söndag 29 april 2012

Saul Bass | Bibliotheca BGS +3,075

(Click!) Nu ska det bläddras i den tunga och välmatade volymen Saul Bass - A Life in Design & Film. Han var mannen bakom bl.a. många minnesvärda förtexter till filmer av Hitchcock m.fl. Och mycket, mycket mer.

Slättliv | 29 april 2012

(Click!)

fredag 27 april 2012

På väg |

Hoola Bandoola Band 1973; albumet På väg gavs ut. Själv är jag på väg till Motala där Nationalteatern spelar i morgon lördag.

Senaste dagarna har jag arbetat med en ny fotobok, som jag tidigare har nämt. En arbetstitel är Den stilla filmen. Utvalda texter har redigerats och kommer att redigeras ytterligare.Gamla texter letas fortfarande fram ur arkiven och förses med nyskrivna tillägg. Samtidigt pågår urvalet av fotografier.

söndag 22 april 2012

Wassup? |

Multimedial splittring råder; jag ser på bakomfilmen till Tarkovskijs inspelning av Nostalghia, lyssnar på musikstycket Different trains av Steve Reich, eftersom det känns som om jag kommer att missa Fläskkvartettens bejublade och magnifika scenversion av stycket live och alltså får nöja mig med min tvåkanaliga steroanläggning som förmedlar Kronoskvartettens version samt läser igenom de senaste 600 blogginläggen (fler finns på den gamla bloggen) på jakt efter välformulerade texter som kan användas i min nya fotobok som kommer att ge texten ett utökat utrymme. Valda texter bearbetas.

Det finns ett annat soundtrack till dessa göromål också; ljudet av bestick mot en glastallrik som fångar upp färska tomatskivor rikligt överhöljda med olivolja samt flingsalt och inte minst en hygglig skaldjurspaj. Ett gyllene, svalt vitt vin därtill; Jean-Marc Brocard Chabils 1:er Cru 2010.

Talade helt nyss med Å - vän, förtrogen, musa.

lördag 21 april 2012

EMS | Rendel Lidbo

(Foto: Elektronmusikstudions arkiv.) Elektronmusikstudion, EMS, var länge ett Mekka för elektronmusikutövare. Studion byggdes i slutet av 1960-talet och var då en sensation. När jag besökte studion på 80-talet på den klassiska adressen Kungsgatan 8 fick jag tack vare certifierad handhavare Mats Rendel en tur bland faciliteterna, enkannerligen Buchla 200-systemet.

Redaktionen för radioprogrammet Ström med bl.a. Håkan Lidbo, vars aktiviteter via pressmeddelanden kablas ut till Pretto film, håller just nu på med en film för K Special som visas på TV förhoppningsvis den 1 juni i år. Det är en dokumentär om 60 år med svensk electronica. Där får vi bland mycket annat stifta bekantskap med EMS. Filmklippare är ingen mindre än maestron själv i sådana här sammanhang, Johan Söderberg, känd från Lucky People Center, Kobra et cetera.

EMS tillhör sedan 2011 Statens musikverk, läs mer om studion på deras hemsida. Just nu och fram till januari 2013 pågår en utställning i Karlsruhe, Sound Art. Sound as Medium of Art. Där ägnas en del utrymme åt EMS.

Titta och lyssna på en instruktiv film om Buchlan! 

tisdag 17 april 2012

Meeting Rimini | Film Festival

En italiensk badort tillika en tänkbar plats för Pretto films Falling - a vertical journey från 2011. Den är nu på väg för att prövas av juryn som antar filmerna till denna kortfilmsfestival som går av stapeln i augusti. Tufft läge.

"The Meeting Rimini Film Festival aims to emphasize works that discuss and deepen with authenticity the theme of man’s commitment with reality by revealing its serious, ironic, dramatic, passionate, and mysterious aspects. In order to share the human and professional journey of search, discovery, and judgment the Festival offers its participants an opportunity to encounter well-known masters in the field."

fredag 13 april 2012

På väg in i Apokalypsen |

Läsning pågår av Tarkovskijs dagböcker - Martyrologion. Parallellt läser jag hans bok Apokalypsen som vision. Good stuff.

tisdag 10 april 2012

Troell | Om Jacques Werup

I går visade SVT Jan Troells porträttfilm av musikern och författaren Jacques Werup. Ännu ett riktigt bra vänporträtt, precis som Troells porträtt av Georg Oddner eller i filmen Färgklang där vi får möta musikern Hans Pålsson och målaren Claes Eklundh förutom Troell själv.

Jag tror att jag först mötte Werup via TV; någon föreställning med Kabaré Fredagsbarnen under 1970-talet. Hösten 1980 köpte jag Werups diktsamling 48 dikter från Österlen. Den boken blev en livlina efter sommarens omtumlande möte med B. Ett möte som med absolut nödvändighet blev till en diktsvit; Mellan två andetag. Elva  dikter som beskriver ett möte och ett avsked. Året efter kom vinylen Brev i natten med Werup och med musik av Rolf Sersam. Där finns flera av dikterna i 48 dikter tonsatta.

I biblioteket står flera diktsamlingar och romaner av Werup. Hans två senaste böcker läste jag nyligen. Väl värda att läsa och återvända till. Som bekant hyllar jag omläsningen, omtittandet, återvändandet till både bok, tavla, musikstycke och film.

