söndag 30 januari 2011

Hotel | Room with a view

(Click!) En kaffebordsbok om hotellrum - och dess utsikter. Boken recenserades i går lördag av Kristian Petri i DN, men återfinns inte i nätupplagan. Till vänster ses mitt bidrag; Hotel Rialto i gamla stan i Barcelona. Utsikt mot en vacker innergård. Men att lämna hotellet - det blev en annan historia som snart kan läsas här på bloggen.

Nu: filmarbete. Projektet Falling, Pretto films nya kortfilm, ska läggas upp i videoredigeringsprogrammet, bilder och videosekvenser importeras, ljud skapas.

torsdag 27 januari 2011

Falling | Nytt kortfilmsmanus


(Clic!) En ny femminuters finns framskriven. Detta skedde under tvenne luncher denna vecka. Återstår att realisera filmen. Kan ske redan under kommande helg. Ett hus som andas. En resa utan slut med tunnelbanan. Soundscapes från Studio Monolith.

söndag 23 januari 2011

Inception |

Christopher Nolans film innehåller en hel del tankegods om drömmar som är spännande. Visuellt är den bitvis mycket bra. Men tyngden i tankegodset och det visuella reduceras, ges inte tid att verka, i den inramning som ges i form av en actionrulle. Givetvis. I filmen finns sekvenser som skulle kunna utvecklas till egna filmer. Även utsnitt som fungerar som starka stillbilder. I en sekvens färdas man i en hiss; olika miljöer passeras liksom en interiör. Se där, kopplingar till Pretto films One Way Elevator. Med detta sagt, så fortsätter arbetet med Dreams of a Morpheinist parallellt med andra filmer, närmast Dialogue for two apparatus.

För övrigt, så är det några som sjunger i rummet där jag sitter. Det är Estonian Philarmonic Chamber Choir, Kanon Pokajanen av Arvo Pärt.

lördag 22 januari 2011

Royalistisk yra |

Jag talar om Roy Andersson och hans Studio 24 som var huvudnummer i kvällens Sverige! i SVT 1. Jag blir glad och inspirerad när jag hör honom. Den nya filmen, En duva satt på en gren och funderade över tillvaron, planeras att ha premiär våren 2013 i Cannes. Jag kommer att vara där.

Kvällens soundtrack är återigen Arvo Pärts senaste symfoni, nr 4 ''Los Angeles'', andra satsen Affanoso, som har blivit en favorit från första spelningen. I synnerhet när den välljudande Los Angeles Philarmonic spelar och Esa-Pekka dirigerar. Fantastisk dynamik som låter förträffligt i Pretto films anläggning, med nyjusterade Mission som nu har fått sin definitiva placering. Men i detta nu snurrar en spelglad vinyl, Solar Plexus första och därtill dubbel-lp från 1972.

onsdag 19 januari 2011

Telegram |

Pretto film, alias undertecknad, är Veckans konstnär på Konstkvarteret.

Portfolio | mk II

Arbete pågår med en omarbetad version. I samband med att några av bilderna ljusas upp för bättre tryckkvalitet så görs även andra förändringar. En del nya bilder tillkommer och filmsektionen utökas med två stycken work in progress; Dialogue for two apparatus och Dreams of a morpheinist.

Stundens soundtrack är The London Symphony Orchestra plays the music of Jethro Tull från 1985. Byte sker snart till Arvo Pärts senaste symfoni, Symphony No. 4 från 2008, som gavs ut på CD i höstas.

lördag 15 januari 2011

Tid | Bild | Människa


(Click!) Allt handlar om detta. Det är nog.

fredag 7 januari 2011

Joanna Rytel | Art Video

Pretto film var inte på release på Kulturthuset när Dokument Press släppte hennes bok Art Video där tio kortfilmer presenteras på ett sätt som fick Svensk bokkonst att välja ut den bland 24 andra representanter för spännande och funktionell bokkonst. Däremot står boken nu i Pretto films bibliotek. En DVD med ett antal filmer följer med boken. Läs mer här och här.

Till detta ett oväntat soundtrack - Esperanza Spalding Chamber Music Society från 2010. Kontrabas och sång, jazz. Där har ni Esperanza. Just nu.

Nu väntar Jethro Tull, Stand Up från 1969, här i en collectors edition, originalispelningen remastrad 2010 samt ett liveframträdande på Carnegie Hall 1970 m.m.

torsdag 6 januari 2011

Elvaåringen | Staffan Westerberg

I höstas läste Staffan Westerberg - och spelade upp - sin bok Elvaåringen - En självbiografisk resa på Teater Brunnsgatan Fyra. Vi som missade detta får hålla till godo med boken. Jag läste den i går. Oerhört bra, koncentrerad, poetiskt språk. Här möter vi barnet, poeten, teatermannen och konstnären Staffan Westerberg. En läsuppelevelse som föder bilder och reflektioner. För att få en bild av hans föreställning på teatern, läs denna artikel i DN. Boken är utgiven på Black Island Books.

tisdag 4 januari 2011

2011 | Work


Året inleds med ett stöd - till Anthology Film Archives i New York. Omredigering pågår av en hel del bilder i Portfolion innan förnyat tryck. Premiär förbereds för Did You See That Bird? Kontroll av huvudrollsinnehavarna i Dialogue for two apparatus och planering av tagningarna pågår. Så, året inleds med detta. Varken mer eller mindre.