onsdag 31 augusti 2011

Höggradigt jävla exentrisk |

I väntan på Pragboken lustläser jag just nu den i dag anlända biografin över Bo Widerberg: Höggradigt jävla exentrisk av Mårten Blomkvist. Efter att ha läst första kapitlet känns boken mycket lovande. En biografi över Widerberg känns både välkommen och självklar, efter att jag i vår och sommar ägnat mig åt Troell, Sjöman, Oddner och Werup.

tisdag 30 augusti 2011

I väntan på Prag |

Umberto Ecos bok Om fulhet är en pärla. Nu går jag i väntans tider på hans nya, en roman - Begravningsplatsen i Prag. Under bevakning hos min leverantör av slika objekt.

lördag 27 augusti 2011

Gör det dåligt, men fort |

Det ovan sagda är ett citat. Bakom det står enligt Niklas Rådström i sin vänbok om Stig Claesson den franske poeten Paul Claudel.

Jag citerar vidare: ''Det är ett råd som går emot allt man annars får lära sig om konstnärskapets behov av process och tid för omprövning och reflektion. Men det är när det verkligen gäller det bästa råd som man kan få. Det finns ett avgörande moment i allt konstnärligt skapande när det är alldeles nödvändigt att ge upp varje ambition om att det man gör ska ha ett tidlöst värde, ska kunna erövra en stor och hänförd publik eller ska kunna mäta sig med något ur vare sig samtid eller tradition. Konstnärskapet handlar nästan alltid just om förmågan att bemästra sina ambitioners krav genom att i det skapande ögonblicket göra dem ovikommande och betydelselösa. Alla de förberedelser konstnären gjort genom att öva och studera, samla erfarenhet och kunskap, reflektera, teoretisera och experimentera måste vid ett avgörande moment läggas åt sidan och bara få verka i det fördolda när det skapande ögonblicket inträder. Då är det bästa råd man kan få inte att göra det långsamt så att det blir bra, utan det motsatta'' - enligt ovan. Gör! Avsluta!

fredag 26 augusti 2011

Onystat | Lösa trådar

Mina böcker Point of View och Pretto Films 2007-2010 kommer att finnas att bläddra i på ett galleri framöver. Där kan även ett av mina fotografier ses (men inte än). Min första portfolio är på drift hos ett annat galleri i väntan på ett eventuellt positivt utfall.

Det är tyst kring mina tre inskickade screeners till Folkets Bio. Kortfilmsprogrammet för hösten är lagt så kanske kan man fortfarande hoppas på en vår?

Försäljningsställen för mina böcker är ännu oklara, trots mina propåer. Återkommer om detta.

Än är det för tidigt att veta om det blir några napp på de av mina filmer som är anmälda till lite olika filmfestivaler m.m.

Mina filmer visas ju huvudsakligen via Shooting People och Pretto films hemsida. Uppåt 16 000 visningar har skett genom Shooting People, har inte följt upp statistiken från min hemsida. Bra eller dåligt med tanke på genre? Går ju inte att jämföra med dansande bebisar eller packade tvååringar, men jag är inte onöjd.

Boksläpp | Älskade Sthlm

I veckan damp mina två (köpta) exemplar av fotoboken Älskade Sthlm ner i brevlådan. Det handlar alltså om den bok som sammanställts av de 1000 bilder som skickades in till Fotomässan 2010's fototävling och utställning. 300 bilder ställdes ut, 362 bilder av 292 fotografer finns med i boken - två av dem är mina.

Jag skickade dock in tre bilder; En spegling av Hornsgatan, Sommar i stan och Gamla stan. Titlar påkomna i all hast när bilderna och anmälan mailades in. I boken finns ett generöst antal bilder från Gamla stan, men inte min. I den uppställningen hade min bild tillfört något, tycker jag. Men en trivial bild, om än somrig, på en röd cykel slank med i stället, förutom Hornsgatan som är ok.

För er som ännu inte gjort det, kan man provbläddra i en kort provversion av boken här!

söndag 21 augusti 2011

Direktrapport | Världspremiär






















Pretto films biosalong har varit fullsatt under kvällens föreställningar. Reaktionerna har överlag varit positiva.

