söndag 30 augusti 2009

Gunnar Oldin | I filmens tjänst


(Klicka för större bild.) Jag läser just nu boken Fakta om film utgiven 1957 och skriven av Gunnar Oldin. Han ledde Filmkrönikan 1956-1963 innan Nils-Petter Sundgren tog över. Oldin var filmrecensent och TV-profil i TV:s barndom. Boken är fortfarande värd att läsa och ger i korthet ett samlat grepp om filmens utveckling. Han behandlar även frågor som ibland för tankarna till de som Tarkovskij ställer i sin bok Den förseglade tiden. Oldin bodde granne med bageri och konditori Eclair på Horsngatan där jag såg honom under 1970-talets första år. Ett näringsställe som försåg mig med nyttigheter under de så viktiga barndomsåren.

lördag 29 augusti 2009

Horsngatan c/o Brunner


(Klicka för större bild.) Ernst Brunners nya roman Hornsgatan är under läsning just nu. Nutid och dåtid blandas på ett, som man får säga nu, typiskt brunnerskt vis. Initierat när det gäller dåtiden, vasst vad gäller nutiden. Bilden ovan togs i går på en promenad genom valda delar av Söder, en promenad som började i Hornsgatans yttersta ände, nummer 186, och avslutades i ytterområdena vid dess andra pol, Slussen och Södermalmstorg.

Verner Herzogtävlingen avgjord


(Klicka för större bild.) Shooting Peoples egen filmpanel har utsett de sex filmer som går vidare till Herzog själv för slutlig prövning. Tyvärr är inte Man ? Nature med bland de sex. Jag hade inte förväntat mig att komma med där men det urval filmer som presenterats ger upphov till en del reflektioner. Urvalet har gjorts från drygt 150 filmer. Att en egen jury skulle utse vilka filmer som skickas till Herzog framgick inte av instruktionerna på tävlingssidan, utan presenterades senare på den allmänna sidan för den s.k. Månadens film.

Tävlingen var öppen för alla filmgenrer, men tydligen dominerade dokumentären bland bidragen. Två bidrag har kvaliteter utöver vad de medverkande bidrar med; Hunter och Peter and Ben. Här finns en struktur, en samverkan mellan ljud och bild, en rytm som känns intressant. Det jag annars uppskattar med film som medium lyser med sin frånvaro. Samtliga bidrag är mycket konventionella dokumentärer och lånar sin lyskraft i väldigt hög grad från de som medverkar i filmerna. Ett urval har gjorts med mycken liten djärvhet - vilket rimmar illa med Herzogs egna filmer.

Titta på bidragen och döm själva:
Peter and Ben
Joseph
Amasan, Women of the Sea
Aurora
A Patagonia Tale
Hunter

onsdag 26 augusti 2009

In due course, sa Bill. Sinom var ordet, sa Bull

Som den uppmärksamme har konstaterat så har fortfarande ingen dom fallit i The Michael Nyman Competition. Surt, sa rönnbäret.

lördag 22 augusti 2009

And the winner is


Håkan Lidbo. Det handlar alltså om elektronicaproducenten m.m. som jag i går, och andra som finns på mailinglistan, fick veta har vunnit en remixtävling med över 1000 bidrag genom sin remix av Depeche Mode 'Peace'. Bra remix, läs mer om H. och tävlingen här och glöm inte att lyssna också!

Erst kommt das Fressen, dann die Moral

I våntan på den konserterande Nymans utlåtande (idag i Teatro All'Aperto, Cesenatico, Italien) snurrar en 10" Langspielplatte i vinyl - kortversionen av Drei-Groschen-Opera med Lotte Lenja. En inspelning från originaluppförandet i december 1930, här i en pressning från Telefunken någon gång på 1950-talet. Känns passande.

onsdag 19 augusti 2009

Loggbok 090819


I tankarna processas de olika interiörtagningarna som borde ha gjorts för länge sedan till Morpheinisten. Samtidigt fyller jag tillvaron med musik, böcker och film - och ett och annat socialt umgänge på krog och i stad. Att producera film från ax till limpa i ett enmanskollektiv kräver en hård disciplin. Under denna semester, från villken nu två veckor har knipsats av, har blogg och hemsida hjälpligt hållits vid liv, en ny film, om än kompilerad, sett dagens ljus. Kanske är det tillräckligt - så här långt.

