fredag 31 oktober 2008

Loggbok 081031 En Morpheinists Drömmar


Fotot ovan är ett samarbete mellan Jan Edvardsson och undertecknad. Titeln är Lindansaren. Prag 1924.

Under november-december 2008 kommer arbetet med En Morpheinists Drömmar att ske med ökad kraft, intensitet och nerlagd tid. Tio dagar är inplanerade. Det kommer i praktiken att bli fler. Detta kommer förhoppningsvis att ge projektet en välbehövlig knuff framåt så att en premiär kan bli möjlig under våren 2009.

Under november-december kommer tiden att fördelas mellan redigering av redan inspelat material, nya interiöra tagningar, stillbildsredigering och montage, ta fram nya soundscapes, inspelning av platsljud m.m.

Jag ser fram emot denna möjlighet som yppat sig!

fredag 24 oktober 2008

Så mycket mer

Det är vad man som publik får när dokumentärfilmer av Göran Gunér och Eric M Nilsson visas. Här förenas angelägna och ibland överraskande val av ämnen i poetiska och filosofiska betraktelser, bild- och ljudsatta.

Eric M har redan i kortfilmen Kök från 1963 ett eget förhållningssätt till hur bild och ljud hänger ihop och inte minst samverkar. Detta betyder inte att ljudet är synkront, utan tvärtom. Dessa val förstärker berättelsen, i det här fallet ett besök i ett restaurangkök med omnejd; skalrummet, fiskrensningen, bakre regioner. Det luktar Giliap. Helt rätt. SVT har gett ut en box med Eric M Nilssons filmer, går även att hyra. Själv har jag nyss köpt den.

Prenumeranter av Film & TV begåvades nyligen med en bok av Göran Gunér - Resor i tiden. Om att frammana det förflutna på film, utgiven av Dramatiska institutet. En DVD med utdrag ur 16 filmer, både hans egna och där han står som t.ex. producent, följer med. Fokus har genom de 45 verksamma åren legat på filmer om konst och historia. TV-kanalen Axess kör ofta hans konsthistoriska filmer, passa på att se dem.

Soundtracket till denna fredagskväll och inlägg har varit DVD-utgåvan av Lou Reeds konsert Berlin som jag mycket nöjd avlyssnade live på Annexet tidigare i år. I sensomras rullades en konsertfilm av Julian Schnabel på Victoria på Söder. För mig och andra som missade den där och då finns nu en DVD som tillsammans med en bra ljudanläggning funkar utmärkt. Reed uppmanade folk i en artikel när filmen släpptes att kräma på - hör och lyd. Just nu har en annan musik tagit vid, en CD med Sara Isaksson som sjunger sånger bl.a. av pianisten och kompositören Anders Widmark som spelar på skivan Pool of happiness. Den håller för otaliga lyssningar, tro mig.

söndag 19 oktober 2008

Ny filmsekvens - Urban people

Redigering pågår fortfarande av det som filmades för några helger sedan. Dagens skörd blev bl.a. en treminuters betraktelse i bild och ljud av människor i stad - under arbete. Sekvensen hittar ni här.

lördag 11 oktober 2008

Water - ny film/sekvens på hemsidan

Nu finns den upplagd på Pretto films hemsida - Water. En kontemplativ sak (eller boring beroende på lust och läggning), kanske ett alternativ till en öppen brasa på skärmen? Helskärmsläge och generös volym rekommenderas. Hur som helst, någon av dessa vattenvarianter kan förväntas dyka upp i Morpheinisten. Ta en titt!

fredag 3 oktober 2008

Loggbok 081003 En Morpheinists Drömmar


Redigering pågår av den vattensekvens som filmades förra helgen. Ett redigeringsförslag skrevs ner på tåget till Stockholm igår, där en vällagad middag intogs på gamla Strykjärnet, nu Grogg, i glad väns lag. Kanske blir en arbetsversion klar nu i helgen och därefter synlig på hemsidan. Under hösten kommer arbetet att intensifieras och uppdateringarna bli mer frekventa.

Soundtracket till detta inlägg är en underbar sångsvit med musik av Michael Nyman - 8 Lust Songs: I Sonetti Lussuriosi. Nyman är kanske mest känd som den som gjort musiken till många av Peter Greenaways filmer. Här har Nyman tonsatt åtta av den italienske renässansdiktaren Pietro Aretinos orgasminstruktioner från 1525, skrivna i dialogisk sonettform! Musiken är wunderbar och ger essensen av Nymans tonspråk. Här uppstår i några sånger enligt mitt förmenande även ett möte med Henryk Góreckis tredje symfoni (Opus 36, 1976). Sångerna framförs av en fantastisk mezzosopran, Marie Angel, som sjunger båda rollerna. Hon har tidigare samarbetat både med Greenaway och Nyman. Skivan har fått högsta betyg i många recensioner, helt rättmätigt. Pretto film rekommenderar skarpt en lyssning! Som kuriosa och upplysning kan nämnas att skivan har försetts med en varningsetikett för ''explicit content'', dvs om man kan italienska eller läser den medföljande ordlistan på italienska könsord.