Kvällens soundtrack och tillika mingelmusik mellan föreställningarna har varit, och är, en fyrtio år gammal vinyl i mint condition upplockad ur Pretto films grammofonarkiv fyra våningar under jord - The Who Tommy från 1969.

Filmpremiär | Omärkligt skiftar vardagen ansikte

I en tunn stråle av ljus, som från en projektorlampa, spelas våra liv fram i ett utsträckt och enda nu mot en fond av då och sedan; minnets hantlangare. Åtta minuter av vardag. Små händelser till ett soundtrack av små ljud, men som också påminner oss om någonting.

Se filmen genom att följa denna länk! För de som kan och vill rekommenderar jag (just nu) att ladda ner filmen och titta sedan.   

tisdag 16 augusti 2011

Två nya kortfilmer | Manuskriptfas

Jag håller fortfarande på och justerar idéerna till Dialog för 2 apparater (Dialogus Duarum Machinarum). Planerad inspelningsstart var ursprungligen sommaren 2010. Men nu ska idéer och uppslag, dialogutkast m.m. formeras till ett manuskript - dvs ett 50%-igt material, resten 'uppstår' vid inspelning och redigering i enlighet med min filmfilosofi. I samband med detta kommer även några testsekvenser att fotas alternativt filmas för att pröva olika lösningar för scenografi och apparatur. Manuskriptet kommer troligtvis att göras tillgängligt på hemsidan.

Synopsis: En dialog kring existentiella frågor mellan två apparater; en bandspelare och en skivspelare. Dialogen visas på en äldre, gemensam bildskärm i filmens realtid.

En relativt ny idé till en kortfilm med arbetsnamnet Catch me (if you can) kommer också att konkretiseras i ett manuskript och troligtvis bli synligt på hemsidan. Målsättningen är att producera de båda filmerna under 2011.

Synopsis: I en serie filmsekvenser och fotografier gestaltas det undflyende i allt som vi försöker hålla kvar; människor, miljöer, föremål.

söndag 14 augusti 2011

Matiné |





Idag visades inte mindre än två filmer. Först ut var Truffauts Stulna kyssar från märkesåret 1968. Därefter följde Polanskis Bitter Moon från 1992. Två olika temperament.

Denna söndag har annars ägnats postala ting; några riktade utskick av Omärkligt skiftar vardagen ansikte.

Glåmig söndags soundtrack består av två näst intill fyrtioåriga vinyler; Jethro Tull Thick as a Brick och Emerson, Lake & Palmer Trilogy, båda från 1972.   

lördag 13 augusti 2011

Nya filmer | Pretto films arkiv

I veckan anlände några försändelser från Amazon UK. Två DVD:er med Peter Greenaways tidiga kortfilmer från 1969-1980. Här finns filmer som A Walk Through H, H Is For House, Windows, Intervals, Dear Phone och Water Wrackets liksom de två längre filmerna Vertical Features Remake och The Falls. Sevärda givetvis. Greenaway själv ger korta introduktioner till filmerna.

Den tredje DVD:n, en dubbel, som damp ner i brevinkastet var Three films Danièle Huillet and Jean-Marie Straub. Filmerna spänner över perioden 1967 till 2004. DVD 1 innehåller Chronicle of Anna Magdalena Bach, en dokumentärlik film om Bach och hans musik från 1967. DVD 2 innehåller Sicilia! från 1998. En filmpärla jag ännu inte har hunnit att se. Avslutar gör Une Visite au Louvre från 2004. Man kan läsa något om dessa filmskapare i boken Slutet på filmen O.s.v. av Jan Holmberg från 2011.
Annars, vad gäller läsning, så håller jag just nu på att avsluta Niklas Rådsröms suveräna vänbok om Slas. Köp och läs, kort och gott.

Det finns ett återbruk av denna lördagseftermiddags soundtrack, Tonbrukets senaste, Dig it to the end. Bra!

onsdag 10 augusti 2011

Omärkligt skiftar vardagen ansikte | Klar

Så är det; efter tretton intensiva arbetsdagar á tolv-tretton timmar per dag så låter jag filmen vara klar - eftersom den är det. Tiden för filmandet och stillbilderna tillkommer, dvs några dagar till.

Åtta minuter av vardag. Små händelser, små kryp, små ljud. I bland är det inte så mycket mer. Ett rum för vardag, en väg, ljud som förflyttar tanken.

