onsdag 30 september 2009

Blogginlägg nummer 200

Style It Takes

Words and music: Lou Reed & John Cale (From 'Songs For Drella')

You've got the money, I've got the time
You want your freedom, make your freedom mine
'Cause I've got the style it takes
and money is all that it takes
You've got connections and I've got the art
You like my attention and I like your looks
and I have the style it takes and you know the people it takes
Why don't you sit right over there, we'll do a movie portrait
I'll turn the camera on and I won't even be there
A portrait that moves, you look great
I thinkI'll put the Empire State Building on your wall
For 24 hours glowing on your wall
Watch the sun rise above it in your room
Wallpaper art, a great view
I've got a Brillo box and I say it's art
It's the same one you can buy at any supermarket
'Cause I've got the style it takes
And you've got the people it takes
This is a rock group called The Velvet Underground
I show movies on them
Do you like their sound
'Cause they have a style that grates and I have art to make
Let's do a movie here next week
We don't have sound but you're so great
You don't have to speak
You've got the style it takes (kiss)
You've got the style it takes (eat)
I've got the style it takes (couch)
We've got the style it takes (kiss)

tisdag 29 september 2009

The Michael Nyman Competition

Drygt sex veckor efter utlovat datum har Michael Nyman gjort sitt val och via Shooting People meddelat att filmen A Deep White Sea, Karelia av paret Wyllie O Hagan har vunnit. Jag har under hand sett filmen och kan bara säga att det är en värdig vinnare - samt att andra pris, om det funnits, borde ha gått till Pretto films alster Embraced by Time - Remember Us. Den filmen har visats 280 gånger och fick medelbetyget 2.67. A Deep White Sea har visats 459 gånger och fick medelbetyget 3.05 - båda på Shooting People. Embraced by Time har även visats 274 gånger på YouTube. Titta på den vinnande filmen här!

Jag tackar referensgruppen för ett gott arbete och positiva omdömen under arbetets gång samt uppmuntrande och vänliga ord från Carl Henrik Svenstedt, Lena A. Linderholm och Håkan Lidbo. Nu gäller det att göra filmen visningsbar även utan Michael Nymans copyrightskyddade musik. Håkan - jag kommer att höra av mig!

måndag 28 september 2009

Horribla priser på Bergmanauktionen

De två objekt som jag la bud på såldes för 38 000 respektive 75 000 SEK. Mina bud låg på 1 500, dvs omkring dubbla utropspriset. Enough said. En nationell samling är splittrad.

måndag 21 september 2009

Söndag i Bergmans tecken


(Klicka för större bild.) Vi är båda söndagsbarn, Bergman och jag. Där slutar likheterna. Det blev mycket Bergman i går söndag, av någon anledning. Jag återknöt bekantskapen med The Great Book, dvs Regi Bergman, fick sedan lust att se om en del av Marie Nyreröds dokumentär om Bergman, Fårödelen. Bergmanboken som nu säljs på Ad Libris verkar vara förstaupplagan men texten nämner ingenting om den 35 mm:s filmremsa från Fanny och Alexander som följde med de första böckerna från det visningsexemplar som rullat i Bergmans bio på Fårö. Något att kontrollera för den fetischinriktade, läsande allmänheten.

Kompletterande bergmanbilder är bra. En sådan får man i Jörn Donners bok Bergman:[PM] som jag läser just nu. Under kvällen visades kompletterande bild nummer två, Tom Alandhs dokumentär Hushållerskan där det bergmanska vardagslivet ges ett fokus. För att runda av det hela så la jag två bud på nätet på den nästa vecka infallande Bergmanauktionen på Bukowskis. Inga överbud dock, vilket lär innebära att föremålen inte kommer att få sina nya platser i Pretto films studio. Som avslutning påminner jag om ett blogginlägg från Pretto films första blogg!

fredag 18 september 2009

måndag 14 september 2009

Porträtt av en motvillig herre



En trailer för en kortrulle helt i Pretto films smak och anda. Filmen i sin helhet är en slipad diamant.

söndag 13 september 2009

Steam | Nytt soundscape


(Klicka för större bild.) Ett soundscape mixat i dag med fyra olika ljudsekvenser som spelades in i veckan i Studio Monolith och som (för mig) för tankarna till industrin som vi möter den i film-klassikern Metropolis av Fritz Lang. Förmodligen används Steam till någon sekvens av Morpheinisten. För er som vågar - gå till Pretto films hemsida och lyssna!

lördag 12 september 2009

Strings For Max Weber


Bege er genast till Prettofilms hemsida för att lyssna på lite natt-musik! Nyss improviserat och inspelat i Studio Monolith, en musikstudio nära Pretto film.

torsdag 10 september 2009

10 september


(Klicka för större bild.) Kafkakontoret har åter öppnat. Aktiviteten är hög och ökande. Kvällens svala timmar för återhämtning ägnas därför de två dokumentärerna Time of a Journey och Tarkovsky in Nostalgia. Den första är Andrei Tarkovskys egen dokumentär om tillkomsten av Nostalgia, hans eminenta film från 1983. Den andra är en bakomfilm av Donatella Baglivo kring inspelningen av filmen.

Jag hinner även bläddra i Bukowskis nya katalog - The Ingmar Bergman Auction. Katalogen har jag beställt och fått hemskickad för 250 kronor, därmed har jag, om än som vanligt i periferin, bidragit till den kommande pengakarusellen kring Bergman. Snart är det dags, den 28 september. Här finns hans pinaler samlade och redovisade; alldagligheter parat med mer spektakulära föremål. Schackpjäserna, troligen från Det sjunde inseglet, har ett utrop på 10.000-15.000 SEK.

De senaste kvällarnas soundtrack är en superb skiva från 1990, Songs for Drella - A fiction. Här har Lou Reed tillsammans med Velvet Undergoundkollegan John Cale gjort femton sånger. Sångerna handlar om Drella, dvs Andy Warhol. Smeknamnet som användes av Warhols medarbetare är bildat av Dracula och Cinderella. Hur albumet låter kan höras bl.a. på YouTube.

lördag 5 september 2009

Without | Title


(Klicka för större bild.)

Cinema Paradiso


(Klicka för större bild.)

fredag 4 september 2009

Mi Casa es Su Casa


(Klicka för större bild.)

torsdag 3 september 2009

Then, Now and Forever


(Klicka för större bild. )