lördag 30 januari 2010

Loggbok 100130 | Travel Mindscape Triptych


(Klicka för större bild.) Återigen har en A4 fyllts med ändringar, tillägg och nya sekvenser. I går kväll tillkom en lyckad ljudsekvens som redigerades och mixades sent i natt innan den lades in i filmen. Nu fortsätter arbetet med att göra nya bildcollage, ljudarbeten och framletande av videosekvenser som ska vara med. En fråga är: hur ska jag lura NASA? Pusselbitar är som pusselbitar är mest - svåra att hitta fysiskt. Vilka de är och hur de ser ut vet jag efter att ha valt ut dem från olika media i Pretto films studioförråd. Nu en resa in i en sällan använd extern hårddisk, leta efter tidigare skannade bilder, försöka knåda fram olika bildidéer och hoppas att bildbehandlings- och videoredigeringsprogram m. fl. sköter sig. Detta betyder dock inte att slutresultatet blir som jag har tänkt mig - på gott och ont men det enda som bjuds. En film är alltid ett resultat av intentioner som lyckats och misslyckanden som med hårt arbete vänts till något oväntat och positivt.

Ett soundtrack som fungerar bra till dessa preludier är Bach på svenska (lyssna!) med Lisa Rydberg på barockviolin och Gunnar Idenstam på tramporgel - grejt!

söndag 24 januari 2010

Arbetshelg | Ny kortfilm under arbete


Som alltid har det puttrat ett tag i idégrytan. Igår eftermiddag var det dags att fatta pennan igen - den analoga - och på sedvanligt sätt printa ner (ha!) struktur och innehåll lite grovt på ett vikt A4-papper. Dessa fyra sidor brukar räcka för att täcka in det viktigaste. Vid femsnåret öppnades videoredigeringsprogrammet och några assisterande program och arbetet kunde börja. Hur är det möjligt? Eftersom jag kontinuerligt tillverkar pusselbitar i form av rörlig bild, foton, collage och soundscapes/musik och dessutom mycket medvetet tillåter mig att återanvända vissa bilder så har jag alltid ett lager av bitar som söker nya sätt att låta sig kombineras på - precis som verkligheten.

I dag söndag vid lunchtid har jag skrivit ner förbättringsförslag och utvecklat vissa delar efter att ha tittat igenom gårdagens version 01 ett antal gånger i stort format. Nu fortsätter arbetet med Pretto films senaste kortfilm Travel Mindscape Triptych.

söndag 17 januari 2010

Pretto film på Leaderboard | Månadens film

För första gången har en film från Pretto film tagit sig in på listan till Månadens film på Shooting People, nätverket för oberoende filmare. Just nu ligger kortfilmen Stockholm London Noise på plats nummer fem. Detta kan raskt komma att ändras, så den som vill se detta bör skyndsamt ta sig dit!

lördag 16 januari 2010

Voices | New York City 16.01.2010

Igår skrev jag en kort text till tre olika bullentiner för medlemmar av Shooting People. Jag adresserade UK Filmmakers, UK Music Video and Film Music samt NY Filmmakers. New York var på alerten och jag har fått både röster och kommentarer. Ett blygsamt antal, men höga betyg och positiva kommentarer. Pretto film har även fått ett mail som tipsar om The Trailer Festival i L. A. den 29 april, öppen för trailers men även kortfilmer upp till tre minuter. Nyfiken? Läs kommentarerna här! Bullentintexten publiceras i UK i morgon, vi får se om det blir någon respons där också.

fredag 15 januari 2010

Favorit i repris | Embraced by Time


(Klicka för större bild.) Min kortfilm Embraced by Time - Remember Us ligger fortfarande kvar på Michael Nymans hemsida. Efter att ha varit deaktiverad en längre tid - pga copy-rightskäl från Mr Nymans sida - går återigen denna film att se online där, förutom via Shooting People. För att lösa copy-rightfrågan med Nymans musik till filmen så arbetar jag just nu med två olika spår: det ena är en undersökning av vad kostnaden skulle bli för att köpa loss musikrättigheterna. Det andra spåret är påbörjat men inte slutfört; att ersätta Nymans musik med helt ny musik. En förfrågan, ännu utan svar, har skickats iväg.

Även en sådan gammal artefakt från Pretto film som en testfilm från 2006/2007, Voglers Dröm, ligger kvar på SVT:s Kobra hemsida - om man man strikt följer denna länk!

fredag 8 januari 2010

Nyss: | Konsultbesök hos Studio Monolith


Pretto films ljudstudio Monolith har nyligen haft ett konsultbesök för att trimma hård- och mjukvara. Resultatet blev över förväntan även om resekostnaderna som debiterades direkt innan avfärd av någon anledning var skyhöga.

lördag 2 januari 2010

Ett Brefkort Från En Stad I Södra Europa

(Klicka för större bild.) Luften är ljum, skymningen gör sin hastiga entré. Uteserveringarna börjar att fyllas. Det sorlar omkring mig på olika språk. Ljudet av svirrande svalor ekar mellan de tätt stående husväggarna. Luften är fylld av en intrikat blandning av blommor, matos och citrus. Min senaste adress var i Quartier latin. Plötsligt minns jag mina återkommande besök på Café de la Régence - i en annan tid, i en annan stad med andra aktörer. Dock, själv har jag behållit huvudrollen; inte på något vis avundsvärd att inneha, det kan jag försäkra. Jag sitter här på ett torg, människor passerar och jag har gjort mitt val. En flaska absinthe serveras mig flinkt. En flaska, ja. Kvällen kommer att bli lång och följas av en ännu längre natt. Kanhända även av en gryning.

Vännen Namnlös