måndag 27 juni 2016

Staffan W |

Tre böcker av Staffan Westerberg som ingår i mitt bibliotek och på olika sätt tecknar bilden av Staffan W - och oss andra.

Memoarboken Elvaåringen: en självbiografisk resa. Så bra och olik andra minnesböcker - vad annars.

"Staffan Westerbergs Elvaåringen är annorlunda. Ideligen bromsas flödet upp, och man tvingas liksom springa ut och bända upp huven för att se efter vad som verkligen står där i texten, som i en diktsamling." Petter Lindgren, Aftonbladet 2010.

Onyttingen - en berättelse i ord & bild av Staffan W.

"Först är man liten
Då ska man gå och lägga sig
Så blir man stor
Då behöver man inte gå och lägga sig
Sen blir man gammal
Då måste man gå och lägga sig
en gång till"

Ur Onyttingen.

Hoppla. Resan genom livet fortsätter. Bok inklusive ljudbok.

"Två centimeter kvar. Det är inte mycket.
- Det beror på hur lång vägen är,
påminner måttbandet.
- Sånt vet man inte, svarar snigeln.
En decimeter, en meter, eller rent av en hel kilometer?
Men det kanske är att begära
för mycket av livet. Att veta."

Ur Hoppla.

Lyssna till en radiopjäs av Staffan W, Damen från hemtjänsten eller Till Damaskus - på SR P1. Eller läs en intervju i SvD från 2014.

lördag 18 juni 2016

Bonniers Konsthall |

(Click!) Igår var det återigen dags för årligt firande av kamrat J. Året var 1966 när vi sammanstrålade för första gången i Maria folkskola på Söder i första klass.

Efter att ha stärkt oss med en lunch på Nybergs på Upplandsgatan äntrade vi Bonniers Konsthalls nya entré. Fram till den 28 augusti visas Samlade verk! 30 år med Maria Bonnier Dahlins stiftelse.

Några verk var kul att se, några namn har blivit stora sedan de blev stipendiater, som Karin Mamma Andersson som blev stipendiat 1991 under sin tid på Mejan. Ann Böttcher och Gunnel Wåhlstrand spännade i sina olikheter. Roligt att se var också antalet videoverk; antalet men inte lika ofta innehållet. Men Jessica Faiss och Lina Selander måste nämnas.

Konst gör en hungrig vilket tog oss till det bokade bordet på Mäster Anders. På vägen dit plåtade vi. Några av mina bilder kan ses på Saatchi Art: Urban Nature II, There Then Now, Solaris | Earth. (Klicka på länkarna och sedan på respektive bild för att se dem i stort format.)

Efter några timmar blev det en prom på Norr Mälarstrand i riktning mot Stadshuset och Tegelbacken. Vi konstaterade att Neptun hade torkat ut i stadshusträdgården. Ett försenat SJ-tåg förde mig i kvällningen ner till den lilla staden. Himlen illuminerad enligt ovan vid tiosnåret på min väg hem från stationen.

tisdag 14 juni 2016

Michaël Borras | aka Systaime

Följare kommer, följare går. Just nu har den franska videoartisten och grundaren av rörelsen French Trash Touch Michaël Borras aka Systaime börjat följa mig på Saatchi Art.

Här kan ni läsa en intervju nyligen gjord med Systaime och Miyö Van Stenis och se ett exempel på Systaimes videoart. Wikipedia bidrar med denna biografi m.m.

lördag 11 juni 2016

Greg Fitzpatrick's Short Fiction |

Jag hade just ett mailsnack med den svenska synthnestorn Greg Fitzpatrick. Förutom att vara musiker och videomakare så skriver han kortnoveller som månadsvis publiceras på nätet. Går att läsa online eller få mailade till sig. Gör som jag länge har gjort, prenumerera på novellerna! Great stuff!

torsdag 9 juni 2016

Två böcker in | Ingen ut

Idag öppnar en ny utställning på fotografiska - Young Nordic Photographer of the Year 2015, Aapo Huhta. Gillas. Därför är boken redan beställd - Block.

En bok med titeln I Have a Friend Who Knows Someone Who Bought a Video, Once har beställts. Undertitel: On Collecting Video Art. Om knepigheterna med slika tilltag.

måndag 6 juni 2016

Dagar med Freddie W |

Nyheten om Freddie W nådde mig i fredags den 3 juni genom mobilen där jag satt på ett hak på Stockholm Central vid lunchtid i väntan på en taxi.

I helgen som nu börjar nå vägs ände har jag lyssnat igenom ett antal album med Freddie W. Lyssning via den stora stereoanläggningen; hans musik behöver tryck och rymd, i synnerhet hans egna alster. Bowers & Wilkins 684 S2 har levererat. 

Här har framför allt snurrat hans egna låtar, hans mångåriga samarbeten med Fläskkvartetten och Blue For Two. Jag såg filmen av Carl Abrahamsson som visades i helgen - En liten film om Freddie. Nyligen såg jag också om den längre filmen En släkting till älvorna, en film som Freddie inte sa sig gilla. I mitt arkiv finns även en film med scener från föreställningen Den sjungande korpen från uppsättningen på Göteborgs stadsteater, en skräckkabaré våren 2008 inspirerad av Edgar Allan Poe. En musikfilm av Jonas Myrstrand. Kanske dags att läsa om boken Freak av Robert Lagerström från 2005?