måndag 30 december 2013

Vikole Yanson |

Från en av mina ''följare'' på SoundCloud, där jag har min electronica - Vikole Yanson från Sankt Petersburg.

lördag 28 december 2013

Nu är det jul igen |

Jul i betydelsen ledighet från förvärvsarbetet - fokus på det kostbara film- och fotoarbetet, det som äter tid och kostar pengar men ändå är helt nödvändigt.

Sitter med ansökan till årets AIVA Video Art Festival i Finspång, arrangerad av Anders Weberg. Funderar på vilka två filmer jag ska välja ut. Det är andra året som festivalen hålls. Skickade in en film förra året men utan framgång, något som även drabbade hundratals andra. I förra veckan hade redan långt över femhundra anmälningar gjorts. Deadline den 1 mars.

Igår såg jag om filmen om Anders Petersen av JH Engström. Sådana filmer inspirerar mig. Därför såg jag senare under dagen även om filmen om Hans Gedda. Han ställer snabbt ihop olika stilleben av grejer han samlat på sig; djurkranier, glas, metall, dockdelar m.m. Jag har sedan en tid tillbaka ett gammalt strykjärn stående på arbetsbordet, ett sådant järn man förr värmde på spisen. Strykjärnet väntar på att ingå i något fotosammanhang, i vilket är ännu inte helt uttänkt. Marcel Duchamp gjorde sitt, Tuija Lindström sitt.

Nu väntar en uppdatering av Pretto films hemsida, som långsamt växer fram i sin nya skepnad - gör ett besök.

Väntan - på ännu en bok, denna gång av Christian Caujolle om Anders Petersen. Väntar också på Carl Henrik Svenstedts senaste film Tidens gång, han kontrade min beställning med ett julkort den gode kamrat CH.

måndag 23 december 2013

lördag 21 december 2013

Accorrrrdion | Lars Hollmer

Jag har ju tidigare här på bloggen tipsat om tvenne musikanter från Finland med accordion som bas, nu är turen kommen till Lars Hollmer som tyvärr knallade ur tiden 2008. Samla Mammas Manna, solokarriär, Boeves psalm - kanske väcker dessa insatser några minnen hos er. I klippet hör ni inledningsvis Viandra.

Lou Reed | Emotion In Action

















(Click!) Det blev tre fotoböcker av Lou Reeds hand; Emotion In Action (2003), Lou Reed's New York (2006) och Romanticism (2009).

Samtliga böcker gjordes i samarbete med bl.a. Gerhard Steidl, den karismatiske boktryckaren och förläggaren i Göttingen som ger ut en stor del av den samlade volymen fotoböcker av hög klass. Den som vill se honom in action kan köpa den prisbelönade dokumentärfilmen How to Make a Book with Steidl. Här ges en bild av både bokproduktion, möten med fotografer och inte minst av Gerhard själv; dynamisk, bestämmande, kunnig, petig, otålig.

Emotion In Action är tvådelad, som framgår av bilderna ovan. Två böcker, den mindre vilandes i den stora, förvaring i en bokkassett. Här är det urvalet av bilder, sammanställningen över ett uppslag och flödet genom sidorna som gör fotoboken, enligt mig.

fredag 20 december 2013

Som på de gamla segelfartygens tid | Fast sämre

Den nionde november lämnade mitt exemplar av Lou Reeds fotobok från 2003, Emotion In Action, Richmond i Texas. I dag damp den ner i min brevlåda, nästan sex veckor senare. Jaja, den tullen, boken har väl suttit i karantän. Med segelfartyg i början av 1800-talet tog turen till New York omkring två månader. Med ångfartygen minskade tiden rejält; på 1890-talet tog rutten Skåne - New York 10-12 dagar. Men okej, Texas är några hundra mil till.

Dock - bra bok + bok. I morgon följer mer om detta.

söndag 15 december 2013

En vintersaga |

(Click!) Vinterregn. Reser genom gråhetens landskap. Ingen dager synes än, mer än detta gråa ljus. I andra änden av vägen ligger en stad. Svenstedts senaste film är en roadmovie genom Ög, ännu osedd av mig. Alinge rapporterar från New York på sin blogg. Tippe-tapp. Tystnad råder. Tomtenissar dansar i julfilmen av Lennart Gustafsson till Anders F. Rönnbloms låt Det är inte snön som faller. Japanska forskare har bevis för att universum är ett hologram. Jag reser vidare.

söndag 8 december 2013

Bildserier |

















(Click!) På Pretto films hemsida kommer kompletta bildserier snart att finnas under Photography i menyn överst på startsidan. Detta till skillnad från de urval som visas på Saatchi Online och Konstkvarteret - sinsemellan olika.

lördag 7 december 2013

À propos d'Anders Petersen |

(Click!) JH:s film om Anders Petersen har kommit från Montreuil. Såg om den i veckan. Ett nära vänskapsporträtt. Fotografiet som en bisak, något som uppstår i mötet mellan människor.

tisdag 3 december 2013

Tacita Dean | Tate Modern 2011

I Sami van Ingens mycket intressanta bok (avhandling) Moving Shadows. Experimental Film Practice in a Landscape of Change skriver han bl.a. om Tacita Deans verk Film som visades på Tate Modern 2011. Jag hade inte sett verket tidigare men det går att se på YouTube. Jag tillåter mig att länka till det. Där finns även en film som visar tillkomsten.

En intervju med Sami finns att läsa på nätmagasinet Walden - Möjligheten till misslyckande: Ett samtal med Sami van Ingen.

Jag återkommer snart till en del av de idéer och förhållningssätt som Sami van Ingen presenterar i sin bok.

söndag 1 december 2013

Barcelona |





















(Click!) I väntan på att negativen hittas, nio skannade papperskopior i urval och processade i ljuset av mitt jag fjorton år senare.

Advent |























(Click!)