söndag 27 september 2015

Sängens bibliotek |

Mitt nattduksbord är av röd plast i två våningar med kromat stativ och små hjul. Inköpt på 1970-talet, långt innan jag flyttade hemifrån. On the top floor står min läslampa i mässing med en justerbar arm och en avlång, ställbar kåpa för att styra ljusflödet. Den har tidigare använts för att belysa noterna vid ett spelbord till en piporgel på en institution där organister utbildades. Vidare ligger på översta planet ett glasögonfodral till mina läsglasögon, som jag inte orkar skifta till, utan jag läser med ordinarie glasögon. Väckarklocka. Laddare till den fasta men bärbara telefonen. Nedre plan - outnyttjat. Skälen är flera.

Ena halvan av dubbelsängen har transformerats till nattens bibliotek; närförrådet av böcker under läsning. Arm ut - hämta. Arm tillbaka - läsa. Arm ut - lämna. Neat.

Just nu sju böcker i olika stadier av läsning.

På sluttampen av Marie-Louise Ekmans två liv. Absolut läsvärd. Se tidigare blogginlägg.

Orgeladjunkten och andra berättelser av Sven Christer Swahn, 1961. Ett gott exemplar från antikvariat, inte helt lätt att hitta. Fint tecknat omslag av Per Åhlin. Boken väntar på att läsas om. Orgeladjunkten läste jag under högstadieåren på biblioteket på Hornsgatan, ner mot Hornstull. Mitt barndoms bibliotek som jag besökte från och med när det var så gott som nybyggt. Nu nerlagt. Detta var även Jonas Hassen Khemiris barndomsbibliotek. Jan Troell gjorde en mycket bra film baserad på Orgeladjunkten - hette då Bang! Tyvärr finns inte filmen från 1977 att få tag i.

Satantango av László Krasznahorkai. Hans debutroman från 1985, på svenska 2014. Läsning pågår. Han skrev också manus till den uppmärksammade filmen Turinhästen (premiär 2011). Även Satantango har filmatiserats av Béla Tarr, en film som är åtta timmar lång. Finns i mitt filmbibliotek liksom Turinhästen.

Den nya svenska filmen. Kultur, kriminalitet & kakafoni. Erik Hedling & Ann-Kristin Wallengren (red), 2014. Här finns bland många läsvärda artiklar en av Lars Gustaf Andersson, Befintligt ljus. Carl Henrik Svenstedts filmer 2007-12. Några artiklar återstår att läsa.

Hellre fri än filmare. Filmverkstan och den fria filmen. Lars Gustaf Andersson & John Sundholm, 2014. Har bara orienterat mig i boken än så länge. Jag återkommer till denna och mina kontakter med Filmverkstan på 1980-talet.

En nyinköpt bok av Karin Johannisson, Den sårade divan. Om psykets estetik (och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S). Väntar på läsning. Hennes förra bok, från 2013, Melankoliska rum,  är en favorit.

De senaste dagarna har den sena kvällen avslutats med några kapitel ur Tiga är silver, Stieg Trenter, 1955.  Jag föredrar att läsa Trenter i den häftade originalupplagan.

Arm ut - boken tillbaka till närförrådet. Lampan släcks.

onsdag 23 september 2015

Micke Berg | 328 bilder

Ett generöst urval - kolla in hans bilder här! Jag har köpt några printar och böcker av honom de senaste åren. En fotograf verksam sedan 1971.

lördag 19 september 2015

Antikvarie på drift |




(Click!) Foto: Jan H Edvardsson. Bearbetning: Bo G Svensson.

Fyra tablåer som i tiden tecknar Antikvarie i landskap, Ömsesidig beundran, På spaning och Polaroidmys.

måndag 14 september 2015

Videothèque Art Stream | Update 1

Teamet i New York arbetar vidare. Tiden för publikt släpp närmar sig, enligt ett nytt mail. Nu finns 123 medverkande konstnärer och över 500 konstfilmer.

Som jag tidigare har meddelat så ligger tre av mina filmer med på den nya sajten Videothèque Art Stream, utvalda av deras curatorer; Acid Rain, Urban Etude och One Way Elevator.

Teamet har inför lanseringen på webben inklusive sociala medier anlitat byrån Kulturspace i Berlin som bland annat arbetat med Artist Pension Trust Institute, Museum of Modern Art, New York, absolute vodka, Dior, Porsche and Bentley. Bra eller dåligt?

Spaces revisited |

(Click!) Igår kväll avslutades årets tredagarsbesök av kamrat J. Det blev en hel del fotograferande av platser som vi återkom till. Även en svartvit polaroidbild togs med min Polaroid 1000.

Motivet på bilden här ovan har jag plåtat förut, men antingen har ljuset varit fel eller så har bilar och soptunnor skymt sikten.

söndag 6 september 2015

Glas, sand och trä |

Röd sand rinner genom den trånga midjan av glas. Två glasbehållare förbundna med en smal passage, också den av glas, storleken och mängden sand noga utmätt - synliggör gravitationen. Glaset har ett skyddande ramverk av ek som började växa under medeltiden och fälldes under senare delen av 1500-talet.

Ett timglas utför sitt Sisyfosarbete i Pretto films studio framför datorskärmen (inte på); en analog blinkning till den nu gamla tidssymbolen i datorsammanhang - väntan pågår, tiden rinner bokstavligen, medan tiden lider liksom sin PC-användare. Nuförtiden snurrar tiden mest.

onsdag 2 september 2015

C H Svenstedt | I min värld

1 september kom hösten. Jag tror att det drar ihop sig till bok- och biblioteksmässan i Götet. Den 24-27 september uppstår bokmånglarnas tempel återigen. Enligt säker källa (författaren) så släpps då fortsättningen på Carl Henrik Svenstedts minnen i bokform; I min värld. Den lilla historien 1968 och framåt.

Den ska jag, vet jag redan nu, "lesen med nöje..." som det står präntat i mitt exemplar från 1740-talet av Sveriges första roman på svenska, Adalrik & Gjöthildas äfwentyr.

Kvällens soundtrack är The Tallest Man on Earth - Dark Bird is Home bl.a. låten Singers, en favorit..