Jag har läst ut och om vissa partier av Tarkovskijs Den förseglade tiden. En magnefik läsupplevelse, medhåll och mothåll från min sida om vartannat som jag tidigare har skrivit här. Jag har tittat på de intervjuer som gjordes med Michael Haneke för den DVD-utgåva som jag har med fyra av hans filmer; Den sjunde kontinenten, Bennys Video, Funny Games och 71 Fragment. Inspirerande att lyssna till hans idéer om filmmediet och betydelsen av en films struktur, vilka val som styr denna för att uppnå vad och hur man vill ha något sagt.

Jag såg om Spegeln av Tarkovskij efter att ha läst hans bok och även Andrey Rublyov som Axess visar till och från. En scen från Spegeln, som från första gången jag såg den för alltid har fastnat i mig, är interiörscenen från lägenheten med kolade väggar som vatten rinner nerför och det rämnande innertaket. På den ryska utgåvan som jag har har utgivarna även lyckats göra ett mycket snyggt fotomontage som bakgrund för menyn; i sig en film, en bild som startar en filmisk assoicationsprocess, precis som det skrivna ordet.

Jag har återigen rasslat igenom The Criterion Collections by Brakhagebox. Det som särskilt fångade mig nu var filmen Window Water Baby Moving med sina bilder, kamerarörelser, klipp och struktur.

Åter till Morpheinisten. Gammal teknik ska åter fås att fungera. Två apparater har roller i filmen vilka kräver att de snurrar. Det gäller den gamla vevgrammofonen och den gamla bärbara spolbandspelaren Uher 4000 Report. Bandspelare kan uppvisa ren ondska, dvs att vägra fungera. Dramaten hade problem vid senaste uppsättningen av Krapps sista band av Beckett. Problemet var att hitta tillräckligt många fungerande bandspelare så att det fanns backuper till föreställningarna. Axess kör just nu en tvådelad dokumentär om Beckett - sevärd. Läs också ett äldre blogginlägg om Krapps sista band bl.a., om ni ännu inte har gjort det!

lördag 15 augusti 2009

Kom och se: Man ? Nature! Kom och se!

Nu ligger den ute för beskådan, både för Verners och alla andras ögon. Se filmen här! Den är Pretto films bidrag till HerzogtävlingenShooting People i samarbete med Revolver Entertainment och the Barbican. Läs mer om tävlingen här!

torsdag 13 augusti 2009

The Michael Nyman Competition

Så har deadline passerats och Shooting People har i ett nyhetsbrev meddelat att filmerna nu skickas över til Nyman för bedömning. Många har tydligen valt att delta. Det jag saknar är att få en överblick över vilka filmer som deltar i tävlingen. Finns ingen sammanställning eller sökmöjlighet för detta vad jag har kunnat lista ut. Min kortfilm Embraced by Time - Remember Us har hittills visats 150 gånger och fick ett betyg på 2.67 inom ramen för Månadens film. En röst saknades för att filmen skulle komma med på Leaderboard. Vinnare meddelas den 19 augusti.

onsdag 12 augusti 2009

Man ? Nature | Pretto films bidrag till Herzogtävlingen


Nu är version 0.9 klar. Det som återstår är korrekturläsning av mina engelska texter vilket kamrat H. återigen har tagit på sig. Jag räknar med att lägga upp filmen på Shooting Peoples hemsida och anmäla den till Herzogtävlingen inom 24 timmar. Återkom-mer med en direktlänk till filmen här från bloggen. Bilder och texter från filmen kommer även snart att finnas på Pretto films hemsida liksom möjligheten att lyssna på soundcapes i sin helhet.

söndag 9 augusti 2009

Loggbok 090809 | Man And Nature

Efter 15 timmars arbete finns nu version 0.4 av filmen. Jo, jag tror att det kan bli ett bidrag till Herzogtävlingen. Ett gott dagsverke. Två soundscapes och en modifierad text och filmen kompilerad. Putsas, ja, men i princip ligger innehåll och struktur färdiga. Water har kortats något för att klara gränsen på 12 minuter för bidraget. Nu: God Natt!

lördag 8 augusti 2009

Man And Nature | Möjligen ett nytt snabb-projekt från Pretto film


Tankarna på att snabbt sätta ihop en film för att kunna delta i Encounters with Herzog – a film competitionShooting People i samarbete med the Barbican kom upp i förra veckan. Efter att snabbt ha nämnt idén för H., som deltog i referens-gruppen i arbetet med Embraced by Time och som hade svårt att se hur mina stilla kortfilmer skulle kunna transformeras till något i Herzogs kampanda, så beslöt jag mig för att pröva.

