söndag 27 november 2011

1:a advent | Im Prettostadt

Kafkas hus i Prag, målning av Roj Friberg. Manipulerad.

Ett stearinljus av fyra är tänt. Kryddofter sprids i rummet; saffran, ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma... Dufvenkrooks Original värmer mörkrets hjärta. Svart vinyl spinner, ljuslågan flämtar i draget från pumpande högtalarelement. Ännu en ritualiserad väntan har tagit sin början i den slitna byggnaden im Prettostadt.

lördag 26 november 2011

Time Bells | Ver 0.3

Nu finns electronicastycket Time Bells att lyssna på i sin helhet i en mp3 128 kbps, dock inte slutversionen om jag känner mig själv rätt.

Eftersom stycket har mycket djup bas så fungerar det tyvärr inte att lyssna med t.ex skärmhögtalare eller små, standard pc-högtalare.

Lyssna på Time Bells!

fredag 25 november 2011

AIVA | Ängelholm

Pretto film kommer att skicka in två filmer till Ängelholm International Video Art Festival som pågår den 26-28 april 2012.

söndag 20 november 2011

Studio Monolith | Time Bells

Ett stycke electronica under arbete - Time Bells. Kommer förmodligen att dyka upp i en en kortfilm, alternativt utgöra grunden för en ny film. Output/Input. Och vice versa. Den eviga dualismen enligt fysikens lagar. Detta tycks även äga sin giltighet inom kvantfysiken. Ok, Time Bells. Till dessa ljud ska alltså bilder tillsättas; detta gör att ljuden inte får ta över, vara för komplexa. Så brukar man säga. Men jag vet inte, jag. Stanley Kubrick har i flera filmer bevisat motsatsen.

För den som vill lyssna på ett utdrag så rekommenderas bra högtalare eftersom stycket innehåller djup bas och är en sorts drone music. Lyssna på Time Bells!

Novemberregnig, mörk eftermiddag; själen behöver badas i en vinyl - Jethro Tull Songs From the Wood från 1977. 

lördag 19 november 2011

Älskade Sthlm 2010 | Boken

För den som vill bläddra i en lite fylligare demo av boken kan göra det på Photohome. I denna slimmade preview finns ett av mina två fotografier med på sidan 97 - Sommar i stan (en röd cykel).

fredag 18 november 2011

Kort |

I dag öppnade Fotomässan. Jag ska äntligen se von Triers Melancholia. Allt medan Charons färja pilar fram och åter.

Kvällens soundtrack per vinyl är Gary Burton & Keith Jarrett Thats Jazz från 1971. En suverän platta. Förutom Burton och Jarrett bör Steve Swallow på bas nämnas; great. Här i en tysk pressning från 1976.

söndag 13 november 2011

David Lynch | Gunnar Källström

I går var det vernissage på Galleri Olivia vid Brunkebergs torg. Gunnar Källström ställer ut ett urval plåtar under en vecka. Jag tittade igenom bilderna; porträttsviten av kompositören Allan Pettersson var bra, liksom hängningen. Vernissagen slutade 16.00, men några personer hade dröjt sig kvar i samtal med fotografen bland blommor och Coca-Cola. Jag anslöt 16.33. Stora, generösa glasrutor skilde mina ögon från bilderna - på andra sidan.

Ännu en matiné på Bio Pretto har tonat ut; såg om Villa Amalia med Isabelle Huppert, en film från 2009 i regi av Benoit Jacquot. Gillas.

Glåmig söndagseftermiddags soundtrack är den nyss anlända plattan av och med David Lynch, Crazy Clown Time. Funkar.

torsdag 10 november 2011

Inlägg No 500 | Puss & Kram

Nu ska det tittas på film; Puss & Kram från 1967 av Jonas Cornell. Här spelar Sven-Bertil Taube mot Agneta Ekmanner m.fl. Jag är just hemkommen från en nyuppförd biosalong där En enkel till Antibes har spelats fram med Jens Fischers filmfoto och Taube i god form.

Kvällens soundtrack blir i en nära framtid (CD på ingång) David Lynch Crazy Clown Time. Jag valde bort dubbel-LP utgåvan, annars prisvärd.

lördag 5 november 2011

Du sköna nya ljudvärld |

Jag rekommenderar lite nya intryck. Pröva Joakim Sandgrens ljudvärld; pröva detta stycke, Pièces à conviction från 2008. Ladda ner en mp3 och lyssna! Svensk kompositör, bor nu i Paris. Spännande elektroakustisk musik. För att helt komma till sin rätt bör man ha hyfsade högtalare. Men om inte, så lyssna ändå!

Joakim Sandgrens hemsida.

Fotomässan 2011 | Anmälan gjord

Tre bilder som speglar mig, men kanske också Stockholm, har valts ut, laddats upp och anmälts till den stundande Fotomässan i Stockholm 2011. För er som har bläddrat virtuellt i min fotobok och läst bloggen  innebär urvalet inga nyheter i form av nya foton. Men de finns och kommer att bli synliga på annat sätt.

Bild 1: Ensam kvar i stan. Atlasområdet i juli 2011.
Bild 2: From Hornsgatan with love. Hornsgatan 2010.
Bild 3: Skansen - i samtal med Tiden. Skansen 2007.




onsdag 2 november 2011

Älskade Sthlm | 2011

Nu är det åter dags för höstens fotomässa i Stockholm på Stockholmsmässan. Jag kommer att skicka in tre bilder från Stockholm; vilka det blir håller jag just nu på att sålla fram. Bilden ovan kommer inte med. Förra året kom mina tre bilder med på utställningen och två av dem kom med i boken Älskade Sthlm som kom ut i sensomras. Återstår att se vilket utfall det blir i år.

Kvällens soundtrack är Ebba Forsbergs nya album Falling Folding Flipping Feeling. Jag gillar henne röst - yttre och inre. Good stuff.