söndag 31 juli 2011

Bang! | En saknad film

Jag såg filmen när den kom 1977. Gymnasietidens sista fas. En udda film som berörde mig. Gjord av Jan Troell, som skrev manus ihop med fotografen Georg Oddner och författaren Sven Christer Swahn, som också hade skrivit novellen Orgeladjunkten som filmen byger på. Den letade jag upp efter att ha sett filmen, läste och gillade. Filmen gick inte särskilt bra, men lite bättre utomlands. En gång har den visats på TV. I filmen förekommer en 'livssymfoni' komponerad av huvudpersonen. Den riktige kompositören var Karl-Erik Welin och ingår i hans Ett svenskt rekviens som uruppfördes på Konserthuset i Stockholm. Jag såg och hörde Welin vid den här tiden. Jag och kompisen J. var på Konserthuset vid ett uruppförande av ett stycke av Ingvar Lidholm. Iförd frack gjorde Welin en minnesvärd entré fram till flygeln. Nu skulle jag vilja se om filmen Bang! Men inte går det. Finns inte på DVD. Skralt. Den som åtminstone vill läsa om filmen kan göra det här!

fredag 29 juli 2011

Omredigerade | Point of View & Pretto film


Fotobok: Pretto film på Photohome

Fotobok: Point of View på Photohome

Ensam kvar i stan |







(Click!)
Jag går ner Karlsviksgatan
till Norr Mälarstrand
musik hörs från ett öppet fönster
det fläktar till ibland
väderleksrapporten sa
att värmen stannar kvar
men alla är nån annanstans
bara jag är kvar

Mauro Scocco 'Ensam kvar i stan'

torsdag 28 juli 2011

Regi Foto Klippning | Jan Troell

Igår såg jag om Jan Troells film Här har du ditt liv. Fortfarande mycket bra. En egensinnig bildmakare som började med fotografi och fortsatte med film. Han brukar beskrivas som en lyrisk filmdiktare, en poet med kamera i handen. Detta är oerhört tydligt i den långa (162 min) Här har du ditt liv, efter Eyvind Johnsons romansvit Romanen om Olof.

Troell kommenterar sin genombrottsfilm i den nyutkomna boken med samma titel som detta blogginlägg."Jag har alltid fått höra att jag inte experimenterar och att jag inte är 'modern'. I stort sett är jag kanske inte nyskapande, men det fanns ändå något nytt i Här har du ditt liv..." Om detta kan jag bara hålla med. Det finns mycket i filmen som ger åtminstone mig väldigt mycket; poetiska bilder, musikalisk klippning, förhåller sig fritt och mycket medvetet till bild, musik och ljudet i allmänhet. Bryter många då giltiga konventioner i bredare film. Kombinationerna av stillbild och film. Användandet av grovkornig färgfilm (i en tillbakablickande scen, bl.a). Elegant.

Boken är en intervjubok där Kurt Mälarstedt samlat material under några år. En bok som ger mig mycket input. Läsning pågår.

En annan bok, som läses parallellt, är Facit till mina böcker och filmer av Vilgot Sjöman, som utkom 2004. Även där hittar jag mycket läsvärt. Såg nyligen om hans film 491.

Dagens soundtrack (liksom gårdagskvällens) är Tonbruket Dig it to the end med Dan Berglund et concortes. En oerhört bra skiva. Dessutom med en ljudkvalité som är superb. Nu ska den på - igen!

Salongen | Recension i DN

DN:s Bo Madestrand har besökt Salon des Refusés. Måleri, fotografi, teckningar och skulptur omnämns. Men ingenting om videoverken. Ingår väl i 'geggamojan'.

söndag 24 juli 2011

The shoe must go on |

Omkörd av semestern. De s.k. lediga dagarna leder och jag ligger några dagar efter med att fylla dem med allt vad tänkt var. Men ändå. Arbetet med att försöka upplysa det överbefolkade utrymmet för rörlig bild om Pretto films existens fortgår. Mailade Lumen Eclipse min portfolio på Shooting People. På Lumen ligger en tidig video av Anri Sala. Har även mailat länkar till två av mina filmer till Short & Sweet TV, London och Toronto. Även Tenderpixel Exhibitions i London har fått mail om min verksamhet. Många trådar har det blivit, men ännu utan svar. Gäller även en förfrågan till shopen på Kulturhuset,  plan 5, om försäljning av mina böcker.

Lena L. tycker att min kortfilm Watchtower från 2008 är som en haikudikt. En jämförelse jag tycker om. Även Andrej Tarkovskij gör i sin bok Den förseglade tiden ett antal jämförelser med filmens koppling till poesin. Grundläggande för treradingarna är att tre enskilda element i kombination ger upphov till en helt ny egenskap som inget enskilt element äger.
Säv som skurits för taken
Nu står stjälkarna övergivna
Täckta av nyfallen snö

Basho
Passa på - mellan 20 juli och 7 september kan man via Visual Container TV titta på 26 av videokonstnären Anders Webergs filmer!

fredag 15 juli 2011

Den förseglade tiden |

Tiden är ett tillstånd: flamman som hyser den mänskliga själens salamander.