I en tunn stråle av ljus, som från en projektorlampa, spelas våra liv fram i ett utsträckt och enda nu mot en fond av då och sedan; minnets hantlangare.

I morgon görs etikett och omslag efter en redan uttänkt idé. Mer info snart om när och var den kan ses.

lördag 6 augusti 2011

Omärkligt skifte |



Den åttonde dagens arbete är till ända. Men förmodligen återupptas det lite senare under kvällen. En kopp thé och kex får ge förnyad styrka - The English Solution. Filmarbete underlättas av den envishet dårar sägs besitta. Jaja, gammal term, men ni förstår.

Jag är framme vid version 0.9. Det ser ut att bli en ca 8 minuter lång film. Omslaget till DVD-fodralet är redan uttänkt, hänger ihop med hur jag ser på filmen, dess tillkomst och inspirationskällor. Filmen är vad gäller titel, vissa texter och eftertexter på svenska. En ovanlighet. I filmen möter vi äldre miljöer, natur, insekter, en katt, röster m.fl. skapelser. Ännu en ovanlighet, till delar. Men dessa element hålls givetvis ihop av Pretto films genom åren väl utmejslade särdrag; subtila kombinationer av ljud och bild samt ett antal tankegods som ständigt återkommer hos mig. Och givetvis ett mycket medvetet återbruk av vissa scener, material som tjänar sitt syfte i nya sammanhang - på samma sätt som miljöer, handlingar och rörelser upprepas i vår vardag.



Ovan ses manuskriptet till en omtalad film - En Morpheinists Drömmar. Det slutfördes 2007. Jag får då och då frågan, nu dock allt mera sällan, hur det går med filmen; den filmen. Svaret tycks bli att jag gör den, om än i delar. Det kortfilmer jag hittills har gjort, 12-13 stycken, har många sin utgångspunkt i någon scen eller sekvens i Morpheinisten. Material som ursprungligen fotograferats eller filmats för den filmen får liv i en kortfilm tillsammans med nytt material. Det gäller även electronican. I den pågående kortfilmen använder jag t.ex. en text som jagt skrev 2006 tillsammans med ett stycke electronica som togs fram till Morpheinisten och där, i en testsekvens, monterades tillsammans med andra bilder än vad som nu visas i Omärkligt skiftar vardagen ansikte.
Kvällens soundtrack är Trans Europe Express med Kraftwerk och Blinkar Blå med Adolphson & Falk.

fredag 5 augusti 2011

Vardagen fortskrider |



Arbetet rullar på. Finns bara en väg - framåt. Envishet är ordet. Nu framme vid version 0.6. Tekniken har krånglat och sinkat en del, för att inte tala om dess påverkan på humöret. Men, trots allt, nöjd så här långt. En film i svartvitt? I princip, lär landa på omkring 10 minuter. Nu ljudarbete och electronica innan fortsatt redigering.

Fick i veckan post från Tyskland; en Blu-ray med en favoritfilm, The Ninth Gate av Polanski. Som han själv säger på kommentarspåret så finns det en högst läsvärd roman bakom filmen, El club Dumas. Den står i hyllan och har lästs; eftersom det är en bok är den mer komplex än filmen, berättar fler historier.

I dag återigen post; de sedan en vecka tillbaka beställda böckerna med produkter från Pretto film - fotografier och kortfilmer. Såg bra ut, förutom en tryckfläck i ett exemplar av böckerna, ska reklamera den.

onsdag 3 augusti 2011

Ny kortfilm | Omärkligt skiftar vardagen ansikte





Stillbild från det pågående arbetet. Idén är flera år gammal och filmades 2006, kompletterande bilder 2007. Men jag blev inte nöjd. Nu gör jag ändå ett försök och bygger dessutom ut filmen något. Började i går eftermiddag och ska just nu påbörja version 0.4. Som vanligt ger jag mig själv en mängd arbetsuppgifter. Som t.ex. att eventuellt filma en ny sekvens, nyss formulerad på kvartersfiket. Ska även pröva om de fågelläten jag spelade in i maj på Hven kan användas. Filmen kommer att kräva mycket ljudarbete. Synopsis - se titeln.