lördag 29 december 2012

Inlägg 700 | Recycling

Vill bara påminna om att det finns ett och annat läsvärt i de övriga 699 inläggen. Kom ihåg att bläddra er bakåt i bloggen; på måfå eller genom att söka efter något i sökfunktionen till höger, en bit ner.

fredag 28 december 2012

Tommy Hilding |



Kommande utställning på Galleri Magnus Karlsson:

TOMMY HILDING
Longing Not Belonging
10.1–10.2 2013

Hemsida

söndag 23 december 2012

Strindberg 2012 | Strindbergsåret

Snart är jubileumsåret till ända. Jag anmälde tidigt in Pretto films projekt Undersökning och dissektion av Sveriges första roman. Tanken var att listas på den officiella hemsidan, driven av Kulturrådet, Stockholms stad och Svenska institutet och att få använda den officiella loggan. Jag har inte hört av dem och när jag senast kollade deras hemsida (när var det egentligen?) kunde jag inte se mitt projekt. Därför har jag inte som planerat och utlovat gått vidare med projektet, förutom de fyra sidor som lades ut från början på Pretto films hemsida, tillkomna för länge sedan och skrivna för Pretto films gamla hemsida.

Klockan är som vanligt fem i tolv när jag nu upptäcker att länken finns på den officiella hemsidan under rubriken Bloggar och projekt på nätet. Passa på att kika!

Kanske gör jag det jag så länge tänkt: en dissektion i ljud och bild av Sveriges första roman Adalriks & Gjöthildas äfwentyr. På Strindbergs vis och inspirerad av Peter Greenaways angreppssätt. Romanen i originaltryck från 1742-45 vilar stilla i en av de många reolerna i Pretto films bibliotek.

Kuriosa: en sökning på romantiteln på Google ger inledande träffar från Dr Bose .Net, dvs Pretto films gamla hemsida.

lördag 22 december 2012

fredag 21 december 2012

Hur kan jag veta vad jag tänker |

innan jag sett vad jag menar? Denna kloka fråga ställde författaren E.M. Forster. Frågan upprepas i Gerry Badgers text i fotoboken The Magic Bar med Kenneth Gustavssons fotografier. Badger skriver också att Gustavsson inte var någon modern projektfotograf som vet vad han vill säga, planerar noga i förväg och sedan tar sina bilder. I stället var bilderna viktigast och utifrån dem förstod han vad han ville uttrycka. Bilderna skildrar ett psykologiskt tillstånd snarare än verkligheten i sig, enligt Badger.

Detta gillar jag. Och fler formuleringar än så.

Fredagens soundtrack är The Final Report med X-TG, tung electronica av hög klass.

lördag 15 december 2012

Onytt | mk II

Den 12 december fick jag en snabbrecension av kamrat CH, filmare och författare, för filmen Time Bells. Den var positiv. Min vana trogen skickade jag över en DVD och fick tämligen prompt ett mailsvar. I denna stund, 00:09, har Time Bells haft 87 visningar och skramlat ihop 11 stjärnor på Shooting People. Jag behåller min plats i kön, dvs 43 av en total filmmängd just nu av 158 filmer. Två kommentarer har dykt upp med blandat energiinnehåll. Sämre har det varit. Sämre kan det bli. Det återstår sex dagar av röstning i denna första rond, där tolv filmer går vidare. Shooting People är inte ett forum för Pretto films alster, egentligen. Så just därför är resultatet inte så illa.

måndag 10 december 2012

Onytt |

Snart är 2012 till ända. Det år som Pretto film firar femårsjubileum. Lika tyst som den kom, lika tyst har firandet pågått. De senast upplagda bilderna på Saatchi Online firar triumfer i tysthet, oupptäckta av de många. Time Bells har 41 titt vilket säkrar en placering betryggande långt ner på Leader Board på Månadens film.

Ljuspunkt?  Widerbergboxen är på väg.

onsdag 5 december 2012

Pretto Music | Nu på Sound Cloud

Egen electronica av olika slag, oftast från mina kortfilmer, finns sedan tidigare på My Space. Nu har jag gått över till Sound Cloud. Profilen kommer att utvecklas med bilder och länkar till filmer och andra relevanta sajter. Gör ett besök!

lördag 1 december 2012

Time Bells | Premiär i dag

Premiär i dag World Wide - nu finns Pretto films senaste produktion Time Bells att se online via Shooting People eller The Official Pretto film Channel.