lördag 30 april 2011

Åke Hodell |

Håller på att slutläsa biografin om Åke Hodell av Magnus Haglund. Hodells arbeten intresserar mig. Han var författare och konstnär. En sommardag 1941 störtar Hodells militärflygplan. Chansen att överleva en sådan krasch var enligt haverirapporten en på tiotusen - och den chansen fick han. Denna händelse kom på många sätt att ge näring åt hans konstnärliga arbeten.

Han har inspirerat mig till ett soundscape, ännu inte skapat, som har en plats i min pågående kortfilm Dialog för två apparater.

Läs mer om Hodell här.

Eftermiddagens soundtrack blir en 12" singel 45 rpm med Dag Vag, Blöt Dröm och Kinesiska Muren från 1981.

onsdag 27 april 2011

Nya plåtar |




(Click!)

Nu ligger det ännu fler fotografier ute till försäljning på Saatchi Online; canvastryck uppspända på träram.

Jag deltog ju som meddelats här på bloggen i Satchi Showdown 4. Som väntat kom jag inte med bland de 300 främsta som nu gått vidare till en jurybedömd omgång. Men å andra sidan kom jag före 5 408 andra som också vara anmälda, bästa placering som jag hann registrera blev plats 380 för min stillbild från kortfilmen Embraced by Time - Remember Us.

Ett soundtrack krävs för denna aprilkväll; en jazzplatta med tenorsaxofonisten Donny McCaslin - Perpetual Motion från 2010.


fredag 22 april 2011

Stieg Trenter | Mördande fanfar

Någonstans på den kultförklarade, om än i en snäv krets, hemsidan Dr Bose .Net från slutet av 1990-talet återfinns en hyllningssida till Stieg Trenter. Navigeringen på sajten är även för dess skapare kryptisk, ofta medvetet. Här ges nu alla intresserade en direktlänk till skön, nästintill manuell HTML-kodkonst.

Året är 1944. Stieg Trenter var aktuell med två böcker; Som man ropar som utspelar sig i det pågående krigets skugga och Farlig fåfänga, boken som introducerade fotografen Friberg. Därtill sändes Trenters radiopjäs live från en studio i Stockholm - Mördande fanfar. Stort tack till kamrat J som förevigade denna återutsändning 1987. Check it out!

Här en bonuslänk till historien om Stringhyllan och en liten Trenterkoppling!

Den som vågar kan pröva de interna länkar som dyker upp på sidorna... Sajten kräver Java, inte bara fika utan stöd för.

söndag 17 april 2011

Kvällens musik | Och en bok

I stadens spår. Fotografier från Stockholms tunnelbana av Johan Fredin-Knutzén, Trafik-Nostalgiska Förlaget 2007. Tunnlarnas värld möter oss i mörker och artificiellt ljus.

Tre album som snurrat i veckan. Hazelius Hedin, Om du ville människa heta, 2010. Folklåtar i skön tappning. En favorit är Adjö farväl, en trad.

Kate Bush, som jag har nämnt tidigare här på bloggen, dubbelalbumet Aerial från 2005. Lyssna t.ex. på spår 3, första CD:n, Bertie.

Jazz m.m. med Avishai Cohen, Seven seas, 2010. Avishai är en israelisk kontrabasist, skivan är inspelad i Sverige. Även här lyfter jag fram spår 3, titellåten. Dessutom bra ljudkvalitet.

lördag 16 april 2011

Om tals stigande och fallande |


(Click!) En stillbild ur min kortfilm Embraced by Time - Remember Us deltar i Saatchi Online's Showdown 4. 5 787 konstobjekt i olika tekniker är anmälda. Röstning pågår just nu och 16 dagar framåt. 300 kommer att gå vidare till en jurybedömd slutomgång. Mitt fotografi ligger just nu på plats 436, är ibland uppe på på plats 380 för att snart åka längre ner igen. Hur som helst, just nu ett bra resultat med tanke på antalet objekt och i så skiftande tekniker som måleri, skulptur, foto och installationer. Gör gärna ett besök hos mig på Saatchi! Röstningen är endast öppen för medlemmar.

Denna soliga lördags soundtrack är Kate Bush, hennes dubbelalbum från 2005 - Aerial.

söndag 10 april 2011

Pretto film gratulerar |

I veckan fick Leif 'Dodo' Claesson Lennart af Petersens pris på 100 000 kr av Stockholms stad. Bara att gratulera. Leif och jag gick i samma klass under mellan- och högstadiet. Kul att hans bilder får uppskattning, jag har sett hans utställningar och gillat vad jag sett. Läs om honom här!