Se Troells film på SVT Play!

Kvällens soundtrack just nu via Spotify är Solar Plexus 2 från 1973. Håller.

Framing |

(Click!) Foto: Jan H Edvardsson. Att rama in verkligheten är ett sätt att se.

måndag 9 april 2012

Filmlogg | Time Bells

Efter att ha lagt tid  på att göra en ny bildsamling till PurePhoto och även lagt upp den på Saatchi Online så har det blivit dags att återvända till Time Bells, detta i tid utsträckta filmprojekt med start i början på december 2011.

Under november samma år gjordes electronicastycket som löper genom filmen. Efter att ha läst tidigare filmloggar från Time Bells så är det återigen bevisat att ingenting blir som man tänkt. I bästa fall snarlikt - men alltid annorlunda. Som verkligheten i en dröm.

Hur fortsätter man? Genom att läsa det korta manuskriptet med sina anteckningar och försöka återkalla de idéer som gav upphov till kommentarerna. Sedan genom att återigen titta på filmen så här långt; igen och igen. Det finns ingen annan väg.

Soundtracket denna ostadiga aprildag är TAAB2, dvs Thick As A Brick 2. Ian Anderson från Jehtro Tull har gjort detta soloalbum som en fortsättning på nummer1 som kom 1972. En välkommen försändelse från England som damp ner i brevlådan i förra veckan.

fredag 6 april 2012

Reading My Memories |

(Click!) Nu finns den nya bildsamlingen på PurePhoto.

torsdag 5 april 2012

Elswhereness |

(Click!) En ny CollectionPurePhoto under arbete. Dyker upp under påskhelgen.

tisdag 3 april 2012

Ejänkligen | En bädd

Det är ett ok ord - enligt Fredrik Lindström. Men det tycker - egentligen - inte jag. Men jag godtar det.

Fotografen Micke Berg, vars blogg jag följer, skriver om sängen som motiv, hos t.ex. J H Engström.

(Click!) Även jag plåtar bäddar där jag som kropp har legat. Mornington Hotel, Bromma. Ett luftrum (oftast på första eller andra våningen) som jag ofta återvänder till.

För övrigt - Pretto film gratulerar fotografen Irmelie Krekin som snart ställer ut några foton i New York.

söndag 1 april 2012

Å&H |

Åhlén & Holm vid Skanstull, om någon fortfarande minns det gamla varuhuset med sin stora blå klotklocka vid Skanstull. Hösten 1964 öppnade det stora Åhlénsvaruhuset i city; där parvlade jag omkring som femåring letandes julklappar julen -64 med eskort av en tioårig kompis. Detta angående Å&H.

Förra helgens söndag tillbringade jag med vännen Å. Vi hamnde bl.a. på en kyrkoloppis i Årsta. Där hittade jag 3,5 kilo bok som för fyra kronor blev min; Die Wiener Gruppe - The Vienna Group: Ein Moment Der Moderne 1954 - 1960 / Die Visuellen Arbeiten Und Die Aktionen //A Moment of Modernity 1954 - 1960. Tysklands bidrag till Venedigbiennalen 1997. En hel del intressant. Återkommer om detta. Den säljs fortfarande via t.ex. Amazon USA för ett pris på omkring 1300 kronor inkl tutti.

I veckan var jag tillbaka på Söder. Strålade samman med kamrat H på Patrick's Bar på Götgatan. Fick oss lite hyggligt käk, god öl och vin. Vid halvåtta tvingades vi till uppbrott pga bordsbokning. Det tidigare så ymniga regnandet hade upphört och vi halade oss in i säkerhet på Axelas Bakficka. Gammal whiskey (man får ta det som erbjuds) och jordiga nötter ackompanjerade ett trevligt avslut på detta enligt stadgarna alltid försenade årsmöte i Pendlarföreningen Pendula, grundad i nådens år 1991.

Bokfronten |

Där ligger jag och spejar mot Utgivningsland. Nya böcker på väg in är Andrej Tarkovskij; Martyrologin.  Dagböcker 1970-1986. Förra sommaren läste jag om hans bok Den förseglade tiden. Givande, om allt håller jag givetvis inte med. Men just därför.Har även beställt Offret, det som blev en bok om hans sista film. Här finns flera olika manusfaser redovisade och textbidrag från olika medarbetare. Filmen spelades in på Gotland och i Stockholm. I samband med inspelningen vistades han på en ort nära mig; hemma hos kollegan Kjell Grede, som då förberedde sin film Hip hip hurra!.

Läs även artikeln i DN i veckan om Tarkovskij och hans filmer. Det har kommit ut en box med samtliga filmer. Jag har alla utom de två första (ska ordnas). Mina utgåvor på DVD är ryska. Här finns inga syntbaserade logojinglar, här gäller symfoniorkester!

En inspiration av annat slag får jag genom den läsning som just nu pågår av Stephen Hawkings senaste bok Den stora planen. Här redovisas de senaste rönen om kvantfysiken och M-teorin.

Denna eftermiddags soundtrack är - återigen - Yann Tiersen Dust Lane från 2010. Försöker avgöra om jag gillar den. Jo, den växer.