torsdag 31 juli 2014

Filmlogg 1 Pickup | Tracks

Jag arbetar på ett sorts manuskript utifrån min idé från 2010, Pickup | Tracks, se ett tidigare blogginlägg.

Ett annat sätt att presentera filmen kan vara: The secret language of buildings. Hemligheterna, om de nu finns, kommer att visualiseras. Som fond finns givetvis den ständigt närvarande Tiden, i alla fall vår uppfattning av den - eller åtminstone dess återverkningar och hur den materialiseras.

Ytterligare ett annat sätt att presentera filmen kan vara i form av ännu ett tidigare blogginlägg - Hus - Människa - Tid = 1.

Förutom arbetet med manuskriptet så arbetar jag med inspelning av olika ljud; just nu en ljudsekvens som kommer att inleda filmen. Dessutom rådbråkar jag synten efter ljud och teman som kan användas i filmen. Lång väg kvar. Testfilming pågår för att lära känna kameran.

Så ser det ut sommaren 2014.

måndag 28 juli 2014

lördag 26 juli 2014

Studio 24 | Duvan till Venedig

Pretto film gratulerar Roy Andersson till världspremiären av sin senaste film på Venedigs filmfestival - A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence. Festivalen hålls den 27 augusti till den 7 september. I Sverige får den premiär den 14 november. Jag väntar, någorlunda tålmodigt.

onsdag 23 juli 2014

Och Natten Viskade Annabel Lee |

Jag inväntar sensommaren; augustimörkrets ankomst. Då släpps Bruno K. Öijers nya diktsamling Och Natten Viskade Annabel Lee. I väntan på detta kan ni som vill se en film från 1986 - Hey Ängel. Den  är producerad av SVT och spelades i samband med att Bruno K. spelade in sitt vinylalbum Och Skugga Kommer. Se den  här.

söndag 20 juli 2014

HAL's minnesmoduler |

(Click!) Filmen 2001: A Space Odyssey är fortfarande oöverträffad i sitt slag. Stanley Kubricks film från 1968 har inspirerat och satt avtryck i många olika sorters kreatörer.

En av många klassiska scener är när datorn HAL 9000 med avancerad artificiell intelligens får sina minnesmoduler avaktiverade genom att vissa av dem med en nyckel fås att skjutas ut ur sin position. När jag en gång stod framför en av mina hyllor med CD-skivor i sina askar, som i format liknar minnesmodulerna, kom jag att tänka på denna filmscen och tog fotot ovan. Här kan ni se inspirationsbilden från filmen.

Att fysiskt leta upp en CD att lyssna på och sedan placera den i CD-spelaren och lyssna via en injusterad stereoanläggning med stora högtalare är en akt att jämföra med en japansk théceremoni. Detta gäller även för att lyssna på vinyl.

Detta utesluter dock inte att lyssning även sker via streaming i dator och studiomonitorer och mobil. Snart även via en lämplig enhet att koppla till stereon för att kunna njuta av högupplösta musikfiler, FLAC24, i stort format.

måndag 14 juli 2014

På väg |

Kartongberget staplat i hallen. Förra veckans leveranser uppackade, monterade, på väg att testas. Videokamera, digital bärbar ljudinspelare och en steadicam light. Uppgraderat maskinparken men utan någon garanti - när det gäller lödigheten i den nya filmen.

Den nya produktionen - ännu i en behaglig linda, vilket innebär att allt fortfarande är möjligt.

Efteråt, då kameran har transporterats runt och fångat det som låtit sig fångas, så sitter man där med ett material som inte är som man har tänkt. Så har det varit, så är det och så kommer det att vara.

Det är då arbetet börjar, det som alltid tar avsevärt mycket längre tid än själva infångandet. Sorteringen, prövandet av de otaliga varianterna, knådningen, sammanfogningen, tillverkningen av nya små kilar och bryggor som ska hålla ihop det undflyende bygget; det som ibland tycks uppenbara sig framför ens ögon, är i nästa stund borta. Fanns det där? En litet misstag begås, omärkligt, vilket gör att sekvensen som nyss fungerade nu faller platt - och man vet inte alltid varför. En liten sak som skulle justeras bara, för att snygga till, förbättra - och bygget rasar. Detta är inte på något sätt  giltigt bara för film, utan för allt vad vi kallar konstnärligt arbete - och ibland även i livet.

Hamnade på en konsert i en landsortskyrka en söndagskväll i juli, slagverkaren Olle Pettersson från Kungliga Operan i Stockholm gjorde en solokonsert med verk av Keiko Abe m.fl. Vibrafon, xylofon och en fullskalig marimba med fem oktaver. Upplyftande och ännu en del av den specialsoppa som jag har tankat den senaste tiden. Innan konserten såg jag om Smultronstället.

Bläddrade i veckan igenom  Anders Petersens nya fotobok Rome, mycket bra, Koenig Books, London 2014. Rombilder från tre perioder; 1984, 2005, 2012. Innehåller även elva korta texter/statements som känns igen från de filmer som finns om och med P.

I: I am a part of Rome, part of every city, of every human being I meet.
That's the way it is.
Every photograph I take is a sort of self-portrait.

II: I'm not so interested in taking pictures of what I see;
I prefer to take pictures of what I feel.

lördag 5 juli 2014

Bakomtankar III | Filmproduktion 2014

Det rycker i beställarfingret - nya produkter är på väg in till Pretto film  inför den nya filmen.

I veckan anlände Nymphomaniac i en utgåva från Artificial Eyes - den innehåller intressant extramaterial, så icke den svenska (som så ofta). Dock: extramaterial ska givetvis tillföra någonting och inte vara någon dynga i form av bortklippta scener (för att de är dåliga) och bloopers. Så nu kan jag gå tillbaka och titta på kapitel fem och sex igen och fundera vidare på om Bach har en roll i denna min nya film? Trots Tarkovskij, trots von Trier.

Den sistnämnde umgicks jag med idag vid en fika - dock bara i bokform - Geniet. Lars von Triers liv, film och fobier. En matig intervjubok av Nils Thorsen från 2010, hade en del kvar att läsa.

Alain Robbe-Grillet har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Genom BFI, det engelska filminstitutet, finns nu sex tidigare minst sagt svåråtkomliga filmer från 1963-1974 att titta på, dessutom digitalt restaurerade. Dessutom en intressant booklet med mycket läsvärt material. Varje film presenteras på omkring sex minuter av hans änka, Cathrine Robbe-Grillet (inspelat 2013). Själv steg han ur tiden 2008. Vidare ingår en halvtimmeslång intervju med regissören själv på varje skiva, totalt tre stycken; varje intervju behandlar två filmer. Därtill kommentarspår av värde av Tim Lucas samt originaltrailer för varje film.

Jag kommer att återkomma här till hans filmer, som för mig genom sin form är mycket intressanta.