onsdag 31 december 2008

Wolf Prix och Coop Himmelb(l)au

Denne molnarkitekt är intressant ur flera aspekter. Närmast tänker jag på hans uttalande om att arkitekturen ligger i innehållet, inte i skalet. Att hitta en arkitektur som förändras beroende på brukarens rörelser eller kanske sinnesstämning är något som Prix och hans kollegor på olika sätt har arbetat med genom åren. Detta får mig att tänka på gamle Plutarchos som i första hand ansåg att staden definierades av dess invånare och i andra hand av dess arkitektur. Detta har jag berört i ett äldre blogginlägg. Coop Himmelb(l)au ritade östra paviljongen till det postmoderna konstmuseet i Groningen, ett museum jag besökte kort efter att det stod färdigt 1994. Ett museum med starka färger och ovanliga former dåförtiden. 1988 orsakade kontoret stort rabalder i Wien när de hade ritat ett konferensrum till ett advokatkontor och placerat tillbyggnaden på taket till en i sig skyddad byggnad i ett av stadens kulturskyddade områden. Borgmästaren drev igenom projektet genom att kalla tillskottet för takskulptur och därmed var samtliga byggnormer verkningslösa.

måndag 29 december 2008

Gud Lukt och Henne


(Foto ur filmen Gud Lukt och Henne, Migma Film AB.) En film som har en struktur som intresserar mig eftersom den bl.a. har sagts vara en blandning av film, videokonst, fotografi, konstfilm, collagefilm, dramadokumentär och experimentell film och därmed försetts med epiteten pretentiös, ostrukturerad, obegriplig m.fl. och beskrivs som en film utan handling men som arbetar med känslan och som i en blogg beskrivs som om den handlar om larviga, sinnessvaga prettosjälar. Dock, det finns självklart positiva recensioner också. Den här typen av film väcker alltid häftiga känslor. En publik som möter ett motstånd, att tvingas till delaktighet - fy! Ett måste för Pretto film! Tog mig därför till Zita (Folkets Bio) en av de sista dagarna filmen visas. En person i salongen - jag själv. Att gå på bio kan ju inte alltid vara en social händelse.

Eftersom jag agumenterar för de här typen av film när det gäller den fria men förhoppningsvis mycket medvetna strukturen så hade jag stor behållning av den. Givetvis kan film se ut så här! Också. Jag kommenterar här inte innehållet, de frågor som ställs eller motsatspar som redovisas i filmen. Här följer några länkar som ger upplysningar om både form och innehåll.

Recensioner:
Kommunalarbetaren
DN
SvD

Folkets Bio presenterar filmen så här. Filmen är gjord av Karin Westerlund under en period av fem år. Hon är en svensk-dansk konstnär och filmare bosatt i Kairo. Filmfakta från Svenska Filminstitutet finns här.

Jarla Partilager

Bakom det namnet står konstsamlaren Gerard De Geer. Han visar sina privata samlingar efter överenskommelse. Men han har även en generös hemsida som bl.a. visar kompletta kataloger från utställningarna. Jag rekommenderar särskilt katalogen till den kinsesiske videokonstnären Yang Fudongs serie Seven intellectuals in a bamboo forest. Läs mer om denne konstsamlare här och besök sedan hemsidan.

tisdag 23 december 2008

God Jul! / Merry Christmas!


Pretto film önskar alla läsare en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!

måndag 22 december 2008

Dead man walking - Strindberg

Om det är sant? Javisst. En kort promenad förbi sitt sista hem på Drottninggatan 85, jag såg det nyss. Dock - det rör sig om en promenad inuti en souvenirpenna från Strindbergsmuseet. Om man besöker Norra kyrkogården kan man gå till hans grav, vilket skulle kunna bevisa att han är död. Men han läses, spelas och diskuteras. Då så - gott nog!

måndag 15 december 2008

Moln på drift


Vart har de tagit vägen? I byxorna? Nej. Hovrandes ovanför Sundbyholms slott? Nej. I inledningen till kortfilmen One Way Elevator? Nej, det är just precis där de inte finns! Jag har just avslutat putsningen och nya för- och eftertexter till tre av de fyra filmer som ska skickas in till Art Channel. Men molnsekvensen ligger inte där videoredigeringsprogrammet senast hittade den. Jag har givetvis letat, så ock min dator. Men inte funnit. Därför håller jag nu på att rekonstrurera sekvensen, boring men ett måste. I morgon.

lördag 13 december 2008

Prettofilmen ökar i världen!

I april i år fick jag 220 träffar på sökordet 'prettofilm'Google. En sökning nu ikväll ger 2 680. Vad har hänt? Googles sökmotor har väl trimmats, men i alla fall. En del av skulden får Pretto film ta på sig. Långsamt växer det fram ett pixiliserat ansikte av detta monster - prettofilmen som genre, avart, misslyckat filmlaboratorieförsök et cetera. En sökning på Google på Pretto films pågående filmprojekt 'En Morpheinists Drömmar' ger 317 träffar (men egentligen 220 när man tröskar igenom träffarna). Ett bidrag så gott som något till världens alla internetsidor.

Fyra prettofilmer till franska Art Channel


Urban Etude (ovan), One Way Elevator, Urban People och Water kommer att skickas till Art Channel. Lite putsningar och kompletterande för- och eftertexter så får det vara klart. Om och vad som kommer att visas där återstår att se...

onsdag 10 december 2008

Loggbok 081210 En Morpheinists Drömmar


Den underbara spårvagnen från Roy Anderssons film Du levande, som den nu exponeras i Studio 24:s fönster.

Fre-mån läggs på filmarbete, om planeringen håller. Mycket finns att göra. Pga tidsskäl måste jag först kompilera DVD:n som ska skickas till Art Channel i Paris före den 25 december.

I helgen som var sattes affischer upp i tre stadsdelar av stan (Stockholm) - 'Fasadteatern ger i afton Återsken'. Innan någon hinner reflektera över detta kuriösa budskap så är risken stor att de flesta har slitits ner. Men vi får se, jag har en spanare som bevakar läget.

Söndagsaffischeringen hade även det goda med sig att jag nu har en liten Dolly att sätta kamerastativet på. För detta tackas Janne. Förhoppningen är att Dollyn kan användas i minst en planerad interiörscen. Under en fikapaus på det trevliga fiket Nybergs på Upplandsgatan så pratade jag och Janne om att en enkel kamerakran för vertikala panoreringar vore bra att ha. Kan ju visserligen göras digitalt, men... Vid middagen som följde senare, då även studioinnehavaren Mats (Phonurgia) deltog, så fick jag veta att filmiska nyttigheter såsom en riktig Dollyvagn med räls och 'proffsbromsar' samt en kamerakran förpassats till evigheten utan att passera Pretto film. Snopet!

Till den stundande weekendens filmarbete hör även att åter rassla igenom den allt mer fyllda svarta anteckningsboken från Moleskine och skriva ut och placera in De Goda Idéerna och redigeringsskisserna i filmens manuskript som fungerar som stöd och skelett, men inte mer än så.

fredag 5 december 2008

Pretto film drar till Paris


Dags att snofsa till sig. I alla fall om man får tro mailet som dök upp idag från Art Channel i Paris. Pretto film är inbjudet att delta och något alster att visas i deras nästa TV-program. Före den 25 december ska en DVD med en eller flera filmer ha landat på 10, rue Monge i Paris. Måste givetvis prövas. Nu till funderingar kring urval och vissa omredigeringar. Och tillsnofsning behövs ju inte - DVD:n klarar sig själv med lite hjälp av diverse postverk.