[...]

Vad innebär 'förflutit' för en människa, när vi vet att det förgångna just är det som för oss alla bär på den oföränderliga verkligheten i det nuvarande, i varje ögonblick som passerar? Det förgångna är i viss mening mer verkligt eller i alla fall stabilare, orubbligare än det nuvarande. Det nuvarande glider undan och försvinner likt sanden mellan fingrarna och får sin materiella tyngd enbart i minnet av detta.
Andrej Tarkovskij, Den förseglade tiden. Reflektioner kring filmkonstens etiska och estetiska grunder

tisdag 12 juli 2011

Om tidens avtryck | Begreppet 'saba'

Det anses att tiden per se har förmåga att förklara tingens väsen. Japanerna tycker därför att det finns en speciell charm i det som vittnar om hög ålder. De dras till den mörka tonen hos ett gammalt träd, en vittrad sten eller till och med de slitna och tummade kanterna på en bild som handskats av många mäniskor. Alla dessa tecken på hög ålder kallas saba, vilket bokstavligen betyder "rost". Saba är alltså en verklig patina, gamla tiders behag, tidens avtryck.

Saba, som ett element av skönhet, förkroppsligar bandet mellan konst och skönhet.
Ovtjinikov (rysk journalist)
Ur Den förseglade tiden, Andrej Tarkovskij

söndag 10 juli 2011

Två nya böcker | Foton och filmer i bokform

Jag har under veckan som gått producerat två nya böcker. Det är en omarbetning och uppdelning av min första portfolio. Jag har precis via nätet skickat iväg beställningarna och hoppas på leverans om någon vecka.

Pretto film. Short Films 2007-2011. Bo G. Svensson. Liggande format, 20x27 cm, hög kvalité på pappret, 200 g, svart linneband, 32 s. Boken presenterar tolv kortfilmer med text på engelska och stillbilder ur filmerna. Som bonus följer det med en DVD med kortfilmen Stockholm | London Noise från 2009.

Bo G. Svensson. Point of View. Photographs  - July 7 2011
. Liggande format, 20 x 27 xm, hög kvalité på pappret, 200 g, svart linneband, 48 s. Boken innehåller flera nytagna bilder som inte finns med i portfolion från 2010.

Förhoppningsvis kan en bok, eller båda, säljas på Salon des Refusés. Böckerna kan beställas från Photohome. Mer info kommer om andra försäljningsställen och priser.

Fotobok: Pretto films på Photohome

Fotobok: pretto photos på Photohome

fredag 8 juli 2011

2 nya foton | Saatchi Online

I mäktig julivärme genomkorsades Sthlm i går. Plåtade ett hundratal bilder, nöjd med två. Nåja, blev ett antal snapshots också, som tjänar sitt syfte. De två bilderna, Shaft No 1 och 2, kan nu ses på Saatchi. En fika på Nybergs, några Ramlösa räddade mig från värmeslag under de många timmarna på stan tillsammans med J. Kvällen avslutades på Mäster Anders, sedvanligt gott.

måndag 4 juli 2011

Screeners | Svensk kortfilm c/o Folkets Bio

I dag inleddes vuxendomens sommarlov - semestern. Poståkeriet ringde på dörren vid elva - bara en gång. Light Scribeskivor från Tyskland. Brände tre screeners i dag och skrev brev till Folkets Bio, som ju visar svensk kortfilm som förfilm. Watchtower, Man ? Nature samt Falling postas i morgon för bedömning. Fick positiv respons på min portfolio av en som gått för Christer Strömholm, dagens energikick. Denna semester artar sig, om än till en fylld med arbete; film, foto, böcker - kul!

söndag 3 juli 2011

Salon des Refusés | Öppningshelgen


(Click!) Två unga besökare betraktar ett videoverk - Travel Mindscape Triptych.

Lördagen var tryckande och het; Båthus 1 hade öppnat upp de stora gavelfönstrena där caféet ligger, men det hjäpte inte mycket. Svensk högsommarvärme mötte Konsten. Sammantaget har arrangörerna på kort tid lyckats få ihop helheten på ett bra sätt. Tätheten i hängningen är en del av idén bakom arrangemanget; taket it or leave it. Jag tar det. Jag knallade runt några varv tillsammans med Å och E, innan det var dags för en vattenvila i caféet. Fler reflektioner följer.

Im Prettostadt |


(Click!) Dagen efter en tryckande, het dag. Det är lugnt på Pretto films kontor. Jag sitter och bläddrar i Anthology Film Archives Program för juli-september 2011. En hälsning från New York och ett knippe möjligheter - om jag hade varit där. Kanske skulle man ta upp frimärkssamlandet som legat i träda i 40 år; ovanligt med frankerade försändelser i dag. Inget plastat omslag heller, bara två extra häftklamrar i programmets främre kant. I detta nummer kan man även läsa att Adolfas Mekas, bror till Jonas Mekas, gått bort. Eftermiddagen har börjat, jag kommer att tvingas byta till ett annat kontor för några timmar.