tisdag 27 april 2010

Kortfilmer | Två nya projekt på gång


(Klicka för större bild.) Två nya filmidéer har formulerats, båda under tågresor från den lilla staden till den stora. Den ena har arbetsnamnet Nature Through Urban Life - And Vice Versa. Den andra har ännu ingen titel. Någon av dessa kommer att börja arbetas fram under stundande valborgshelg.

Kvällens soundtrack blir en hommage till nyss bortgångne Bo Hansson - Sagan om ringen, vinylen från 1970.

fredag 23 april 2010

Fredagsmys i Prettoland

Hembakade bullar, starkt kaffe och ett ljus som tänts med säkerhetständstickor omgärdade av Strindbergs bild.

lördag 17 april 2010

Jethro Tull | Fukta Din Aska

I dessa asktider spelar - trots allt - Jethro Tull på Annexet i morgon. Jag är där tillsammans med J. J.T. och jag har följts åt sedan de började, 1968, dock med större tydlighet fr o m 1970, första konserten för mig var på Konserthuset åren däromkring.

Så har jag läst den, Ulf Lundells senaste bok En öppen vinter, utgiven tillsammans med en CD. Recensionerna har varit goda, Jag håller med. Varför? Lundell och jag färdas i delar parallellt med ett tidsgap på tio år. Födda och uppvuxna på Söder på parallellgatorna Brännkyrkagatan och Lundagatan. I senare delen av barndomen uppbrott från Söder. jag till Stora Essingen, han till landet, dvs utanför stan. Jag hade ett barndomsland om somrarna i Småland. Vikten av musik, iakttagande attityd för att sedan skriva, återkomst till Söder, han till mitt gamla Zinken, jag till Hornspuckeln, han drog till Åre, jag arbetade ett knappt år i Jämtlands län, exilboende, dvs ett boende utanför Stockholm med mixade känslor och längtan tillbaka . Nu sitter han bl.a. i en 2:a i Aspudden, där jag har haft kompisar och han knallar in till vårt gamla Söder, stryker längs Zinken och Brännis och Lundagatorna. Så ock jag. Gården på Österlen finns kvar för hans del, den planeras ömsom att säljas, ömsom att bli kvar. Jag överväger ständigt en återflytt. Frågan är till vad? Även andra utflyttare som I.B. på Fårö umgicks med tankar de sista åren att flytta tillbaka till stan, vad han än sagt några år tidigare. Så är det, stan släpper oss aldrig.

En matiné som snurrat nyligen i Pretto films lilla studio är den franska filmen om en kvinnlig 'naivist', eller som hennes mecenat uttrycker det i filmen, modern primitiv konst. Filmen heter som konstnärinnan Séraphine. Sevärd och utspelar sig från 1914 och fram till 1930-talet.

Soundtrack blir, trots DVD:n med en Jethro Tullkonsert som snurrar just nu, en liveinspelning från 2003, radio.string.quartett.vienna från en livekonsert inspelad 2008 - Celebrating Mahavishnu Orchestra.

lördag 10 april 2010

Info | For Curators


(Klicka för större bild.) En pdf med information om Pretto films kortfilmer och visningsalternativ håller på att tas fram. Här ses omslaget.

På Spaning | Tid Spår Främlingar Boningar


(Klicka för större bild.) - Sök, sök. Fortsätt leta. (Lucky People Center International.)

måndag 5 april 2010

Info | Pretto films hemsida

Nu har den uppdaterats så att filmprojektet En morpheinists drömmar har fått en egen avdelning. Detta för att förenkla navigeringen och öka tydligheten. Ambitionen att göra hemsidan helt på engelska finns kvar.

torsdag 1 april 2010

Travel Mindscape Triptych | Ett mysterium


(Foto: Jan Edvardsson/Bo G. Svensson.) Pretto films senaste kortfilm har visats 116 gånger på Shooting People. Trots info och en uppmaning via medlemsbullentiner i UK och New York att rösta på filmen så blev utfallet noll. Inget ovanligt. Men nu har en senkommen röstpoäng, en femma, noterats. Trevligt, tycker jag. Man bör glädjas även åt det lilla. Kanske i synnerhet det.

Jag hade tänkt anmäla filmen till en kortfilmsfestival i New York men tiden börjar bli alltför knapp. Ska vrälden, som inte låter sig förstås och än mindre stavas till, gå miste om filmen? Fortsättning följer...