söndag 31 mars 2013

Alingedokumentären | Uppdaterad info

Jag fick igår ett mail från Seven Frames som producerat den kommande dokumentärfilmen om Kjell Alinge och där Pretto film är en av flera medproducenter. Det drar ihop sig - den 9 augusti är det release party för DVD:n - hemma hos Kjell Alinge. Jag hoppas givetvis kunna vara där. En vecka senare den 16 augusti sänds filmen på SVT, K-Special - dagen då Alinge fyller 70 år. Samma kväll mellan 22.00-00.00 sänds det bästa ut Eldorado via radio - vilken kanal är ännu okänt, kanske pod-radio via Alinges hemsida? Ännu en nyhet - Eldorado 2.0 kan komma att sändas från sajten - vilket ögonblick som helst. Nu när SR P2 har lagt ner programmet.

torsdag 28 mars 2013

Påsk |






















(Click!)
En hälsning från Pretto film och Joh. Wolfgang v. Goethe.

tisdag 26 mars 2013

Viktigt meddelande från C H Svenstedt |

Läs detta tidsbegränsade tips om en viktig händelse på Konstakademien. Själv tänkte jag göra ett besök där de sista skälvande timmarna nu på söndag.

söndag 24 mars 2013

Differnet | Nytt album


"Pretentious music for Pretentious people"

lördag 23 mars 2013

Några nedslag | Robert Wilson Pretto film

(Click!) Överst ett uppslag ur boken Robert Wilson from Within. En mental kokbok. Ur uppsättningen The Forest, Berlin, 1988.

Underst ett uppslag från samma bok, Dream Play, Stockholm 1998.

Läsningen av boken Det ljusa rummet. Tankar om fotografiet pågår, boken som blev Roland Barthes sista och utkom 1980, året han dog.

I inledningen skriver Barthes: 'Jag hävdade att jag älskade Foto i motsats till filmen, men jag kunde trots det inte skilja fotot från filmen. Den frågan hängde kvar.'

Ljuset har återvänt men kylan består. Två filmer står på kö att göras; Dialogue for Two Apparatus och Pickup | Tracks. I vilken ordning vill jag göra dem? Lusten får styra. Båda ger olika utmaningar; mycket ljudarbete i Dialogen, ännu oklar p-o-w för Pickup. Från början tänkte jag mig en mycket subjektiv vinkel, ungefär som kameran i Carl Johan De Geers Stockholmssyndromet. Men nu börjar andra bilder dyka upp. Blir förmodligen en blandning.

lördag 16 mars 2013

Punctum |

Texture | Meeting

Bricks of Green

Je suis blessé!
(Click!) Roland Barthes resonemang om punctum är intressant, liksom dess motsats studium. Jag lockas av och försöker fotografera bilder som har ett punctum - vi är många. Då och då är själva punctumet det som gör att jag ser bilden och försöker fånga just det - misslyckas ofta. Ibland dyker det upp först efteråt i olika efterbehandlingsprocesser. Ibland långt senare när jag rasslar igenom en massa ratade fotografier. Här talar jag alltså om det punctum som just jag ser, som får mig att välja ut en bild, att kanske genom beskärning (ett sorts misslyckande - eller kanske inte) fånga eller tydliggöra ett punctum.

måndag 11 mars 2013

Nattens bibliotek |

(Click!) Köpstopp. Trots detta läcker nya böcker in i biblioteket; denna vecka fem nya volymer på ingång. Jag tar i med hårdhandskarna och spårar läckan. Det visar sig vara en person i högsta ledningen - jag själv. Utredningen läggs ner, locket på.

En som jag tror trevlig och spännande volym på väg att ta sig över gränsen är Robert Wilson from Within - en bok om den amerikanska avantgarderegissören Robert Wilson. Han uppförde bl.a. en epokgörande iscensättning av ''Ett drömspel'' 1998 på Stockholms stadsteater som jag hade turen att se. Författare till boken är bl.a. Marina Abramoric och Laurie Anderson. Bara det lockar.

SVD kan man läsa en lång och intressant artikel om Robert Wilson och boken Robert Wilson from Within.

lördag 9 mars 2013

Lite nytt, lite gammalt & omskakat |

Detta kan man få se om man beger sig till mitt galleri på Konstkvarteret.

fredag 8 mars 2013

tisdag 5 mars 2013

FLM | Nr. 20

I nya numret medföljer en DVD med nio kortfilmer, däribland Gabriela Pichlers examensfilm Skrapsår från 2008. Redan där finns mycket av hennes filmspråk utvecklat.

En längre artikel ägnas Bergmans bortglömda film Sånt händer inte här från 1950. Den har aldrig släppts på DVD eller visats på TV. Några klipp kan ses här.

söndag 3 mars 2013

Kjell Alinge | En dokumentär


kjellpilot2012 from Seven Frames on Vimeo.

Den 1 mars startade han sin nya blogg. En film om honom och hans kulturgärning är på gång. Pretto film är medproducent. Se piloten i väntan på filmen. Nu.