Även Håkan Lidbo, känd från SR och otaliga skivor samt ett uns från denna blogg, gratuleras till Stockholms stads hederspris och 100 000 kr. Vilket påminner mig om Pretto films löfte att delta i hans världsrekordförsök!

lördag 9 april 2011

Kulturskymning | Lantmätare K anländer

(Click!)

Kulturnatt Sthlm | Kulturskymning Prettoland

I afton Kulturnatt Stockholm. Här infaller årets Kulturskymning || Prettoland mellan 12.00-24.00. Här ett axplock ur det digra programmet.

* Förmiddagsbio på Bio Pretto - ännu en filmprodukt från Schildt/Herrström - Tusen gånger starkare från 2010. Ett gott hantverk.

* Tavlor på en utställning; en hyllning till Modest Musorgskij's mesta kända verk. Kulturskymnings hyllningskonsert innehåller tre kompletta uppföranden.

Inleder gör det avskalade originalet med János Solyom vid Bösendorfer 275. Briljant, en härlig inspelning på etiketten BIS från den 20 mars 1975. Musiken följs i noterna, som givetvis finns i Pretto films arkiv i den dominerande avdelningen 'Öfrigt'.

Ett briljant utförande av annat slag gjordes 1970 på the Lyceum Theatre den 9 december. Här hör vi Emerson Lake & Palmers tolkning tillsammans med tidstypiska videopsykedeliska effekter.

Avslutar gör den kanske mest kända orkestreringen av verket, Ravels med Berlin Philarmonic Orchestra under ledning av Herbert von Karajan.

* Högläsning från Lilla taburetten ur Péter Nadas bok Fotograferingens vackra historia.

'BILDTID
Orörliga hustak, ordlös skymning, stumt kattöga. En kort knäpp. Kamerans irisbländare sluter sig.
Katten kilar vidare.'

* Mer litteratur; maratonläsning ur Haruki Murakamis 1Q84 Första boken April-juni. Den är så bra som ryktet gör gällande.

* Inspirerad av inledningen av 1Q84 där Janácêks 'Sinfonietta' spelas så framförs under Kulturskymning i stället ett annat verk; The Diary of One Who Disappeared, en sångcykel för tenor, alt, tre kvinnliga röster och piano.

* Carl-Axel Dominique framför via en vinyl från 1979 stycken av Alkan, Ives och Satie.

Till sist: håll utkik under dagen och kvällen - illuminerade byggnadsdetaljer eller t.o.m. fasader kan dyka upp här på bloggen!

tisdag 5 april 2011

Försäljning | Foton På Saatchi Gallery


(Click!) Besök mig på Saatchi Gallery/Online - där kan ett urval av mina fotografier ses. Sex av dem kan just nu köpas för några dollar; canvastryck uppspända på ram.

söndag 3 april 2011

Monk | Bergman

Det handlar om musik. Har nyss sett en bra dokumentär om Thelonius Monk och hans baronessa Nica Rothschild, en film av Hannah Rothschild. Jazzhistoria och människoöden i ett intrikat flätverk. Cool och hip musik.

Ingmar Bergmans film Musik i mörker från 1948 laddas just nu i projektorrummet i Pretto films lilla matinébiograf. Dags att återvända dit innan biljettblåsandet börjar.

Efter filmen ska jag välja ut en (eller två) av mina kortfilmer för att söka till Video Art & Experimental Film festival i New York, arrangerad av Videoart.Net.

lördag 2 april 2011

Tunnelbanan i poesin |

Det är inte bara i min kortfilm Falling tunnelbanan rasslar fram, osäkert vart och varför. I en artikel i dag i DN recenseras Malte Perssons nya diktsamling 'Underjorden'. Jacques Jouet uppfann metrodikten; en dikt som handlar om tunnelbanan men även är skriven under en resa mellan två stationer.
Några stiger av, andra kliver på. Dörrarna stängs och tåget går. Med på färden finns ett ensamt diktjag, ett huvud fullt av tankar...
Ur DN-artikeln

Uppdaterad profil |

Min profil på onlinegalleriet Saatchi Online har uppdaterats och utvecklats. Jag har laddat upp ett urval fotografier från min tryckta Portfolio i bokform. Snart kan bilderna även köpas, canvastryck uppspända på ram. En stillbild från min kortfilm Embraced by Time - Remember Us är anmäld till Saatchi Gallery Showdown 4. Detta meddelas i korthet efter timmar av uppladdning och pyssel. Besök mig på Saatchi Online! Också gårdagen innebar uppdatering av mina foton, då på Konstkvarteret. Där fanns några positiva kommentarer om mina bilder, upptäckte jag. Nu vet jag var att spana efter sådana! Soundtrack denna lördag: R.E.M. från 2011, Collapse Into Now. Great!