Jag arbetar nu med ett upplägg där två längre citat från ett vetenskapligt verk av George P. Marsh från 1863 med titeln Man and nature; or, Physical geography as modified by human action inleder filmen. Under det att texterna visas hörs ett soundscape som jag tänkte arbeta fram under kvällen. Innehållet blir ljudet av regnskog, samplade trummor, någon syntslinga från mitt eget arkiv eller nyinspelat, röster av olika slag, stadsljud, krig.

Efter denna inledning följer, som exempel på citaten, två av mina kortfilmer i sin helhet men utan för- och eftertexter; Urban People och Water.

Filmen avslutas med en kort nyskriven text som jag har skrivit men ännu inte är nöjd med.

Om detta blir något som känns möjligt att visa och delta med, återstår att se.

torsdag 6 augusti 2009

5 aug 09 | Sorgemässa över The Hospital Club


(Ur kortfilmen Urban Etude.) I skenet av det faktum att jag denna onsdagskväll inte satt i de röda biofåtöljerna i Screening Room, två trappor upp på The Hospital Club i London, så var läget ändå gott - givetvis. Jag hade tidigare under dagen hämtat ut en bokleverans. En av böckerna var den redigerade och granskade nyutgåvan på svenska av Andrej Tarkovskijs Den förseglade tiden. Reflektioner kring filmkonstens etiska och estetiska grunder. Detta är en bok som väcker både med- och mothåll om de olika 'teorier' och synpunkter på vad konst och film kan vara. Det är bra, friktion och motstånd berikar. Jag kommer att återkomma till den boken här på bloggen.

Vid halvtolvsnåret på kvällen upptäckte jag ett mail som gladde mig oerhört. En positiv kortrecension av Embraced by Time från CH, vars omdöme jag värdesätter högt, hade i tysthet landat i mailens inbox. Detta gjorde att kvällen rundades av med ett glas singel malt innan läsningen av Den förseglade tiden återupptogs.

tisdag 4 augusti 2009

Resande i korta filmer

Så kan jag känna mig när jag letar efter sajter, forum eller sammanhang för att visa den lilla skaran av kortfilmer som slunkit ut från Pretto film. London slank jag ur, tyvärr. Har inte någon möjlighet att ta mig till The Hospital Club i morgon för den surgery som erbjudits Urban Etude.

I dag är första dagen på min semester. Den kommer som jag tidigare har nämnt att fokuseras på arbetet med den längre filmen Dreams Of A Morpheinist. Loggböcker från det arbetet inklusive bilder/video från det fortsatta inspelningsarbetet och redigeringen kommer att synas här och på hemsidan tämligen frekvent under hela augusti månad.

När passar det bäst att ägna en tanke på filmarbetet? Hvergang! Dvs när jag ätit lunch ute de senaste veckorna har detta kombinerats med filmarbete i form av texter, idéer m.m. som skrivits ner i min Moleskine. All ledig tid måste tas tillvara, på ett sant Kafkavis.

2007 kom den förträffliga sammanställningen i bokform av alla spännande projekt och föreställningar som ägt rum på Forum: Källarhändelser. Forum Nutidsplats för kultur. I en artikel av Magnus Bergh , Film i Prousts stil, så citeras Tarkovskijs filmestetiska studier från Den förseglade tiden. Denna bok saknades i min filmhylla vilket genast åtgärdades och den bör anlända dit under morgondagen.

Kolla gärna in Forums sajt, så ska jag övergå till att få till en ny startsida till Pretto films hemsida.

lördag 1 augusti 2009

Hemsidan för Pretto film uppdateras just nu

Besök gärna hemsidan och titta på de nya sidorna för Pretto films kortfilmer; Vogler's Dream, One Way Elevator, Water, Urban People och Urban Etude. Hemsidan ska få utökade engelska texter vad det lider. Menyn är nu på engelska liksom många huvudrubriker. Texter ska framöver finnas på engelska i sin helhet alternativt ha en sammanfattning på engelska. Bild- och fototexter ska genomgående vara på engelska. Nytt material läggs huvudsakligen upp på engelska direkt.