell.

Nu över till hårdvarusynten Korg Kross. Håller på med några olika musiksekvenser. Ska även se vad jag kan göra för att få lite karaktär av den synt som Eduard Artemyev använde till bl.a. The Mirror av Tarkovskij, Synthi 100.

söndag 17 juli 2016

Nattlig reflektion |

(Click!)

Natten mot söndag 00:18

 
Pater noster, du som är i huskroppen
du går och går
är i kontinuerlig rörelse
når aldrig fram till det som ändå inte finns
ständigt på resa
mellan olika tempus och nivåer
fastän fjättrad i en och samma kropp

Frater noster
tröstens källa och uttolkare
med den stora glömskans metod
får oss att tro att varje dag är ny

* * * * *

Dörren får ej öppnas under färd

dörren öppnas alltid under färd

inåt
alltid inåt

onsdag 13 juli 2016

Författarsamtal | Anneli Jordahl

(Click!) Ett i all hast ändrat program som föll väl ut denna tisdag i juli. Parkteaterchefen Sissela Kyle mötte Anneli Jordahl.

Ett passande samtal på Årsta amfiteater vid torget. Klass, kön, historia.

Bland den bänkade publiken jag och Å. Därefter en middag på lokala haket L.A. Bar i ljus julikväll.

Henrik Vibskov | Tempo

(Click!) Juli i Stockholm. Regnet kommer och går. Träffade Å på Kulturhuset. Tog en lunch och satt ute på Plattan. Som vanligt, får man numera säga, finns minst tre bra utställningar.

Fashion In Seven Acts.

Ingegerd Råman.

Henrik Vibskov  >>Tempo<<  Transform My Egg Into Movement And Place It Out!

måndag 11 juli 2016

Here we go again |

(Click!) Så var det dags igen. Semester kallat av somliga. Jag gör en Bergman. En film på sommaren. Vad ska man annars göra?

Nytt verktyg på ingång. En Sony Cybershot DSC-RX100 IV.

Liten, behändig, kompetent.

Två fullskrivna A4-papper är just nu min utgångspunkt till något jag kallar för The Secret Garden.

Att göra film på mitt sätt - som att kasta ett nytt tusenbitars pussel upp i luften och låta bitarna ramla ner - utan att först titta på locket.

Arkiverade pusselbitar, återanvända bitar, omgjorda, nya. Så ser det ut just nu.

Vad händer med det pågående projektet Pickup | Tracks? Det pågår fortfarande. Liksom mitt ursprungliga projekt Dreams of a Morpheinist som startade denna blogg och hemsida.

Himlen mörknar, regn mot fönstret. Nu blir det en stunds musik i Den Stora Anläggningen.

söndag 3 juli 2016

Så vände vinden |

(Click!) Jag missade Stadsteaterns uppsättning av Aniara. Både 2010 och 2012.

Man får kompensera. Har lyssnat på musiken från uppsättningen och läst om Harry Martinsons Aniara från 1956 - En revy om människan i tid och rum.

Jag har skrivit min namnteckning och årtal i boken; 24 maj 1976. Det var min 17:e födelsedag. En bra tid att läsa Aniara.

"Med oförminskad fart mot Lyrans bild
i femton tusen år goldondern drog
likt ett museum fyllt av ting och ben
och torra växter ifrån Doris skog."