lördag 29 november 2008

Unthank är världens lön


Visst är det så - vi är uppriktigt tacksamma för systrarna Unthanks senaste album som när det släpptes förra året i England lovordades rejält av kritikerkåren. De hade rätt. På albumet The bairns möter vi Rachel Unthank & The Winterset i ett antal traditionella folksånger och nytt material, ibland med en northumbrisk dialekt. Gruppen kommer från Newcastle och bildar ett perfekt soundtrack till detta inlägg. En insiktsfull recension kan läsas här! Kolla sedan gruppens hemsida!

Loggbok 081129 En Morpheinists Drömmar


Nu redigeras det sista materialet från filmningen den 29 september. Snart är det dags att filma de relativt många interiörscenerna. En dollyvagn utan räls är under inlåning. Ett teknikbyte har tagit en del tid; en uppgradering av videoredigeringsprogrammet flögs in från England och levererades av UPS. En av de externa hårddiskarna har lagt av vilket renderar mig en massa garantipyssel - den svenska internetsajten för firman där disken köptes meddelar att den har gått i k.k. och jag har direkt från tillverkaren beställt en ny disk som är på väg. Dock måste den gamla paketeras säkert och med en massa uppgifter och utprintade etiketter samt på ett säkert sätt bollas till Tyskland. Men, teknik och film hänger alltid ihop.

lördag 22 november 2008

Chambertronica - nyfusionerad musik


Återigen är en ny CD på väg att släppas ut där Håkan Lidbo medverkar. Eftersom jag tack vare honom har förmånen att redan nu få lyssna på materialet (som bildar soundtrack till detta inlägg) så kan jag bara säga: 'It's full of stars!' Någonting underbart väntar er. Här samverkar och samspelar tre electronicamusiker - Håkan Lidbo, Lisa Nordström och Olle Cornéer - med tre instrumenalister/kammarmusiker - George Kentros, Anna Petrini och Mika Takehara. Resultatet är en ny ljudvärld som fångar och håller kvar lyssnaren samtidigt som den skickar ut oss mot okända resmål. Konstellationen har premiär på Upsala Konserthus den 27 november och CD:n släpps den 1 december. Se till att skaffa denna farkost!

Filmisk musik

Detta inläggs soundtrack är Matti Byes CD Drömt. Nio filmer i kortfilmsform-at. Men gestaltade enbart genom musik. Dock, musikens direktlinje till känslor och bilder vi inte vet varifrån de kommer finns ju alltid där, när vi lyssnar på musik. Mina referenser till film kommer sig av att Matti Bye bl.a. har nyskrivit musik till en handfull av de svenska stumfilmsklassikerna som t.ex. Körkarlen och Gösta berlings saga. Nu har han kommit ut med en skiva med nykomponerad egen musik, utgiven på Rotor Records. Läs mer här! Han har även gjort musiken till Jan Troells nya film Maria Larssons eviga ögonblick. Pretto film rekommenderar för lyssning: Drömt.


torsdag 20 november 2008

Stockholm i 1000 bilder och serierutor

Det ultimata bildverket Dokument Stockholm där tre fotografer genomfotograferar innerstadens stadsdelar och presenterar helheter och delar är en guldgruva - för nutid och framtid. Bara att bläddra och upptäcka, återupptäcka, se ibland oväntade sammanhang men inte minst det vardagliga stadslandskapet. Mycket bok för liten peng - 4,5 kg.

För en stockholmare och ständig trenter-omläsare har äntligen något nytt dykt upp - Stieg Trenters kriminalroman Roparen från 1954 i serieform av Jakob Nilsson. Den ska jag snart stämma möte med, nyss anländ som den är till mitt bokbord. Serieformen är numer för mig förknippad med ett visst motstånd eftersom jag som barn och tonåring var en läsare, samlare och bytare av större mått. Blev tämligen mätt, helt enkelt. Detta trots den massiva utveckling som skett. Förutom Roparen har jag Berlin: stad av sten av Jason Lutes från 2003 i hyllan. Ett lästips för den som vill upptäcka 1920-talets Berlin i serieform.

Slutligen - prettofilmen som genre har begåvats med en egen filmestival i Hägersten. Se TV-inslaget här!

måndag 10 november 2008

Söderfolk


En ny videosekvens från min urbana hembygd - Stockholm, Söder. Några glimtar från eftermiddagen den 29 september i år. Huruvida den hamnar i filmen eller inte återstår att se. För den som vill se den nu, klicka här!

fredag 7 november 2008

T


Dagen har ägnats åt T. En minut Blå tåget. Fast med vemodig cello. Ett stycke vardag genom ett Pretto-temperament - igen, vad annars. Cellon är tagen från ett samplingsbibliotek, MovieScore Volume 5. All eventuell överensstämmelse med verkliga miljöer eller personer är oavsiktlig. Nyfiken?

lördag 1 november 2008

Stockholm Town Hall


hemsidan finns nu ett nytt klipp som inte kommer att vara med i filmen. Jag har klippt ihop lite rörliga snapshots som togs i samband med vattensekvensen (Water). På 1 min och 50 sek ges en bild av stadshusmiljön sett genom ett Pretto-temperament. De handhållna scenerna är lite darriga, de togs precis innan lunch och blodsockret hade gjort en börsdykning.

Just det klippet och några andra ligger även ute på The Saatchi Galleri och även Saatchi Online TV, Videobloggen. Denne omtalade konstsamlare och gallerist, Charles Saatchi, har varit synlig i pressen nyligen. Under året har han även öppnat dessa nätbaserade gallerier. Fördelen är att även Pretto film kan vara synlig där. Besökarna är även generösa med kommentarer till filmklippen, vilket uppskattas. För er som läser denna blogg påminner jag om att även dessa inlägg kan kommenteras!